pondělí 21. dubna 2025

Mini mazance


 Vyzkoušela jsem mini mazance, místo jednoho velkého klasického. Upečené jsou rychleji, tvar drží a chuť je dobrá a vydrží čerstvé. Recept mi poslala kamarádka ze Slovenska, která je peče pro koledníky jak se někdy i malým mazancům říká.

Suroviny:

150 g polohrubé mouky

150 g hladké mouky

60 g třtinový cukr hnědý

100 ml mléka

1 kostka droždí

80 g másla

2 ks žloutek

2 cca lžíce sušených rozinek / rozinky můžeme namočit do rumu/

špetka soli

Na potření:

1 celé vejce

Na posyp:

mandlové plátky


Postup:

Já těsto zadělala v troubě, kdo troubu nemá musí udělat těsto ručně. Klasické kynuté těsto.

Když je těsto zpracované uděláme kouli, dáme do mísy přikryjeme utěrkou a necháme cca 1hodinu kynout.

Poté vykynutí těsto vyklopíme na pracovní desku, propracuje a rozdělíme asi na 5-6 kousku. Z každého kousku uděláme pěkný bochánek. Dáme je na na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout.

Po vykynutí bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupnů. A pečeme do zlatova cca 25minut. Dle trouby. Já zkouším vždy špejli.

Poznámka: Kdo chce může si do bochánků vyřezat i malé křížky před pečením. Nemusí být špatná i vánočka z tohoto těsta ale muselo by se upravit. Zkusím na svátky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Tvarohový koláč s mákem

 Jednoduchý tvarohový koláč s mákem  dle mé maminky.  Suroviny: 250 g hladké mouky 50 g moučkového cukru 2 žloutky 120 g másla /studeného/ š...