neděle 7. dubna 2024

Rebarborový koláč


 Suroviny:

500g polohrubé mouky

80g cukr krupice

80g másla/rozpuštěného/

2 žloutky

250ml mléka

20g droždí/půl kostky/

špetka soli

Náplň:

500g očištěné rebarbory

1 vanilkový cukr

Drobenka:

150g hrubé mouky

100g cukr písek

100g másla

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí přidáme máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké vlačné těsto. Přikryjeme a necháme kynout. 

Já použila na těsto pekárnu kde mi těsto i nakynulo.

Mezitím si připravíme rebarboru. Rebarboru oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na kostičky a smícháme s vanilkovým cukrem. Drobenku si připravíme - smicháme mouku, cukr a změklé máslo.

Na vymazaný moukou vysypaný plech stejnoměrně roztáhneme těsto. Těsto posypeme rebarborou. /pokud rebarbora pustila šťávu slijeme/ navrch dáme drobenku.

Necháme ještě 15-20minut na plechu kynout a poté vložíme do trouby. Vyhřáté na 170-180stupňů a pečeme cca 40minut do zrůžovění okrajů koláče. /dle trouby/.

Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...