Rybíz ač se nám může zdát, že je to obyčejné ovoce má na naše zdraví účinek neobyčejný
Suroviny:
černý rybíz
cukr písek
želírovací přípravek není nutný-rybíz obsahuje velké množství pektinů
Postup:
Rybíz pořádně opláchneme a zbavíme všech nečistot. Jestliže máte doma odšťavňovač nemusíte rybíz zbavovat stopek vylisujete ho i ze zelenými částicemi. Jestliže lis nemáte musíte si trochu pohrát kuličky čistě otrhat.
Obraný a propláchnutý rybíz dáme do hrnce a povaříme tak 10minut aby změknul a pak ho propasírujeme přes síto, šťávu nalijeme do odměrky aby jsme zjistili kolik ji je a pak zpět do hrnce.
Na 1l šťávy je 800g cukru. Znovu rybíz povaříme během vaření sbíráme pěnu, pak dáme cukr a vaříme 10minut na mírném ohni.
Jestliže džem chcete mít jako tuhý rosol, přidá se zároveň s cukrem i želirovací prášek ale stačí poloviční množství.
Když nám to začne tuhnout je hotovo-mužeme si také pro jistotu udělat zkoušku na talířku a po cvhvilce vidíme.
Horký džem plníme do skleníček a uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Já ale ještě džem sterilizuji 20 minut na 80 stupňů ale kdo nechce nemusí se to dělat.
Žádné komentáře:
Okomentovat