Klopsy jsou opět jídlo Polské kuchyně- často taky naším jídelníčkem u babičky.
Suroviny:
500g mletého masa
1 vejce
2 stroužky česneku
2-3 lžíce mléka
trochu strouhanky
sůl, pepř
+ bujon, voda nebo vývar
Na omáčku:
rajčatový protlak
40g másla cca
40g hladké mouky cca
cukr, citronová šťáva dle chuti, sůl
bobkový list, nové koření, celý pepř
Maso smícháme s vejcem a mlékem, přidáme česnek /rozmačkaný/. Propracujeme, osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhanky. Ze směsi tvarujeme větší kuličky a vkládáme je do malého množství vody z kostkou bujonu nebo do vývaru. A 10-15 minut dusíme. Podušené vyjmeme naskládáme do kastrolu a udržujeme v teple. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku /zředíme ji zbylou štávou s klopsíku/ Dobře promícháme, dáme 2 kuličky celého pepře, bobkový list, 2 nové koření. Provaříme přidáme rajčatový protlak a dochutíme cukr, sůl a citronová šťáva. Když je omáčka hotová vložíme do ní klopsy a prohřejeme.
Podávat můžeme s rýži, domácím knedlíkem nebo i tarhoňou. U nás vždy tarhoňa vyhraje.