úterý 6. února 2024

Dýňový kompot s ananasem

 Tento recept mám od své tchýně.


Suroviny:

2,5-3 kg dýňě

750 g cukr krupice

0,25l octa

1-2 citrony

celá skořice

hřebíček

1 ananasový kompot

voda

Postup:

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na 1-2 centimetry velké kostičky. Dáme do větší mísy nebo hrnce s vodou a octem, všechny kousky musí být ponořené.

V tomto nálevu dýni necháme přes noc. Druhý den dýni scedíme dáme do hrnce, zasypeme cukrem přidáme hřebíček a skořicí a nakonec zalijeme vodou. Asi cca 3L vody neměřím to někdy dám vody i více.

Citrony oloupeme a odpeckujeme a nakrájíme na tenké plátky,na dno každé sklenice dáme kolečko citronu. a zbylý citron přidáme do hrnce. Vaříme na mírném ohni až kostičky dýně změknou a zesklovatí. Kostičky se nesmí rozvařit aby se rozpadaly!!!

Nakonec přilijeme ananasový kompot a necháme přejít varem. Poté nalijeme do sklenic a pak sterilizujeme 15minut na 80 stupňů. Každý zavařuje svým způsobem, někdo na sporáku v zavařovácím hrnci, někdo jen tak v hrnci s vodou a někdo v troubě.  Já zavařuju v troubě /předehřeju na 200 stupňů dám sklenice na utěrku a plech s teplou vodou nechám v troubě 15 minut poté do vychladnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...