pátek 14. června 2024

Rohlíky-Hong Kong Style Sausage Rolss


 Existuje mnoho různých způsobů pečení chleba a rohlíků s různým styly a vkusy. Moje rodina má ráda měkké, pružné nadýchané pečivo jako ty v čínském stylu. Rohlíky jsem prvně okusila od své snachy Jacque.

Před několika lety byla úžasná metoda, jak toto nadýchané měkké pečivo uvést představil Yvonne Chen-napsal knihu s názvem 65stupňů-/Chléb doktor/ ve své knize-směs Tangzhong je popisován jako tajné přísady. To pochází z Japonska jako měkký a živý chléb.

Je to vlastně směs mouky a pasty takže je to velmi přirozené a užitečné.

Čínská komunita je od té doby fascinovaná v tomto způsobu pečení chleba od té doby.

Tangzhong-uvaří se 1 lžíce chlebové mouky v 5 lžících vody na 65 stupňů.

Smíchejte mouku ve vodě a bez hrudek. Vařte středně mírném ohni za stálého míchání, aby se zabránilo připálení. 

Směs se stává silnější a silnější a stane se taková kašovitá. Je hotovo. Získate tangzhong.

Suroviny:

4-6 klobás jakýkoliv druh dle představ

350g chlebová mouka

55g cukr krupice

5g soli

56g vejce

7g sušeného mléka/zvyšení vůńě/

125ml mléka

120g tangzhong /viz výše popis na výrobu/

5-6g instantních kvasnic

30g másla- nakrájené na malé kousky při pokojové teplotě

Smícháme všechny suché suroviny : mouka, sůl, cukr, instantní droždí do mísy.

Robotem vyšleháme všechny zbylé suroviny: mléko, vejce a tangzhong, poté smícháme vše společně a nakonec přidáme máslo.

Já si těsto zpracovala pekárnou a nevadilo to.

Těsto zpracujeme do tvaru koule. Vložíme do vymaštěné mísy a přikryjeme vlhkým ručníkem asi na 40 minut.

Těsto rozdělíme na 4-6 stejných dílů, vytvarujeme do tvaru kouli a necháme 15minut odpočívat.

Poté z každé koule uděláme váleček cca 41cm a obmotáme párek. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct.

Pečeme v předehřaté na 180stupňů po dobu 35 minut. Dle trouby. Upečené dáme na mřížku.




Dalamánky


Tady tyto dalamánky se můžou dělat jak s droždí tak i kvásku. Mám ho kamarádky Michaely Rau, která jej původně objevila také na webu a pak také experimentovala. Míša už má vydanou i knihu o pečení.

Suroviny:

350g hladké mouky

200g žitné chlebové mouky

325g vlažné vody

10g octa

10g soli

3g drceného kmínu

3g celého kmínu

20g čerstvého droždí

1 lžička cukru

Nejdříve si do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme troškou cukru a necháme stát dokud se nerozpustí na kašičku nebo si zaděláme klasický kvásek.

Ke drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Já použila na zadělání pekárnu.

Hotové těsto necháme 45-60minut kynout.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na 10dílů nebo kdo chce může si vážit aby každý kousek měl tak 85g.

Jednotlivé díly v ruce poválíme do libovolného tvaru a naskládáme na plech na pečící papír. Přikryjeme a ještě necháme chvíli kynout.

Dalamánky před pečením nařízneme a pokropíme vodou a posypeme solí a kmínem.

Vedle trouby si nachystáme hrnek s vodou. Troubu dáme nahřát na 250stupňů a dospodu dáme plech.

Dalamánky dáme do trouby na rozehřátý plech chrstneme vodu z hrnku a rychle troubu zavřeme aby uniklo co nejmíň páry. Během pečení to udělejte ještě jednou.

Pečeme asi 15-20minut záleží na výkonu trouby ale nechte je propéct.

Já si vyzkoušela špejli a pekla jsem na 220stupňů. Po upečení přendáme na mřížku vychladnout.

 

Domácí housky s mákem


 Suroviny:

1000g mouky pšeničné hladké

630g vody

20g soli

60g tuku/ máslo, hera/

20g sušeného sladového výtažku

14g sušeného droždí

mák na posypání

Já si těsto zadělala v pekárně.

Do velké mísy nalijeme vodu a přidáme sůl. Poté dobře promícháme. Nyní přidáme suché igredience. Mouku, sušený sladový výtažek pak tuk a droždí.

Těsto dáme do robotu a dobře prohněteme s hnětacím hákem 10minut. Dokud se směs nespojí dohromady a nevznikne krásné těsto. Na stěnách misky by neměla zůstat žádná mouka.

Misku překryjeme a necháme odpočívat na teplém místě po dobu cca 1hodiny až těsto zvětší svůj objem.

Po vykynutí vyklopte těsto na vál a rozdělte na stejně díly 80-90g.

Když nechcete těsto vážit postačí z těsta udělat váleček a ten rozdělit na 20 dílů.

Pak si trochu pohrajte- namoučete ruce, udělejte kuličky. Trochu času to zabere. 

Poté poukládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout ještě 50minut.

Pak pomocí tvořítka na housky vytlačte na každém nakynutém dílů hluboký dekor.

Nakonec poprášíme vodou rozprašovačem a posypeme mákem.

Pečeme v předehřáté troubě na 250stupňů do zlata, Asi 15 až 20 minut dle trouby. Zkouším špejlí.

Recept mám od kamarádky, má ho z netu- rači je ale peču z poloviční dávky.


Vatikánský chléb štěstí


 Vatikánský chléb /těsto/ je obklopen mnoha legendami a koluje po světě jako řětězové emaily. 

Chléb je obklopen tajemstvím protože se ani přesně neví jak a kde tato kolovačka vznikla. A právě proto, že je zahalen do tajemna, obdarované ženy podlehnou a upečou jej neboť jsou zvědavé co z darovaného dílů vznikne.

Vatikánský chléb štěstí můžete jíst kdykoliv avšak péct by se měl/ jak říká legenda jen jednou za život/.

Chléb přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo se o těsto celý týden staral, splní velké přání.

Postup tvorby Vatikánského chleba

Darované těsto by nemělo přijít do styku s kovovými předměty. Proto ho umístíme do plastové či skleněné misky, zamícháme vařečkou, přikryjeme utěrkou a celý týden necháme přikryté těsto stát na lince-zde postup na dny.

PONDĚLÍ:

Do těsta přidáme 250g krupicového cukru. Nemícháme!

ÚTERÝ:

Přidáme 250ml mléka. Zamícháme.

STŘEDA:

Přidáme 250g polohrubé mouky. Zamícháme.

ČTVRTEK:

Těsto promícháme ráno-poledne-večer

PÁTEK:

Přidáme 250g cukru, 250ml mléka a 250g polohrubé mouky. Zamícháme.

SOBOTA:

Těsto dobře promícháme a rozdělíme na 4 díly.

NEDĚLE:

Do jednoho dílů přidáme 250g polohrubé mouky, 250ml oleje, 3 vejce, 3 nahrubo nastrouhaná jablka, 1/2 prášků do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky skořice, 1/2 nalámané čokolády na vaření, 2 hrsti ořechů, rozinky, vanilkový cukr. Vše promícháme.

Pečeme v pekáči. Těsto je třeba hlídat protože je poměrně rychlé upečené. Pečeme na 170stupňů. Upečený chléb pocukrujeme moučkovým cukrem.

ZBYLÉ 3 DÍLY TĚSTA OBDARUJTE SVÉ ZNÁMÉ.

Rohlíky od Petry


 Recept na tentokrát zase jiné rohlíky mi poslala kamarádka Petra Mrázková, její rodinný recept.

Suroviny:

500g hladké mouky

260g vlažné vody/gramy jsou u vody stejné jako mililitry/-udávám každá mouka saje jinak.

30g sádla

2 kávové lžičky soli

20g kvasnic /půl kostky/

1 kávová lžička sladěnky nebo cukru

Na posyp:

mak, hrubá sůl

Mě těsto zadělala pekárna takže kdo má pekárnu využije ji.

Smíchejte věci na kvásek, vodu kvasnice sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice a můžeme pokračovat.

Prosíjte mouku /opravdu použijte sítko- nadychanější střídka/ a přidáme zbylé ingredience, už jich moc nezbývá.

Když se zadělává v robotu tak to zabere- 8minut než je těsto hladké na zamíchání /1 rychlost 2-3 minuty zbytek na 2/.

Vzniklou kouli potapkejte moukou a nechte kynout uzavřené v misce pod igelitem 30minut.

Vykynuté těsto rozdělte-použijte váhu-na 8 stejných dílů 80-90g.

Každý díl rozválejte do trojúhelníků o tlouštce cca 3mm/není nutné podsypávat/.

Od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špicce aby špička skončila uprostřed ruličky.

Po umotání rohlíků válejte na ploše sem tam dál, klidně přitlačte a jakoby rohlík roztahuje se do stran. Švy se krásně spojí.

Na plech dávejte rohlíky rovné jako pravítko, na plechu nechte rohlíky 40minut kynou opět přikryté igelitem /proti okorání/.

Mezitím včas předehřejte troubu na 250stupňů, plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby.

Rohlíky pokropte vodou/rozprašovačem/ a posyptem makem či soli nebo jen tak čisté.

Plech s rohlíky vložte na třetí pozici do trouby, a na rozpálený plech chrstněte trochu vody a rychle zavřete dvířka trouby.

Každému trouba peče jinak je nutno rohlíky sledovat. Asi po 15minutách mají krásně světlé hnědou barvu. Vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu /nezkondezovala voda/.

Opět další recept na rohlíky a zase trochu jiný.




Domácí housky se strouhaným sýrem


 Lahodné domácí housky se strouhaným sýrem. Dlouho jsem chtěla tyto housky upéct. Recept mám od své tety.

Suroviny:

600g polohrubá mouka

10g cukr písek

30ml řepkového oleje

250ml teplé vody

1 kostka droždí

sůl

200g strouhaného sýra /gouda nebo eidam/

Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, lžičku mouky a trochu vody promícháme a počkáme než nám vykynou.

Pak do větší mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, řepkový olej, špetku soli, strouhaný sýr a vodu.

Uhněteme těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout-těsto nám musí zdvojnásobit objem.

Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na kousky, / vyjde jich 9/ kdo je chce mít všechny úplně stejné může použít váhu a kousky si přesně vážit na cca 125g.

Každý kousek těsta zpracujeme na tvar housky a dáme na plech vyložený pečicím papírem kde necháme ještě 30minut kynout.

Mezitím si předehřejeme troubu na 210stupňů, vykynuté housky trochu posypeme moukou a uděláme/ nožem k nařezáváni těsta nebo obyčejným ostrým nožem zářez/.

Takto připravené housky vložíme do trouby a pečeme asi 15minut do hezkého zhnědnutí /dle trouby/.

Upečené dáme na mřížku vychladit. Do housek můžeme přidat i chia semínka.

Já jsem těsto si zadělala v pekárně.

Domácí chléb dle Čištinky


 Tento chleba už peču moc dlouho, jak nedělám zrovna kváskový chléb. Naučila jsem ho péct i syna, který bydlí v zahraničí a u nich jsou takové chleboveky jak se říká.  Mám ho od kamarádky Tani, která je bydlí na Slovensku.

Těsto:

600g hladké mouky

300ml vody/já dávám drobet víc/

2g sušené droždí

20g solí

20g chlebového koření/ koření obsahuje-drcený kmín, mletý koriandr, drcený fenykl, drcenou smaženou cibuli, drcený sušený česnek/

trocha cukru

Do velké mísy nasypeme mouku a všechny sypké suroviny a přilijeme vodu. Vařečkou párkrát promícháme aby se vše spojilo.

Misku zakryjeme folii a vložíme do trouby protože tam je stabilní teplota. Necháme od večera do rána nakynout.

Ráno uvidíme jak nám krásně nakynulo. Těsto vyndáme na pomoučenou desku a od kraje do středu přeložíme aby se mouka s desky dostala do těsta.

Připravíme si oválný košík nebo ošatku/když nemáte můžete použít i oválnou misku/. Vložíme do ni utěrku hodně ji vysypeme moukou a vložíme do ní těsto. Necháme 1/2 hodiny kynout pak si zapneme troubu.

Troubu si dáme na 230stupňů, dáme do ní nahřát pekáč i s poklicí. Nahřatý pekáč vyndáme a s košíku těsto vyklopíme do pekáče trochu upravíme a zakryjeme a dáme péct.

Pečeme 1/2 hodiny. Pak odkryjeme a ještě 20 minut pečeme dozlatova aby se nám krásně dopekla kůrka. Hotový vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Já si vždy vše zkouším špejlí protože každá trouba peče jinak.

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...