Vyzkoušela jsem mini mazance, místo jednoho velkého klasického. Upečené jsou rychleji, tvar drží a chuť je dobrá a vydrží čerstvé. Recept mi poslala kamarádka ze Slovenska, která je peče pro koledníky jak se někdy i malým mazancům říká.
Suroviny:
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
60 g třtinový cukr hnědý
100 ml mléka
1 kostka droždí
80 g másla
2 ks žloutek
2 cca lžíce sušených rozinek / rozinky můžeme namočit do rumu/
špetka soli
Na potření:
1 celé vejce
Na posyp:
mandlové plátky
Postup:
Já těsto zadělala v troubě, kdo troubu nemá musí udělat těsto ručně. Klasické kynuté těsto.
Když je těsto zpracované uděláme kouli, dáme do mísy přikryjeme utěrkou a necháme cca 1hodinu kynout.
Poté vykynutí těsto vyklopíme na pracovní desku, propracuje a rozdělíme asi na 5-6 kousku. Z každého kousku uděláme pěkný bochánek. Dáme je na na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout.
Po vykynutí bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
Vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupnů. A pečeme do zlatova cca 25minut. Dle trouby. Já zkouším vždy špejli.
Poznámka: Kdo chce může si do bochánků vyřezat i malé křížky před pečením. Nemusí být špatná i vánočka z tohoto těsta ale muselo by se upravit. Zkusím na svátky.
Žádné komentáře:
Okomentovat