sobota 17. února 2024

Koblížky pečené v troubě

Recept mé kamarádky jak se udělat kobližky i v troubě.


Suroviny:

500g hladké mouky

250ml mléka

1 žloutek

40g cukr písek

50g másla nebo hery

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 kostka droždí

marmeláda nebo povidla

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto /v domácí pekárně nebo ručně/. Vykynuté těsto po částech rozválíme a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla, druhým kolečkem přikryjeme a pořádně stlačíme okraje. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme zhruba dalších 20 minut kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200st. asi 12-15 minut.

 

Kuřecí maso s řapíkatým celerem


 Suroviny:

500g kuřecí prsní řízek

5 stonků řapíkatého celeru

2 mrkve

2-3 stroužky česneku

4 chilli papričky

sůl dle chuti, olej

Koření:

2-3 lžíce sojové omáčky

1/2 lžičky kukuřičné mouky

1/2 lžičky cukru

1 lžička rybí omáčky

1 lžička víno Shaoxing

1/4 lžičky prášku kuře/kuřecí vývar/

Zahuštění:

1/2 lžičky kukuřičné mouky

1 lžíce vody

Kuře nakrájíme na nudličky a dáme marinovat na 15 minut. Celer opláchneme a nakrájíme na proužky. Na pánev dáme olej, česnek na kostičky, chilli papričky a přidáme maso. Rychle maso osmažíme. Vyjmeme maso s pánve a doplníme olej a vložíme do pánve celer a mrkev. Přidáme víno a kuřecí vývar v prášku. Smažíme dokud nezměkne.

Nakonec přidáme maso a společně vše vaříme ještě 2minuty. Zahustíme /kukuřičná mouka a voda/.

Podáváme s rýži.

Čínské knedlíky-Zheng Jiao


 Suroviny:

Těsto:

320 g hladká mouka

1-1,5 dcl vody

špetka soli

Náplň:

500g mleté vepřové maso

sůl, pepř

čínské zelí nebo zelená cibulka, mrkev

2 stroužky česneku

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce sezamového oleje

1dcl rýžového vína

vejce

Namáčecí omáčka:

4 lžíce sojové omáčky

1 lžíce ocet rýžový

nastrouhaný zázvor

chilli papričky

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Těsto může ze začátku lepit ale ono se poddá. Mělo by být hladké vláčné ale ne tuhé, pokud by bylo tuhé přilijeme trochu vody.

Z těsta bereme kousky asi o velikosti vlašského ořechu, které rozválíme na tenko asi 2mm do kruhu. Doprostřed dáme lžíci náplně a okraje pevně spojíme. Nejprve okraje přimáčkneme veprostřed a postupujeme směrem ke krajům. Tak že se nám tvoří malé záhyby a knedlíček vypadá jako VĚJÍŘ. Knedlíky odkládáme na pomoučenou plochu. Knedlíky poskládáme do bambusového napařovače asi 3cm od sebe, přikryjeme a vaříme asi 10minut až jsou suché na dotek.

Jestli nemáte bambusový napařovač, knedlíky rozdělíme na několik dávek a naskládáme na pářáček s vroucí vodou. Zakryjeme a taky vaříme asi 10minut až nejsou knedlíky suché na dotek.

Náplň:

Listy čínského zelí spaříme a nakrájíme na tenké proužky, dáme do mísy přidáme zbylé suroviny a promícháme. Můžeme přidat nadrobno nakrájenou vaječnou omeletu nebo i rýžové nudle.

Já jsem knedlíky dělala trochu větší /nemusí se vždy dělat mini a tvar vějíř je mnoho možností/

Restovaná zelenina/indický způsob/


 Suroviny:

mrkev

zelené fazolky

květák

cibule, česnek, chilli papriky

jogurt, indické koření, kardamon

Do horkého oleje v pánvi přidáme česnek, chilli a cibuli restujeme asi minutu. Postupně přidáváme zeleninu restujeme asi 5 minut až jsou zpola udělané, přidáme všechno koření. Dále restujeme až je zelenina hotová přidáme jogurt a pořádně vše promícháme.

Vše osolíme dle chuti lze přidat víc koření. Já použila směs TANDORI která je hodně ostrá doporučují něco jemnějšího-np. KORMA nebo ROGAN. Ani jsem nepsala poměr surovin to už je na každém, může s rýži pečivem nebo i jako příloha.

Čočkový salát maminky


 Suroviny:

500g čočky-můžeme i 250g když chceme mít salátu méně 

2-3 cibule nakrájené na proužky

200g uzené slaniny nebo šunky nakrájené na kostičky

5ks naskládaných kyselých okurek /může být i více/

2ks žluté papriky na kousky

2ks červené papriky na kousky

4 vejce uvařená natvrdo/ jedno vejce necháme na ozdobu/

mini rajčata nakrájená na kousky

sůl, mletý pepř, citronová šťáva

růžičková kapusta na půlky

slunečnicový olej

Postup:

Den předem si namočíme čočku druhý den uvaříme do měkka. Na oleji si osmažíme slaninu nebo šunku. Uvaříme si vejce a suroviny si připravíme abychom je mohli pak zamíchat do vychladnuté čočky. Kapustičky povaříme ve slané vodě 10minut.

Když máme vše připravené vmícháme do čočky - papriku, rajčata, okurky, vejce, cibuli, kapustky. Smaženou uzeninu či šunku. Dáme citronovou šťávu, sůl, pepř. Podáváme s chlebem nebo jen tak samotné jak kdo má rád.

Aspik


Aspik byl u nás doma takový zvyk, když byl bramborový salát.

Suroviny:

300g šunkového salámu nebo šunky

3 vejce

okurky

bramborový salát

želatina čirá-labeta

Postup:

Formu na srnčí hřbet si vyložíme potravinářskou folii. Na dno nalijeme trošku želatiny a po ztuhnutí začneme přidávat suroviny a zakončíme opět vrstvou želatiny.

Vejce si uvaříme natvrdo a okurky nakrájíme na plátky. Začneme vejce a okurky lehce zalijeme želatinou, pak vyložíme salámem. Dáme bramborový salát a znovu šunkový salám. Vše pak dáme do lednice do druhého dne ztuhnout. 

Můžeme ještě přidat-červenou papriku, tvrdý sýr a hrášek 

Bramborový salát

Bramborový salát je každý jiný a každý chutná jinak. Moje babička dělala takový

Suroviny:

2 kg brambor
1 menší celer
4 petržele
4 mrkve
1 sklenice sterilizované okurky
5 ks vejce
2 majonézy, malá tatarka
hořčice, sůl, pepř

Brambory omyjte uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Vejce uvařte natvrdo. A v osolené vodě uvařte kořenovou zeleninu.
Oloupejte brambory se slupek, a společně se zeleninou a vejci přetlačte přes drátěnou mřížku. Okurky nakrájejte na kostičky, vše promíchejte a přidejte majonézu tatarku/nemusí být/ a trochu hořčice. Množství majonézy si zvolte dle libosti jestli chcete mít salát hustý či řidší. Mírně osolte opepřete a nechte do druhého dne v chladu uležet.

Rýžový salát


 Suroviny:

300g rýže

4ks sterilizované okurky

5ks rajče

kukuřice, porek

kysaná smetana

Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme a smícháme s rýži, přimícháme kysanou smetanu a ochutíme. Můžeme dát i papriku či soju ve slaném nálevu nebo žampiony. Možnosti je více. Může se dát i tatarská omáčka a kysaná smetana. Já dávám ale jen kysanou smetanu nebo jogurt.

Celerový salát


 Suroviny:

250g celeru

250g mrkve

200g tvrdého sýra

200g šunky nebo šunkového salámu

2 ks taveného sýra

1 kelímek zakysané smetany

1 citron, sůl, pepř

Postup:

Omytý a očištěný celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Zakysanou smetanu si dáme zvlášť do misky, přidáme k ni 2ks taveného sýra a dobře promícháme na hladkou kaši. Smícháme dohromady s celerem, mrkví a šunkou. Nakonec přidáme ještě citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Já jsem dala ještě několik lžíc bílého jogurtu aby nebyl salát suchý.


Krabí salát s vejci


 Suroviny:

250g krabí tyčinky

6 ks vajec

100 g tvrdý sýr /eidam/

majonéza, sůl, pepř

Vejce uvaříme natvrdo. Krabí tyčinky nakrájíme na kousky. Tvrdý sýr nakrájíme nebo nastrouháme na kostičky. Přidáme majonézu osolíme opepříme a důkladně promícháme. Dáme vychladit do lednice, podáváme s pečivem.


Čočkový salát s olivami


 Tento recept jsem našla ve velké knize salátů tak jsem vyzkoušela.

Suroviny:

250g čočky

100g tvrdého sýra

100g zelených oliv

1 cibule, 1 mrkev

1 žlutá paprika nebo červená

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

pažitka, vegeta, cukr, sůl, pepř

petržel na ozdobu

Postup:

Propláchnutou čočku uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Scedíme ji, necháme okapat a dáme do mísy, přidáme sůl olej a necháme stát.

Olivy překrojíme na poloviny, sýr nakrájíme na malé kostičky, cibuli na tenké plátky, mrkev na tenká kolečka, papriku na nudličky. Vše dáme do mísy k čočce z oleje, citronové šťávy, vegety, cukru, pepře a soli. Salát promícháme a necháme odležet v chladu.

Ořechové slimáky

Suroviny:

375 g mouka hladká

80 g cukr písek

1 vejce

125 ml mléko

1 sáček droždí sušené

Náplň:

100 g cukr písek

1 vejce

125 ml sladká smetana

1 jablko, skořice

250 g mleté ořechy/vlašské nebo lískové/

Se surovin vypracujeme těsto a necháme vykynout. Já jsem na zadělání použila pekárnu. 

Na pánvi osmažíme ořechy, pozor aby se nepřipálily, jen do doby než začnou vonět. Do další misky si nastrouháme jablko, přidáme vejce, ořechy, cukr, smetanu a skořici a promícháme.

Těsto rozvalíme na tenký plát, natřeme náplní a svineme. Nakrájíme slimáky cca 1,5cm hrubé kolečka a dáváme na plech na pečící papír. Pečeme na 175st asi 25minut.

Hotové slimáky můžeme ještě pocukrovat.
 

Jablečné muffiny s nutellovou náplní


 Suroviny:

11/2 hrnku hladké mouky

1/2 cukr krupice

1 sáček prášku do pečiva

1 hrnek oloupaných a na malé kostičky nakrájených jablek

1 vejce

150 ml mléka

špetka skořice

100 ml oleje

2 lžíce rumu

12 lžíček nutelly

V jedné míse smícháme všechny sypké igredience včetně jablečných kostiček. Ve druhé míse rozšleháme vejce se všemi tekutými přísadami a nalijeme je na moučnou směs. Dobře promícháme aby se utvořilo těsto. Na plech si rozdělíme papírové košíčky. Do košíčku nandáme do poloviny těsto, na něj doprostřed dáme lžičku nutely a navrch rovnoměrně rozetřeme zbylé těsto.

Pečeme při 200st. asi 20minut do zlatova. Před podáváním muffiny pocukrujeme.

Muffiny s arašídovým máslem


 Suroviny:

21/4 hrnku polohrubé mouky

2-3 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

2/3 hrnku cukru třtinového

6 lžíc másla

1/2 hrnku křupavého arašídového másla

2 vejce

1 hrnek mléka

čokoládové kousky/může být i bílá čokoláda/

Ve středně velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce ušlehejte máslo, arašídové máslo a cukr hnědý do kremova. Přidejte vejce a dobře rozmíchejte. Pak přidejte suché přísady střídavě s mlékem. Nakonec vmíchejte kousky čokolády. Rozdělte rovnoměrně do košíčku -naplnit jen ze dvou třetin. Pečeme tak na 180st. 20-25 minut.

Bananovo kokosové muffiny s mandlemi

Suroviny:

2 vejce

70 g másla

1 menší bílý jogurt

2 větší banány

150 g cukr písek

250 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

150 g sekaných mandlí

100 g kokosu

mandlové lupínky na posypání

Nejprve nakrájejte a rozmačkejte banány vidličkou v bílém jogurtu. Vyšlehejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smíchejte s jogurtem. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a kokos a nakonec sníh s bílků. Muffiny posypte mandlovými lupínky které lehce do těsta vmáčknete. Pečeme na 180st. Asi 25-30minut.


 

Ostružinové muffiny

 Tento recept jsem měla na švestkové muffiny já udělala ostružinové!


Suroviny:

2 sklenky mouky polohrubé

1 čajová lžička prášku do pečiva

1 čajová lžička jedlé sody

2 vejce/ušlehané/

120 g cukr krupice

1/2 sklenky oleje

300 g zakysané smetany

5 švestek nakrájené na kousky nebo celé ostružiny

V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny, ve druhé všechny tekuté a rozšleháme. Obsah obou misek smícháme a vmícháme ovoce. Formy na muffiny naplňte do dvou třetin aby těsto mohlo vyběhnout. Košíčky dáme na plech a vložíme do horké trouby. Pečeme na 180st. asi 20 minut.

Množství bylo 12 kousků.

Ořechové muffiny


 Suroviny:

11/4 hrnku polohrubé mouky

1/3 hrnku třtinového cukru/hnědý cukr/

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 vejce 

1/2 hrnku mléka

50 g roztopeného másla

3 velké lžíce mletých ořechů

hrst sekaných ořechů

pár kousku ořechu na ozdobu

Poleva:

30 g roztopeného /teplého/ másla

1 lžička skořice

2 lžičky třtinového cukru

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a mleté ořechy. Ve druhé misce smíchejte vejce, mléko, máslo a pak zalijeme obsah mísy do první nádoby. Vše pořádně promícháme přidáme sekané ořechy. Formy muffin vyplnit do 3/4 výšky a pečeme 25 minut při cca 180st.

Poleva-smíchejte máslo, cukr a skořici. Ještě teplé muffiny potřeme polevou a ozdobíme ořechy.

Marinovaná kuřecí křidýlka


 Marináda:

160 ml sojové omáčky

3 polévkové lžíce citronové šťavy

21/2 lžičky hnědého cukru nebo medu

21/2 lžičky chilli omáčky nebo chilli pasty

3-4 stroužky česneku rozmáčkaného

2 cm zázvoru strouhaného

3 polévkové lžíce slunečnicový olej/sezamový olej přidá ořechovou vůni a chuť/

Čisté kuřecí křidélka osušte a dejte do skleňené či plastové nádoby. Přidejte všechny igredience marinády, důkladně promíchejte. Nechte je v lednici 3-4 hodiny marinovat nebo nejlépe přes noc. Kuřecí křidélka pečeme na alobalu, přelívame zbylou marinádou.

Čínské nudle s kuřecím masem


 Suroviny:

čínské nudle/můžou být kterékoliv/

500 g masa kuřecí 

1 červená paprika

1 zelená paprika

2 chilli papričky

1 cibule

2-3 stroužky česneku

1 jarní cibulka

koriandr

sojová omáčka

sůl

Uvaříme si nudle do měkka, když jsou hotové necháme je pod tekoucí vodou 2 minuty. Mezitím si dáme olej do pánve, přidáme si nasekaný česnek, chilli papričky, nakrájenou cibuli a restujeme asi 1 minutu. Potom přidáme nařezané nudličky masa a restujeme až je maso asi z 80% hotové, přidáme papriky a restujeme dalších 5 minut. Nakonec přidáme nudle, sojovou omáčku a podle chuti osolíme. Na úplný konec přidáme jarní cibulku.


Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...