pátek 16. února 2024

Makový závin


 Suroviny:

500g hladká mouka

180 ml mléka

1 kostka droždí

60 g cukr krupice

1 vanilkový cukr

60g máslo změklé

1 vejce, sůl, na posýpání moučkový cukr

Na potření-1 vejce, mléko

Náplň:

300-400 mletého máku

450ml mléka

65g rybízové marmelády, povidla

100g cukr písek

2 lžičky skořice

šťáva s citronu

Postup:

Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamíchame na makovou kaši a na mírném plameni vaříme tak 10 minut do změknutí. Náplň nesmí být sypká. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořicí cukr a citronovou šťávu a necháme vychladnout.

Těsto:

Mléko ohřejeme tak aby bylo vlažné, do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek, nalijeme část mléka a rozdrobíme droždí. A ze stran zamícháme část mouky ne všechnu /aby nám vzniklo těstíčko lívance/. Rovná se těsto zaděláme na omladek. Povrch poprášíme moukou mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít. 

K mouce a omladku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry máslo vejce a sůl. Prohněteme, těsto je poměrně tuhé tak to chvíli trvá. Uhněteme těsto, vyklopíme ho na vál a rozdělíme ho na dvě části.

Z každé vytvarujeme bochánek přikryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku o rozměru asi 30x30cm. Každou placku potřeme polovinou náplňě.

Jeden okraj těsta necháme bez naplňe /tuto část potíráme směsí vajíčka a mléka/. Opatrně zavineme placku tak aby potřená část závin uzavírala. Závin se roluje odshora dolů. Poté závin přesuneme na plech vyložený pečícím papírem spoj závinu musí být dole/aby se nerozevíral/. Necháme ještě kynout dalších 40 minut. Troubu rozehřejeme na 160 st.oba záviny potřeme směsi vajíčka a mléka pak je vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut do zlatova. Po upečení necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem.

Já jsem těsto na závin jako vždy zadělávala v pekárně a bylo v pořádku, nejdříve tekuté poté sypké tak jak pekárna žádá. Jezdím do Polska a když tam zrovna mají tak si koupím náplň hotovou 1KG v konzervě /směs je ochucená, hotová i s rozinkama/.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...