středa 20. března 2024

Cuketovo-makový koláč s čokoládovou polevou


 Suroviny:

400g cukety

4 vejce

220g cukr písek

130ml oleje

50g celého máku

370g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

marmeláda

na polevu:

čokoláda na vaření

Cuketu očistíme a nastrouháme. Vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme olej.

Vmícháme cuketu. Mouku, mák a prášek do pečiva smícháme a vmícháme do těsta.

Dáme na hluboký vymazaný a vysypaný plech a dáme péct, cca 30minu na 180 st dle trouby.

Po upečení koláč pomažeme marmeládou a po vychladnutí dáme čokoládovou polevu.

Mřížkový koláč s jablky


 Suroviny:

500g polohrubé mouky

250 hery nebo tuku na pečení

1 prášek do pečiva

3 polévkové lžíce moučkového cukru

1 vejce

3 polévkové lžíce mléka

Náplň:

2kg hrubě nastrouhaných jablek

12 polévkových lžíc cukr krupice-může i víc kdo má rád sladší

4 prášky vanilkových pudinku /pudinky vyberou vodu s jablek/

drcené ořechy-může se přidat i rozinky

Mouku s práškem do pečiva a cukrem promícháme. Přidáme nakrájenou heru, mléko a vejce a zpracujeme v těsto. Asi 2/3 třetiny těsta vyválíme a dáme na vysypaný a vymazaný plech/vyšší/.

Na těsto stejnoměrně navrstvíme jablečnou náplň.

Zbylé těsto vyválíme a krájíme na pruhy, cca 2-3cm široké a ukládáme diagonálně na náplň. 

Těsto se trochu podobá lineckému těstu. 

Koláč pečeme na 160stupňů asi 40minut/dle trouby/. Upečený posypeme moučkovým cukrem.

Cuketový čokoládový koláč


 Suroviny:

4 žloutky

300g cukr písek

150ml oleje

250ml mléka

600g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2-3 polévkové lžíce kakaa

sníh ze 4 vajíček

cca 600-700 loupané strouhané cukety /bez jader/

marmeláda

čokoláda na vaření

Nejprve si oloupeme cuketu /zbavíme jader/ na hrubém struhadle nastrouháme a necháme v misce.

Vejce, cukr vyšleháme do pěny a poté přidáme mléko, olej a nakonec kakao a pořádně promícháme.

Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků a nakonec cuketu.

Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Rozetřeme a dáme péct na 180stupňů asi 25 minut /zkusíme třeba špejlí/ dle trouby.

Upečený koláč vyndáme a potřeme ho ovocnou marmeládou, nahoru dáme čokoládovou polevu.

Můžeme třeba jen pak posypat cukrem moučkovým, nebo ořiškama dle chuti.


Tvarohový koláč-šachovnice


Suroviny:

2 hrnky mouky polohrubé

1 hrnek cukr písek

3 polévkové lžíce kakaa

2 kávové lžičky džemu 

1 hrnek mléka

2 vejce/bílky ušlehat zvlášť/

1/2 hery

1 kávová lžička prášku do pečiva/ můžeme použít i jedlou sodu/

Tvarohová náplň:

1kg tvarohu

200g másla nebo hery

2 hrnky cukr písek

1 vanilkový cukr

1 prášek vanilkového pudinku

5 vajíček

Vejce, cukr, heru utřeme do pěny. Poté přidáme mléko, džem, kakao, mouku a prášek do pečiva vše pořádně promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh s bílků.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem /plech cca 20x36/ a upečeme. Pečeme zhruba 30 minut na 160 stupňů- každá trouba peče jinak.

Náplň- máslo nebo heru utřeme s cukrem, přidáme žloutky, tvaroh a pudink. Nakonec vmícháme sníh.

Upečeme kakaové těsto a necháme vychladit a poté ho nakrájíme na 9 pásků. 

Na plech uložíme 4 pásky-ve stejné vzdálenosti a do volného prostoru mezi nimi nalijeme tvarohovou náplň. Na náplň zase poukladámé pásky 5 a zalijeme zbytkem tvarohové náplňe.

Dáme péct na 180 cca 45 minut opět dle trouby.



Čokoládový koláč s jablky a ořechy


 Suroviny:

110g cukr krupice

220g polohrubé mouky

1 polévková lžíce kakaa

4 vejce

1/2 kávové lžičky skořice

1 vanilkový cukr

50ml oleje

100ml mléka

trošku prášku do pečiva

4 jablka

100g vlašských ořechů

poleva:

čokoláda na vaření

Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme kakao, skořici, mouku, vanilkový cukr, olej a trošku prášku do pečiva. Postupně přilíváme mléko. Nakonec přidáme 2 jablka /nastrouhané nahrubo/ a 2 jablka nakrájené na kostičky. Dáme to těsta a dáme ještě nasekané vlašské ořechy.

Pečeme asi 30minut při 180 stupních dle trouby.

Připravíme si polevu s hořké čokolády, koláč upečený polijeme a na ozdobu můžeme dát nasekané vlašské ořechy.

Dá se udělat i varianta že se do těsta nemusí dát kakao a i  poleva se udělá s bílé čokolády.

Hruškový koláč s hořkou čokoládou


 Tento recept mám od své kamarádky, která si ho dovezla až z Italie.

Suroviny:

180g třtinového cukru

4 vejce

100g másla/rozpuštěného/

1 kávovou lžičku prášku do pečiva

200g hladké mouky

100g hořké čokolády

1-2 hrušky

Vyšleháme si žloutky s třtinovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Nakonec přidáme mouku a prášek do pečiva a sníh s bílků.

Poté do těsta vmícháme na kostičky nakrájenou hořkou čokoládu. 

Vymažeme a vysypeme formu, dáme do ní připravené těsto rozetřeme a poklademe nakrájenými hruškami.

Pečeme 30minut při 180stupních/dle trouby/.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...