neděle 10. března 2024

Švestkový koláč se smetanou


 Těsto:

11/4 hrnku polohrubé mouky

8 polévkových lžíc studené vody

1 polévková lžíce octa

2 polévkové lžíce moučkového cukru

1/2 hery

trochu soli

švestky

1/3 smetany na šlehaní

2 vejce

trocha skořice

Z mouky, vody, 1 lžíce cukru, octa a hery uděláme těsto. Které necháme asi tak půl hodiny odpočívat v lednici. Pak na pomoučeném vále vyválíme kruh o velikosti koláčové formy, přeneseme do vymazané formy a vymačkáme okraje. Poklademe švestkami a předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 asi 10minut.

Mezitím si připravíme smetanu, vajíčko, druhou lžíci cukru a trochu skořice vše zamícháme a touto směsí polijeme koláč. Dopečeme pak asi 25 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě

 Suroviny: 1kg dýně Hokkaido 3 celá vejce 120g másla 250g cukru 375g mouky polohrubé 1 prášek do pečiva špetka soli 1 celý sáček vanilkového...