středa 1. května 2024

Dukátové buchtičky


Suroviny:

500g polohrubé mouky

1 kostka droždí

70g cukr písek

300ml mléka

2 vejce

100ml oleje

80g másla

trocha soli

citronová kura

KRÉM:

700ml mléko

100g cukr písek

1 vanilkový cukr

3 žloutky

30g vanilkový puding

00,5 rum

Do větší mísy dáme mouku a rozdrobené droždí s cukrem zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce rozpuštěné máslo sůl a citronovou kuru.

Vypracujeme těsto pak misku zakryjeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. 

Těsto nakrájíme na menší díly, ty rukama vyválíme válečky a nakrájíme na malé kousky. Tyto vkládáme do pekáče vymazaného olejem.  Vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.

Po upečení buchtičky vyklopíme a měly by se samy od sebe oddělovat. 

Krém připravíte tak že do hrnku dáte vařit 2/3 mléka s cukrem. V druhé třetině utřeme vanilkový cukr s pudinkem a žloutky a vlejeme do horkého mléka v hrnečku. Krátce povaříme a ochutíme rumem.

Je možno nyní k dostání v obchodech i krémy na buchtičky/ já ještě nezkoušela/. 

Květákový mozeček


 Suroviny:

1 květák

1-2 cibule

4 vejce

sůl, kmín, pepř

medvědí česnek, libeček /stonek/

olej

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme. Uvařený květák rozsekáme na drobné kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozehřátý olej vložíme cibuli necháme zesklovatět, poté přidáme česnek a libeček a chvíli restujeme. Pak přidáme květák a necháme restovat tak 5minut. 

Osolíme opepříme, přidáme rozšlehaná vejce a mícháme dokud se vejce nesrazí. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Hlíva ústřičná s bramborem/hlíva chutná a léčí/


 Hlíva ústřičná-jako královna mezi houbami. Posiluje imunitu organismu, vyšší odolnost vůči vírovým bakteriálním a plísňovým parazitům. Snižuje riziko opakovaných infekci horních cest dýchacích.

Obsahuje mnoho látek a vitamínů.

Suroviny:

Hlíva ústřičná

sůl, mletý pepř

kmín drcený-může být i celý

hladká mouka

olej

Hlívu ústřičnou její klobouky-podusíme asi 10minut doměkka a necháme okapat a vychladnout.

Můžeme si ji podusit den předem, uložit do chladničky a druhý den udělat.

Před smažením hlívu ústřičnou, osolíme opepříme a posypeme kmínem. Nakonec obalíme v hladké mouce a poté zprudka osmažíme na oleji do zlatova.

Je to taková rychlá minutková hlíva jak se říká, je rychlejší než hlívový guláš či polévka.

Omeleta se špenátem


 Suroviny:

3-4 vajíčka

sůl

listový čerstvý špenát dle chuti

olivový olej

může být/pánev na palačinky/

Nejdříve si na pánev dáme špenát bez oleje-pustí šťávu. Chvíli podusíme a vyklopíme špenát do misky.

Poté si rozmícháme pořádně vejce a osolíme, a na trošce olivového oleje začneme smažit/na menším ohni/.

Posypeme špenátem po celém kruhu a smažíme, nakonec přeložíme na polovinu a pomalu dosmažíme.

Je to velmi rychlé a zdravé jídlo, použít se může i jako příloha či večeře.

Těstoviny s tuňákem a brokolicí


 Suroviny:

1 balení těstovin vrtulky

2 polévkové lžíce olivového oleje nebo másla

trochu citronové šťávy

1 brokolici

1 konzervu/větší/ tuňáka ve vlastní šťávě/

sůl, pepř

můžeme použít 100g sýru na závěr při podáváni

Těstoviny dáme vařit do většího množství osolené vody- počkáme až budou hotové.

Než se nám těstoviny dovaří uděláme zbytek.

V pánvi na olivovém oleji prohřejeme tuňáka s citronovou šťávou, poté odložíme a připravíme brokolici.

Brokolici rozebereme na menší růžičky a na 15 minut namočíme do studené vody. Mezitím si dáme vařit vodu, osolíme dáme trochu oleje a počkáme až se voda začne vařit.

Pak scedíme brokolici dáme do vařící vody-počkáme až se znova vařit a je hotovo.

Brokolici scedíme přidáme na pánev k tuňákovi a prohřejeme. Pak vše smícháme dohromady a máme hotovo.

Můžeme podávat teplé i studené a nahoru sýr.

Je to takové rychlé ale moc dobré jídlo.



Smažení šneci z kynutého těsta


 Suroviny:

250g hladké mouky

1 lžička cukru 

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky sušeného instatního droždí

150ml vlažné vody

100g na kostičky porek

olej

Mouku dáme do mísy vmícháme cukr sůl a droždí.

Přilijeme rovnoměrně vodu a uhněteme těsto. V případě potřeby do těsta přidáme 1 polévkovou lžíci vody.

Těsto přendáme do olejem vymazané mísy a necháme 35 minut kynout.

Poté těsto rozdělíme na 4 stejné díly, válečkem rozválíme na tenký obdelník.

Ochutíme solí, lehce potřeme olejem a rovnoměrně posypeme porkem.

Těsto srolujeme a zavineme do tvaru šneku-válečkem ještě trochu rozválíme, nakrájíme.

Zahřejeme olej na pánvi a smažíme dozlatova.

Můžeme podávat jako přílohu nebo k snídani s hrnkem mléka.


Langoše2


 Tyto langoše jsem vyzkoušela dle mé známé blogerky z obrázkového blogu Květušky.

Suroviny:

400g hladké mouky

/pokud by se nám těsto lepilo mouku přidáme/

1 malý bílý jogurt

1 polévková lžíce oleje

1 kávová lžička cukru do kvásku

1 kostka droždí

špetka soli

vlažná voda dle potřeby

/na kvásek 150ml a pokud bude potřeba i do těsta pokud nebude vlačné/

Na pomazání a posýpaní:

česnek rozmačkaný

kečup

tatarka

strouhaný sýr

Na smažení:

olej

Nejdříve si zaděláme kvásek. Pak do mísy dáme mouku, sůl, olej, jogurt a kvásek a zaděláme těsto.

Pokud je těsto moc tuhé přidáme vodu pokud lepí mouku.

Když je těsto hotové rozdělíme ho na bochánky a ty rozválíme na placky. /vezmeme bochánek trochu vyválime na válu a prsty roztáhneme do stran/. Necháme 15minut kynout.

Na hlubší pánev nalejeme olej musí ho být dosti sby nám langoše plavaly. Do rozpáleného oleje vkládáme vytvarováné těsto a smažíme po obou stranach.

Potíráme tatarkou,kečupem rozmačkaným česnek a sypeme strouhaným sýrem.

Langoše


 Suroviny:

600g hladké mouky
1/2l mléka
špetka soli
1 kávovou lžičku cukru na kvásek
1 kostka droždí

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme vyběhnout. Přidáme kvásek k mouce, zbytku mléka, soli a vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme 30minut kynout. Já jsem na přípravu těsta použila pekárnu.
Na hlubší pánev nalejeme olej, musí ho být dosti aby langoše plavaly. Do rozpáleného oleje vkládáme vytvarováné těsto a usmažíme po obou stranach. / vezmeme kousek těsta trochu vyválíme na válu, prsty roztáhneme do stran/.
Potíráme rozmačkaným česnekem, kečupem a tatarkou a sypeme strouhaným sýrem, záleží jak kdo má rád.
Udělala jsem 8 langošů!

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...