pátek 14. června 2024

Domácí housky s mákem


 Suroviny:

1000g mouky pšeničné hladké

630g vody

20g soli

60g tuku/ máslo, hera/

20g sušeného sladového výtažku

14g sušeného droždí

mák na posypání

Já si těsto zadělala v pekárně.

Do velké mísy nalijeme vodu a přidáme sůl. Poté dobře promícháme. Nyní přidáme suché igredience. Mouku, sušený sladový výtažek pak tuk a droždí.

Těsto dáme do robotu a dobře prohněteme s hnětacím hákem 10minut. Dokud se směs nespojí dohromady a nevznikne krásné těsto. Na stěnách misky by neměla zůstat žádná mouka.

Misku překryjeme a necháme odpočívat na teplém místě po dobu cca 1hodiny až těsto zvětší svůj objem.

Po vykynutí vyklopte těsto na vál a rozdělte na stejně díly 80-90g.

Když nechcete těsto vážit postačí z těsta udělat váleček a ten rozdělit na 20 dílů.

Pak si trochu pohrajte- namoučete ruce, udělejte kuličky. Trochu času to zabere. 

Poté poukládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout ještě 50minut.

Pak pomocí tvořítka na housky vytlačte na každém nakynutém dílů hluboký dekor.

Nakonec poprášíme vodou rozprašovačem a posypeme mákem.

Pečeme v předehřáté troubě na 250stupňů do zlata, Asi 15 až 20 minut dle trouby. Zkouším špejlí.

Recept mám od kamarádky, má ho z netu- rači je ale peču z poloviční dávky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...