úterý 6. února 2024

Rybízový džem černý rybíz

 Rybíz ač se nám může zdát, že je to obyčejné ovoce má na naše zdraví účinek neobyčejný


Suroviny:

černý rybíz

cukr písek

želírovací přípravek není nutný-rybíz obsahuje velké množství pektinů

Postup:

Rybíz pořádně opláchneme a zbavíme všech nečistot. Jestliže máte doma odšťavňovač nemusíte rybíz zbavovat stopek vylisujete ho i ze zelenými částicemi. Jestliže lis nemáte musíte si trochu pohrát kuličky čistě otrhat.

Obraný a propláchnutý rybíz dáme do hrnce a povaříme tak 10minut aby změknul a pak ho propasírujeme přes síto, šťávu nalijeme do odměrky aby jsme zjistili kolik ji je a pak zpět do hrnce.

Na 1l šťávy je 800g cukru. Znovu rybíz povaříme během vaření sbíráme pěnu, pak dáme cukr a vaříme 10minut na mírném ohni. 

Jestliže džem chcete mít jako tuhý rosol, přidá se zároveň s cukrem i želirovací prášek ale stačí poloviční množství.

Když nám to začne tuhnout je hotovo-mužeme si také pro jistotu udělat zkoušku na talířku a po cvhvilce vidíme.

Horký džem plníme do skleníček a uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

Já ale ještě džem sterilizuji 20 minut na 80 stupňů ale kdo nechce nemusí se to dělat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...