neděle 25. února 2024

Klopsy v rajské omáčce


 Klopsy jsou opět jídlo Polské kuchyně- často taky naším jídelníčkem u babičky.

Suroviny:

500g mletého masa

1 vejce

2 stroužky česneku

2-3 lžíce mléka

trochu strouhanky

sůl, pepř

+ bujon, voda nebo vývar

Na omáčku:

rajčatový protlak

40g másla cca

40g hladké mouky cca

cukr, citronová šťáva dle chuti, sůl

bobkový list, nové koření, celý pepř

Maso smícháme s vejcem a mlékem, přidáme česnek /rozmačkaný/. Propracujeme, osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhanky. Ze směsi tvarujeme větší kuličky a vkládáme je do malého množství vody z kostkou bujonu nebo do vývaru. A 10-15 minut dusíme.                                                                              Podušené vyjmeme naskládáme do kastrolu a udržujeme v teple.                                                                Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku /zředíme ji zbylou štávou s klopsíku/ Dobře promícháme, dáme 2 kuličky celého pepře, bobkový list, 2 nové koření. Provaříme přidáme rajčatový protlak a dochutíme cukr, sůl a citronová šťáva. Když je omáčka hotová vložíme do ní klopsy a prohřejeme.

Podávat můžeme s rýži, domácím knedlíkem nebo i tarhoňou. U nás vždy tarhoňa vyhraje.




Tofu s mletým masem a mořskou řasou


 Suroviny:

500g mletého masa

2 balíčky tofu /vykapaného/ může být uzené i klasické

4 kousky česneku

kousek zázvoru čerstvého

cca hrst mořské řasy

škrob

olivový olej

Na omáčku:

1/2 polévkové lžíce chilli omáčky

1/2 polévkové lžíce cukr písek

2 polévkové lžíce světlé sojové omáčky Soy-sauce

1 polévková lžíce tmavé sojové omáčky Soy-sauce

1 polévková lžíce Hoisin omáčky

100ml zhruba vody/ve které můžeme rozpustit bujon/ dle chuti-pokud nemáme vývar

Na pánev dáme trošku olivového oleje, přidáme mleté maso a osmahneme. Pak přidáme česnek a zázvor nakrájený na malé kousky, a znova osmahneme. Tofu nakrájíme na kousky a přidáme, krátce prohřejeme a zalijeme omáčkou co jsme si připravili. Vše prohřejeme na menším ohni-necháme zhoustnout. Opatrně mícháme abychom nerozbili kousky tofu.                                                                   Omáčka- Když použijeme bujon tak ho rozpustíme asi ve 100ml. Přimícháme všechny ostatní suroviny mimo škrobu. Rozmícháme a závěr přidáme škrob.

Příprava mořské řasy- cca hrst mořské řasy dáme do misky, zalijeme na 5 minut vařenou horkou vodou. Pak scedíme přebytečnou vodu řasu nakrájíme a přidáme do směsi. Vše zamícháme a chvíli prohřejeme.

Mořská řasa je velice zdravá - je na imunitu, proti rakovině a dalším nemocem.

Kari tofu s mletým masem


 Suroviny:

tofu+ kukuřičný škrob

500g mleté vepřové maso

2 lžičky kari koření

1-2 stroužky česneku

1 cibule

koriandr

Na omáčku:

1/2 cca vody nebo vývaru

sůl, sojová omáčka

cukr, sezamový olej

Marináda na maso:

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce kukuřičného škrobu

1/2 lžičky cukru

pepř, sezamový olej

Mleté maso naložíme do marinády a necháme marinovat asi 20minut. Tofu necháme okapat osušíme a nakrájíme na kousky asi 1,5cm. Obalíme v kukuřičném škrobu a osmažíme v horkém oleji do zlatavé barvy. Vyndáme a necháme okapat přebytečný olej.                                                                                     Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, 2 lžičky kari koření. Zalijeme vývarem osolíme přidáme cukr sojovou omáčku a dusíme. Nakonec opatrně vmícháme tofu a chvílí povaříme. Posypeme koriandrem. Podáváme s rýži. Můžeme přidat i zelenou cibulku.

Mini sekaná s hořčicí a kmínem


 Suroviny:

500g mletého masa

50g strouhanky/dle potřeby/

1 nadrobno nakrájenou cibuli

sůl, pepř, 

2 stroužky česneku/prolisované/

1 vejce

2 lžíce majoránky

hořčice plnotučná na potření

kmín na posypaní

Mleté maso dáme do misky a přidáme strouhanku, česnek, sůl, cibuli, majoránku. Pak přidáme vejce a vše dohromady důkladně promícháme.  Ze směsi si vytvarujeme šišku a dáme ji do pekáče, potřeme tenkou vrstvou hořčice a posypeme kmínem. Podlijeme trochou vody a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi hodinu. Můžeme podávat jen tak k pečivu nebo i k obědu.


Ptáčky z mletého masa


 Na tento recept mě navedla kamarádka Lenka Lusková.

Suroviny:

cca 500g mletého masa

1 vejce

sůl, pepř

vařené vajíčko, okurka kyselá, párek

sádlo, mouka, rýže

potravinová folie

Mleté maso ochutíme solí, pepřem a přidáme vajíčko a promícháme. Pomoci potravinové folie si uděláme z masa asi 4 placky a na každý položíme po kousku párku, okurky a vařeného vajíčka.               A pevně zavřeme. Poté je v hrnci na kousku sádla opražíme aby se maso zatáhlo a nerozpadlo se.           Osmažené ptáčky vyndáme a ve výpeku osmažíme mouku /nejlépe špaldovou/ zalijeme vodou  ptáčky dáme zpět, a pod pokličkou dusíme. Dusíme asi tak 20minut. Mezitím si uvaříme jako přílohu rýži.


Pečená sekaná se slaninou


 Suroviny:

500g mletého masa

1 cibule/nakrájená najemno/

1 lžička soli, pepř

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce oleje

4-6 lžíc strouhanky

česnek /prolisovaný/

1 vejce

majoránka

1 lžíce plnotučné hořčice

1/2dc piva + 1dc na podlití

200g slaniny na obalení

tuk na vymazání pekáče

Maso dáme do mísy a přidáme nakrájenou cibuli najemno. Přidáme česnek, sůl, mouku, strouhanku, majoránku, hořčici a pivo. Směs důkladně propracujeme a vytvarujeme šišku. Šíšku obalíme v plátcích slaniny a dáme do pekáče.                                                                                                                             Podlijeme pivem a vložíme do trouby. Pečeme na 180 stupňů asi hodinu. Během pečení podléváme výpekem /dle potřeby i vodou/.

Tortilla plněná mletým masem


Suroviny:

500g mletého masa

okurky

rajčata

papriky červené i zelené

čínské zelí

sůl, pepř, kmín

majoránka, bazalka, grilovací koření

kečup dle chuti

kysaná smetana

párátka

Mleté maso orestujeme na pánvi s troškou oleje a okořeníme. Mezitím co se nám restuje maso si připravíme zeleninovou náplň- papriky, rajčata, okurky nakrájíme na malé kousky. Pak smícháme a s masem a zamícháme dohromady. Čínské zelí nakrájíme. Tortilly ohřejeme v mikrovlne troubě na 45-60 sekund. /já je vždy trochu navlhčím/. Můžeme i opéct na pánvi po obou stranách aby se jen ohřály.         Poté je potřeme kysanou smetanou, naložíme maso, dle chuti dáme kečup a nakonec přidáme činské zelí. Pak tortilly zatočíme na jednom konci spíchneme párátkem aby nám vše nevypadlo a můžou se servírovat.

Místo kysané smetany můžeme použít-tatarku nebo bílý jogurt. Do náplně si můžeme dát i mozzarelu.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...