Tento chleba už peču moc dlouho, jak nedělám zrovna kváskový chléb. Naučila jsem ho péct i syna, který bydlí v zahraničí a u nich jsou takové chleboveky jak se říká. Mám ho od kamarádky Tani, která je bydlí na Slovensku.
Těsto:
600g hladké mouky
300ml vody/já dávám drobet víc/
2g sušené droždí
20g solí
20g chlebového koření/ koření obsahuje-drcený kmín, mletý koriandr, drcený fenykl, drcenou smaženou cibuli, drcený sušený česnek/
trocha cukru
Do velké mísy nasypeme mouku a všechny sypké suroviny a přilijeme vodu. Vařečkou párkrát promícháme aby se vše spojilo.
Misku zakryjeme folii a vložíme do trouby protože tam je stabilní teplota. Necháme od večera do rána nakynout.
Ráno uvidíme jak nám krásně nakynulo. Těsto vyndáme na pomoučenou desku a od kraje do středu přeložíme aby se mouka s desky dostala do těsta.
Připravíme si oválný košík nebo ošatku/když nemáte můžete použít i oválnou misku/. Vložíme do ni utěrku hodně ji vysypeme moukou a vložíme do ní těsto. Necháme 1/2 hodiny kynout pak si zapneme troubu.
Troubu si dáme na 230stupňů, dáme do ní nahřát pekáč i s poklicí. Nahřatý pekáč vyndáme a s košíku těsto vyklopíme do pekáče trochu upravíme a zakryjeme a dáme péct.
Pečeme 1/2 hodiny. Pak odkryjeme a ještě 20 minut pečeme dozlatova aby se nám krásně dopekla kůrka. Hotový vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Já si vždy vše zkouším špejlí protože každá trouba peče jinak.
Žádné komentáře:
Okomentovat