čtvrtek 18. dubna 2024

Palačinky


Suroviny:

500ml mléka

2 vejce

1 polévková lžíce cukru

špetka soli

1 hrnek polohrubé mouky 

+ olej na smažení

Marmeláda, tvaroh, nutella-dle chuti

Palačinkové těsto by mělo mít hustotu sladké smetany.

Všechny suroviny dáme do mísy a vyšleháme hladké těsto bez hrudek. Necháme tak půlhodinky odležet.

Na pánev z troškou rozpáleného oleje /cca 1lžíce/ vlijeme přibližně jednu malou naběračku palačinkového těsta.

Smažíme z obou stran a obracíme, když těsto skoro utuhne i seshora. 

Hotové palačinky potřete marmeládou či tvarohem. Zarolujte a poskládejte vedle sebe a navrch můžete dát jahody, čokoládu nebo šlehačku. Nebo jen pocukrovat.

Bramborové placičky


Když u nás občas zbydou od oběda brambory, vařené, mačkané či kaše je rozhodnuto. Dělám bramborové placičky.

Suroviny:

Brambory vařené

1-2 vejce

polohrubá mouka

Vše zpracujeme dohromady, vznikne nám takové patlavé těsto. Pak vezmeme nejlépe větší lžíci do dlaní a uděláme placičku.

Dáme na pánev s olejem a smážíme až jsou placičky z obou stran dozlatova opečené.

Do těsta můžeme dle své chuti přidat, česnek, sůl, kmín, nebo majoránku. 

Cuketový bramborák /bez brambor/


 Suroviny:

3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety /bez jader/

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek strouhanky

3 vejce

sůl

pepř

česnek

majoránka 

+

olej na smažení

Cuketu oloupeme zbavíme jader a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, strouhanku, vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku- vše dobře promícháme a smažíme na oleji.

Dáváme na ubrousek aby bramboráčky nebyly masné. Můžeme podávat i studené.

Těsto musí být trochu hustší než na bramborák.

Banánové lívance


 Suroviny:

2 banány
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
5 polévkových lžíc polohrubé mouky
50ml mléka
olej na smažení

Banány spolu s vejcem a mlékem rozmixujeme, postupně vmícháme mouku spolu s práškem do pečiva.
Nepřídávejte žádný cukr banány jej nahradí.
Mouku můžete také měnit: celozrnou, nebo půl polohrubé a půl celozrné.
Směs by neměla být ani řídká ani hustá, lívance by měli držet pohromadě aby šli dobře obracet.
Pokud se vám do nic obracečka boří je těsto řídké přidáme mouku.
Na pávni nebo livánečníku smažte lívance na trošce oleje z obou stran. Hotové lívance ochuťe dle vlastní fantazie -já používám javorový sirup.
/ množství je cca pro dvě osoby pro více osob množství zdvojnásobte/

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...