sobota 11. května 2024

Pirohy plněné masem a zelím


 Nejlepší pirohy dělavala moje babička.

Suroviny na těsto:

2 hrnky mouky hladké

1 vejce

2 polévkové lžíce oleje

špetka soli 1/2 hrnku teplé vody

mouka na podsypaní dle potřeby

Na posyp: anglicka slanina

Náplň:

1/2 kysaného zelí

1 větší kuřecí stehno

50g sádlo

1 větší cibule

pepř, sůl

Na vál prosijeme mouku přidáme vejce olej a sůl. Hněteme těsto a postupně přidáváme vodu a dle potřeby mouku. Těsto pořádně propracujeme cca 10minut aby bylo pěkně elastické.

Poté těsto vyválíme na 1mm/dobře podsypte moukou aby nelepilo/ mějte na paměti čím tenší těsto tím lepší.

Sklenici vykrajujeme kolečka, do středu každého kolečka položíme kuličku/lžičku nádivky/a formičkou nebo vidličkou uzavřeme pirohy.

Připravené pirohy házíme do osolené vařící vody, do které jsem přidala 1 polévkovou lžíci oleje, aby se pirohy neslepily a vaříme 2.3minuty než pirohy vyplavou na povrch.

Plněné pirohy masovou směsi na talíři přelévamé rozškvařenou anglickou slaninou.

Náplň:

Kyselé uvaříme do měkka a scedíme. Kuřecí stehno uvaříme také doměkka. Poté ochlazené a dobře scezené zelí /ještě vymačkáme vodu/, a obrané kuřecí maso společně pomeleme.

Na pánvi osmahneme sádlo a osmahneme cibuli do zlaté barvičky. Cibuli se sádlem přidáme k masu,

pořádně opepříme a osolíme dle chuti a promícháme.

Na náplň můžeme použít i maso vepřové nebo hovězí nebo můžeme přidat ještě houby.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Koláč z dýně /hokkaido/

 Suroviny: 3 celá vejce 1 hrnek mléka -hrnek 250ml 2 polévkové lžíce medu 1,5 prášku do pečiva 1 hrnek cukru krupice 1 hrnek oleje 1 kávová ...