neděle 7. dubna 2024

Sypaný tvarohový koláč


 Tento koláč jsem poprvé ochutnala u své tety na návštěvě. Moc mi chutnal tak jsem hnedka bral recept abych ho mohla také udělat.

Suroviny:

Do první misky:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukr krupice

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

Do druhé misky:

1kg měkký tvaroh/ne krabičkový/

1 hrnek cukru krupice

3 celá vejce

1/4l mléka-může být víc dle potřeby

Postup:

Suroviny v první misce zamícháme.  

Suroviny v druhé míse rozmixujeme ručním robotem.

Poté si dáme na hluboký plech pečicí papír anebo vymažeme a vysypeme moukou.

Trochu méňě než polovinu sypké hmoty nasypeme na dno plechu. Sypkou hmotu hezky roztáhneme abychym neměli díry a nalijeme tvarohovou hmotu. Zbytek sypké hmotky nasypeme nahoru koláče.

Na povrvch nakrájíme plátky hery. 

Pečeme v troubě na 170stupňů asi 45 min /dle trouby/. 

Koláč můžeme vyzkoušet i s jablkama ale tvaroh chutná lépe.

Tento koláč je v receptu dle mého názoru dost podobný drobenkovému ale každý recept se liší jak říká teta.


Babičky švestkový koláč


Těsto:

300g mouka polohrubá

20g / asi půl kostky/

1 polévková lžíce cukr písek

1 a 1/2dcl vlažného mléka

1/2dcl oleje

1 vejce

trocha soli

Drobenka:

3 lžíce mouka polohrubá

3 lžíce cukr písek

1 lžíce máslo

900g švestek čerstvých

Suroviny na těsto dáme do mísy a zaděláme. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Na vále vyvalíme těsto na velikost plechu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Okraje přitiskneme do stran aby šťáva nevytékala pod těsto. N a těsto poukládame švestky slupkou dolů a posypeme drobenkou.

Dáme do trouby a pečeme cca 35minut na 180stupňů. Dle trouby pač každá trouba peče jinak.

Rada tip- Babička mi vždy říkala že na koláč má být 50ks švestek.


Ostružinový koláč


Těsto:

400g mouka polohrubá

1 kostka droždí

2 polévkové lžíce cukr písek

200ml mléko

60g hery

1 vejce

trocha soli

na posyp-nastrouhané ořechy

Náplň:

800g ostružin

3 vejce

500g tvaroh

100ml smetana ke šlehání

150g cukr písek

1 vanilkový pudinkový prášek

Z droždí a cukru uděláme kvásek, který smícháme s prosátou moukou, vejcem, špetkou soli, rozehřatým máslem a vlažným mlékem. Vypracujeme těsto. Necháme nakynout.

Těsto pak dáme na vysypaný vymazány hluboký plech a poklademe ostružiny.

Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky, smetanou ke šlehání, vanilkovým cukrem a punkovým práškem.

Bílky ušleháme zvlášť. Sníh z bílků lehka vmícháme do nádivky a tuto natřeme na připravené těsto.

Povrch posypeme mletými ořechy. Pečeme 40minut na 170 dle trouby.

Švestkový koláč s kokosovou peřinou


 Těsto:

  370g polohrubé mouky

70g cukr krupice

70g hery

20g droždí

1 vejce

150ml vlažného mléka

citronová kúra

trocha soli

Náplň:

4 žloutky

70g cukr písek

200g zakysané smetany

100g kokosu

Peřina:

4 bílky

100g cukr písek

100g kokosu

Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a půlky mléka necháme vzejít kvásek. Vmíse zaděláme z kváskem hladké těsto a necháme asi 30minut v teple kynout.

Pak rozválíme nebo můžeme i namačkat na vymazaný a vysypaný hluboký plech a necháme 15minut kynout.

Mezitím si našleháme žloutky s cukrem, přidáme kokos a smetanu a rozetřeme na povrch těsta. Na tuto náplň rozložíme švestky slupkou dolů. Pokud jich máme málo nařežeme je.

Dáme do předehřaté trouby a pečeme 15minut.

Mezitím si ušleháme s bílků tuhý sníh, přidáme cukr a nakonec kokos. Rozetřeme na zapečený koláč a pečeme ještě 10minut až začne sníh růžovět.

Makovo-švestkový koláč


Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukr krupice

1 hrnek mléka

1dl /půl hrnku oleje/

1 vejce

1 prášek do pečiva

švestky

Maková náplň:

2 hrnky mletého maku

2 hrnky mléka

1 vanilkový cukr

5 polévkových lžíc cukr krupice

skořice

Drobenka:

1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukr krupice, 1/4 hery nebo másla.

Nejdříve si připravíme makovou náplň, mléko přivedeme skoro k varu a vsypeme do něj mletý mák.

Za stálého mícháni vaříme 5-10minut. Do zhoustlé hmoty přisypeme cukry a skořicí. 

Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. 

Pal lžíci klademe na těsto makové náplňě a švestky. Nakonec posypeme drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě na cca160 do růžova asi 40 minut. Zkusíme špejli.

Rada- Jeli maková náplň příliš řídká zahustíme dle potřeby strouhanými piškoty nebo perníkem.


Makovo-tvarohový koláč


 Těsto:

400g hladká mouka

120g cukr moučka

250g hera

3vejce

Tvarohová náplň:

500g měkkého tvarohu

100g cukr krupice

1 vanilkový cukr

2 vejce

Maková náplň:

320ml mléko

120g krupicový cukr

300g mletý mak

citronová kúra

lžička skořice

Drobenka:

70g hrubá mouka

70g cukr krupice

70g hera

Prosátou mouku promísíme s cukrem. Přidáme na malé kousky pokrájenou heru a rozšlehaná vejce.

Vypracujeme hladké těsto, které uložíme na 30minut do lednice odpočinout. 

Tvaroh na náplň rozmícháme s oběma cukry a vejci.

Na makovou náplň osladíme mléko a necháme ho přejít varem. Vmícháme mak a krátce povaříme. Pak hmotu odstavíme dochutíme citronovou kúrou a skořicí a necháme schladnout.

Odležené těsto rozválíme na na pomoučeném vále na plát a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Nejprve na něj rozetřeme nádivku makovou poté tvarohovou. Koláč posypeme drobenkou.

Pečeme při 175stupních asi 35minut /dle trouby/.

Rebarborový koláč


 Suroviny:

500g polohrubé mouky

80g cukr krupice

80g másla/rozpuštěného/

2 žloutky

250ml mléka

20g droždí/půl kostky/

špetka soli

Náplň:

500g očištěné rebarbory

1 vanilkový cukr

Drobenka:

150g hrubé mouky

100g cukr písek

100g másla

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí přidáme máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké vlačné těsto. Přikryjeme a necháme kynout. 

Já použila na těsto pekárnu kde mi těsto i nakynulo.

Mezitím si připravíme rebarboru. Rebarboru oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na kostičky a smícháme s vanilkovým cukrem. Drobenku si připravíme - smicháme mouku, cukr a změklé máslo.

Na vymazaný moukou vysypaný plech stejnoměrně roztáhneme těsto. Těsto posypeme rebarborou. /pokud rebarbora pustila šťávu slijeme/ navrch dáme drobenku.

Necháme ještě 15-20minut na plechu kynout a poté vložíme do trouby. Vyhřáté na 170-180stupňů a pečeme cca 40minut do zrůžovění okrajů koláče. /dle trouby/.

Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...