čtvrtek 15. února 2024

Rychlý jablečný závin s tvarohem


 Suroviny:

1 listové těsto

6-8 ks jablek

tvaroh

vanilkový cukr

mletá skořice, rozinky

vejce na potření, lžíce mléka

Jablka omyjeme, zbavíme slupky a jadřinců a nastrouháme. já dala jablka dušená už hotová 0,7 skleničku. Kdo nemá musí jablka klasicky podusit.

Z těsta vyválíme obdélník v délce plechu a široký asi 20cm. Podélně naplníme jen polovinu v šíři asi 8cm jablkama a na jablka dáme tvaroh. Pocukrujeme a poházíme rozinkami. Přes jablka přehneme prázdnou část těsta a okraj dobře přitiskneme. Okraj potřeme žloutkem smícháným se lžíci mléka. Pečeme v silně vyhřaté troubě aby byl závin kyprý.


Mrkvová pomazánka


 Suroviny:

1 velká nebo 2 menší mrkve

1 porek

1 pomazánkové máslo bez příchutě

2 vejce /uvařená natvrdo/

majolka nebo tatarka 

sůl, pepř

Vejce uvaříme natvrdo, porek  nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme. Nastrouhanou mrkev s porkem promícháme společně s pomazánkovým máslem, osolíme opepříme. Přidáme vejce protlačená přes mřížku. Vše smícháme s majolkou či tatarkou. Můžeme ještě vylepšit přidáním taveného sýra lučina. Necháme uležet alespoň 2 hodiny v lednici.


Tvarohová pomazánka s česnekem


 Suroviny:

250 g tvarohu

150 g tvrdého sýra/strouhaného/

5 stroužku česneku-i více dle chuti

2 lžíce majonézy, sůl, pepř

Tvaroh smícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme k tomu prolisovaný česnek. Přidáme majonezu a dochutíme.

Pomazánka tuňáková s avokádem


 Suroviny:

1 větší avokádo

1 balení tuňáka ve vlastní šťávě nebo v oleji

2 vejce / vařená /

cibuli

lžička hořčice

lžička sladké chilli omáčky

trochu citronové šťávy, pepř, sůl dle chuti

Postup:

Avokádo oloupeme zbavíme pecky a pokrájíme na kousky, přidáme tuňáka a uvařené žloutky. Vše vidličkou pořádně rozmačkáme na kaši a zakapneme citronovou šťávou.

Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené vaječné bílky. Pak dáme hořčicí, chilli omáčku, sůl a pepř. Nakonec posypeme pažitkou můžeme i vmíchat do pomazánky.

JE TO TAKOVÁ ZDRAVĚJŠÍ VERZE POMAZÁNKY AVOKÁDO NÁM ZDE NAHRAZUJE MAJONÉZU.

Pomazánka tvarůžková


 Suroviny:

2 balíčky tvarůžku

1 pomazánkové máslo šunkové

1 kelímek zakysané smetany

1 lžíce másla

sůl, pepř

Nejdříve tvarůžky rozmačkáme v misce nejlépe vidličkou. Pomazánkové máslo, lžíci másla a kysanou smetanu pořádně zamícháme. Dle chuti osolíme opepříme-podáváme na čerstvém chlebu. Pomazánku můžeme ještě na chlebu posypat jarní cibulkou nebo pažitkou.

Letní salát


 Suroviny:

1/2 hlavky čínského zelí

2 rajčata

1 žlutá paprika

100 g tvrdého sýra

kukuřice sterilovana

sůl, majonéza

Nakrájíme čínské zelí do misky, pak přidáme na kousky rajčata, papriky a sýr na kostičky. Nakonec přidáme kukuřici vmícháme majonezu ochutíme a je hotovo. Můžeme ještě přidat zelenou papriku a šunku.

Pařížský salát


 Suroviny:

400 g šunky

200 g okurek sladkokyselých

1 malá konzerva hrášku

cibule, majoneza, sůl, pepř

1/2 lžičky hořčice, špetka cukru

trocha citronové šťávy nebo octu

Salám a okurky nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme hrášek majonézu a promícháme. Dle potřeby dochutíme solí pepřem hořčicí octem. Necháme vychladit a podáváme s bílým pečivem.

Salát z kysaného zelí


 Suroviny:

kysané zelí

300 g šunky

kukuřice /konzerva/

200 g eidam

cibule, majonéza, sůl, pepř

Kysané zelí a cibuli pokrájíme, šunku nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme vše zamícháme. Dáme kukuřici, majonézu, sůl a pepř zamícháme a necháme odležet.

Místo majonézy lze dát i zakysanou smetanu.

Růžičková kapusta na másle


 Suroviny:

500 g růžičkové kapusty

4 lžíce strouhanky

máslo cca 1/2

1 sklenka mléka

2 sklenky vody

1 lžička cukru

špetka soli

Postup:

Očištěnou kapustu dejte do vařící osolené a oslazené vody, přilijte mléko a vařte přibližně 15minut, nepřikryté aby se nerozvařila kapusta.

Na suché pánvi orestujte strouhanku. Pak na další pánvi rozehřejte máslo. Poté na talířích posypte kapustu strouhankou a přelijte máslem.

Hlavkový salát ze zálivkou


 Suroviny:

1-2 hlavky salátu

6 lžíc moučkového cukru

5 lžíc octu

1/2 lžičky soli, trochu pepře

400 ml vody /převařené/

Salát omyjeme a natrháme na kousky a dáme do mísy. Do nádoby si dáme cukr, přidáme ocet a vidličkou rozmícháme aby se nám cukr rozpustil. Přidáme sůl, pepř a zalijeme vychlazenou vodou. Necháme chvíli odstát a zálivku nalijeme na salát. Zálivku si můžeme dle chuti přisladit či přykyselit.

Šopský salát


 Suroviny:

3 ks bílá paprika

3 ks rajčata

2 ks cibule

1 ks salátová okurka

20-30 dkg balkánského sýra na posyp

1 lžíce olivový olej

1-2 lžičky vinného octu

Postup:

Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku, rajčata, papriky dáme do mísy přidáme cibuli a dobře promícháme. Přidáme olivový olej a vinný ocet.

Můžeme rozdělit do misek a posypat rozdrobeným balkánským sýrem nebo nechat v míse kde jsme salát dělali. Šopský salát ihned podáváme-chutná i jako hlavní chod nebo příloha.

Salát z rukoly


 Suroviny:

1 balení ve vaničce salátu rukola / salát dělám tak z půlky balení/

1 ks sýru mozzarella v nálevu

1 svazek ředkviček

olivový olej

1 balení mini krutonku od vitany

citron-trochu šťávy

sůl, pepř -dle chuti

Postup:

Rukolu opereme a osušíme, ředkvičky očistíme umyjeme a nakrájíme na kolečka. Mozzarellu slijeme z nálevu a nakrájíme na kostičky.

Rukolu dáme do mísy, zakapeme olivovým olejem, přidáme trochu citronové šťávy. Dle chuti osolíme a opepříme. Salát promícháme a nakonec přidáme mini krutonky od vitany. Salát můžeme podávat jen tak s pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.

Rajčatový salát /vajíčkovo sýrový s majolkou/ dle Květušky


 Suroviny:

5 rajčat

5 vajíček

30 dkg tvrdého sýra eidam

cca 3 polévkové lžíce majolky

sůl, cibule

Postup:

Rajčata nakrájíme na kousky. Vejce uvaříme a nakrájíme na kostičky. Tvrdý sýr na struhadle nastrouháme. Cibulku nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny zamícháme a přidáme majolku a sůl dle chuti. Podáváme s houskou nebo i chlebem.

Poměr všech surovin je orietační záleží kdo si kolik salátu bude dělat. Salát si můžeme i malinko upravit jak kdo má rád/ přidat papriku salám okurku/.

Hanacké koláče


Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

250 ml mléka

1 kostka droždí

3 polévkové lžíce cukru

1 vanilkový cukr

1 vejce

1 žloutek

2 polévkové lžíce oleje

1 lžíce sádla / roztopeného/

špetka soli

Tvarohová náplň:                                                    Povidlová náplň:

tvaroh, cukr krupice dle chuti                                 povidla, citronová kura

1 vanilkový cukr, 1 žloutek                                      skořice, vanilkový cukr

trocha vanilkového pudingu

rozinky

Drobenka:

cca 100 g másla, hrubá mouka, cukr moučka dle potřeby+ žloutek na potření

Postup:

Nejdříve si necháme vzejít kvásek/teplé mléko, cukr + droždí/ . Do misky dáme namíchanou mouku, sůl, vejce, žloutek, citronovou kúru, přidáme kvásek olej a sádlo.

Vypracujeme těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 bochánků, které roztáhneme a dáme na ně náplň a drobenku. Koláčky pomažeme žloutkem a dáme péct do trouby na 180st na 20-30 minut. 

Na tvarohovou náplň- tvaroh smícháme se žloutkem a pudingem, rozinkami, vanilkovým cukrem a cukrem dle potřeby.

Na povidlovou náplň-povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kúrou, skořici a vanilkovým cukrem. 

Fazolová polévka dle tety


 Suroviny:

250 ml fazole

2-3 l voda

2 ks mrkev

100 g másla

80 g mouky hladké

2 stroužky česneku

sůl, pepř, polévkové koření, majoránka

Noky:

sůl, dětská krupička

1 vejce rozšlehané

Postup:

Přes noc dáme fazole namočit do vody. Druhý den slijeme a nalijeme 2-3l čisté vody. Přivedeme k varu a vaříme až jsou fazole měkké. Poté přidáme sůl, polévkové koření a mrkev. Necháme chvíli povařit. Pak do polévky přidáme jíšku, špetku pepře, hrst majoránky. Fazolovou polévku necháme povařit a máme hotovo.

Fazolová polévka se podává s čerstvým pečivém-já dělám také noky. Noky se dělají: vejce, špetka soli, dětská krupička se umíchá v hrníčku. Do polívky dáváme malé kousky chvíli povaříme.

Do polévky můžeme ještě přidat porek, kousky salamu, petrželku-dle chuti


Boršč


 Suroviny:

500 g hovězího masa z kostí

2 červené řepy

1 sáček kyselého zelí

1 mrkev větší

5 brambor

2 cibule

rajský protlak

bobkový list, celý pepř, nové koření

sůl, cukr, masox, sádlo, kopr, petržel

kysaná smetana

Postup:

Maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou osolíme přidáme bobkový list, nové koření a masox a uvaříme do měkka. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev, protlak a odstavíme. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na kostky. Do vývaru masového vložíme brambory na kostičky a zelí. Povaříme do měkka a přidáme předem uvařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky či nastrouhanou. Nakonec přidáme maso /mrkev,cibuli,protlak/ co jsme na začátku připravili. Dochutíme sůl, cukr, popřípadě ocet. 

Kdo má rád pikantní může dát feferonku. Boršč podávám ze zakysanou smetanou a nasekaným koprem a petrželkou


Čočková polévka


 Suroviny:

500 g čočky /1 balení/

sůl, pepř, 3 bobkové listy

máslo, asi 4 brambory

5 stroužků česneků

hladkou mouku, mléko

citronová šťáva nebo ocet

Postup:

Čočku opláchneme a namočíme aspoň na 2 hodiny. Poté přidáme bobkové listy, lžičku soli, a vaříme do poloměkka 30-45 minut. Pak si na malé kostičky pokrájíme brambory a dáme do polévky a povaříme. V mezičase si na másle osmažíme na malé kostičky pokrájený česnek, přidáme 1/2 lžíce mouky a uděláme jíšku, kterou zahustíme polévku.

Na závěr ještě zjemníme a dohustíme mlékem do kterého jsme také rozmíchali 2 lžíce mouky, kdo chce může si přidat na ochucení masox.

Horalská polévka


 Suroviny:

2-3 kusy mrkev

2 kelímky smetany ke šlehaní

1-2 kuřecí prsa

žampiony, 2-3 brambory/nemusí být/

cukr, ocet, sůl, pepř, máslo

mouka hladka

Postup:

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na malé kousky, mrkev očistíme a nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky. Žampiony taky očistímé a nakrájíme jen na plátky. V hrnci na trošce másla opražíme kuřecí maso, poté zalejeme vodou do plna a přidáme mrkev a žampiony. Ochutíme solí a pepřem. Po chvíli dáme na kostky nakrájené brambory. Nakonec zahustíme moukou a přidáme smetanu. Dochutíme cukrem a octem a můžeme podávat.

Zelňačka s klobásou


 Suroviny:

1 sáček kysaného zelí

2 ostravské klobásy

5 brambor

1 cibule, 1 červená sladká paprika

černý pepř celý, nové koření, bobkový list

sůl, sádlo na smažení

asi 2 lžíce hladké mouky

25ml smetany ke šlehaní

Postup:

Kysané zelí zalijeme vodou a dáme uvařit do měkka. Brambory oškrábeme nakrájíme na kostičky a dáme vařit do druhého hrnce v lehce osolené vodě. Poté na sádle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky přidáme klobásu na kostičky nebo kolečka.

Opečenou klobásu s cibulí zasypeme sladkou červenou paprikou, přidáme 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření a pepře. Vše zasmahneme aby se nám koření opeklo. Poté do hrnce přilijeme brambory i s vodou ve které se vařily. Pak přidáme i zelí / kdo má rád kyselejší tak i z vodou/. Vše spolu promícháme a do polévky přilijeme smetanu ve které jsme rozmíchali 2 lžíce mouky. Polévku za občasného míchaní vaříme na mírném ohni 10minut. Poté ještě dochutíme a podáváme.

Bramborová polévka s masem


 Suroviny:

5 - 6 brambor

mrkev, petržel, celer

200 g vepřového masa

máslo, majoránka, hladká mouka

sůl, pepř, petřželka, zeleninový vývar /může být i kostka/

Postup:

V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme moukou, krátce zasmažíme, zalijeme chladným vývarem -rozšleháme a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, brambory a na malé kousky nakrájené vepřové maso, a vaříme do měkka. Před koncem varu dochutíme a přidáme petrželku.

Na jaře do polévky můžeme přidat i medvědí česnek. U nás je velmi oblíbený a má léčivé účinky.

Zelňačka s uzeným masem


 Suroviny:

1 kg kysaného zelí

500 g uzených žebírek

200 g salámu/klobásy

2 cibule, 2-3 stroužky česneku

cca 6 brambor

pepř celý, bobkový list, kmín, sůl

hladká mouka, sádlo

Postup:

Uvařené uzené maso nakrájíme na malé kostky a vložíme zpět do vývaru. Přidáme překrájené kysané zelí, bobkový list, pepř a uvedeme do varu. Vaříme do měkka. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem do polévky před dokončením. Mezitím si na sádle opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme cibuli a nakonec mouku a uděláme jíšku. Jíšku vmícháme do vařicí polévky a promícháme metličkou ,ještě chvíli povaříme. Zelňačku ochutíme pepřem prolisovaným česnekem, solí nebo můžeme přidat i kostku bujonu. Zelňačku můžeme zjemnit smetanou.

Rychlá hrachová polévka


 Suroviny:

500 g hrachu /zelený-žlutý dle chuti/

zelenina- mrkev, petržel, celer

/může být i mražená pod svíčkovou/

sůl, pepř, česnek, masox

Postup:

Hrách si propereme a necháme přes noc namočený ve vodě. Přidáme zeleninu a necháme vařit do měkka. Rozmixujeme- přidáme masox, ochutíme solí a pepřem a ještě chvilku necháme vařit. Zahustíme jíškou /rostlinný tuk, mouka/ a povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. K polévce podáváme čerstvé houstičky nebo uleželý chleba- pokrájíme na kousky a opečeme v troubě bez oleje. Kdo chce může taky do polévky přidat anglickou slaninu na kostičky.

Gulášová polévka z vepřového masa


 Suroviny:

300 g vepřového masa

2-3 brambory

1 cibule

2 lžičky mleté papriky

pepř, sůl, majoránka

tuk/olej, sádlo/

cca 1l vody

jíška/rostlinný tuk či olej, hladká mouka/

Postup:

Na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a maso nakrájené na kostičky, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme vodou. Osolíme a dusíme doměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory. Zahustíme připravenou jíškou-dochutíme solí, pepřem a přidáme majoránku. Vše ještě povaříme podáváme s chlebem nebo pečivem.

Jíška-Na pánvičce rozpálíme tuk zasypeme moukou a stále mícháme/chytne hnědavou barvu/.

Bílá zelňačka s uzeným


 Suroviny:

1 sáček kysaného zelí

1 větší masitá uzená kost

4-5 brambor

hrst sušených hub

kmín, pepř, sůl, cukr

1 cibule

2-3 stroužky česneku

1 kysaná smetana

zaklechtka/voda+mouka/

trochu sádla

Postup:

Uzenou kost uvaříme ve vodě do měkka, pak ji necháme vychladnout a obereme. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět. Přidáme uzené maso a kysané zelí. Promícháme a zalijeme uzeným vývarem. Dáme ještě kmín, nové koření a vaříme do měkka.

Po uvaření zahustíme zakletkou, přidáme prolisovaný česnek, kysanou smetanu hrst hub a nakonec brambory. Povaříme ještě dalších 10 minut dochutíme solí a cukrem. Můžeme přidat do polévky i sladkou červenou papriku.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...