Nejlepší pirohy dělavala moje babička.
Suroviny na těsto:
2 hrnky mouky hladké
1 vejce
2 polévkové lžíce oleje
špetka soli 1/2 hrnku teplé vody
mouka na podsypaní dle potřeby
Na posyp: anglicka slanina
Náplň:
1/2 kysaného zelí
1 větší kuřecí stehno
50g sádlo
1 větší cibule
pepř, sůl
Na vál prosijeme mouku přidáme vejce olej a sůl. Hněteme těsto a postupně přidáváme vodu a dle potřeby mouku. Těsto pořádně propracujeme cca 10minut aby bylo pěkně elastické.
Poté těsto vyválíme na 1mm/dobře podsypte moukou aby nelepilo/ mějte na paměti čím tenší těsto tím lepší.
Sklenici vykrajujeme kolečka, do středu každého kolečka položíme kuličku/lžičku nádivky/a formičkou nebo vidličkou uzavřeme pirohy.
Připravené pirohy házíme do osolené vařící vody, do které jsem přidala 1 polévkovou lžíci oleje, aby se pirohy neslepily a vaříme 2.3minuty než pirohy vyplavou na povrch.
Plněné pirohy masovou směsi na talíři přelévamé rozškvařenou anglickou slaninou.
Náplň:
Kyselé uvaříme do měkka a scedíme. Kuřecí stehno uvaříme také doměkka. Poté ochlazené a dobře scezené zelí /ještě vymačkáme vodu/, a obrané kuřecí maso společně pomeleme.
Na pánvi osmahneme sádlo a osmahneme cibuli do zlaté barvičky. Cibuli se sádlem přidáme k masu,
pořádně opepříme a osolíme dle chuti a promícháme.
Na náplň můžeme použít i maso vepřové nebo hovězí nebo můžeme přidat ještě houby.
Žádné komentáře:
Okomentovat