pondělí 21. dubna 2025

Tvarohový koláč s mákem


 Jednoduchý tvarohový koláč s mákem  dle mé maminky. 

Suroviny:

250 g hladké mouky

50 g moučkového cukru

2 žloutky

120 g másla /studeného/

špetka soli

Maková náplň :

1 celá plechovka máku v plechovce

Náplň v plechovce si kupuji v Polsku viz foto.

Kdo nesežene plechovku udělá se klasická náplň jako pokaždé.

Náplň maková:

250 g mletého máku
300 ml mléka /dle potřeby/
2-4 lžíce cukru dle chuti
strouhaná citronová kúra
1 kávová lžička skořice
1 lžíce marmelády rybízové
Mléko přivedeme k varu a vsypeme mletý mák, za stálého míchání chvilku povaříme vsypeme ostatní suroviny a odstavíme. Pak tam dáme i rozinky namočené v rumu, vše zamícháme. Náplň necháme vychladnout pak použijeme. Pokud by nám udělaná náplň zbyla můžeme zamrazit na další pečení.

Tvarohová náplň :

500 g tvarohu

200 g zakysané smetany

2 celé vejce

120 g moučkového cukru

2 polévkové lžíce bramborového škrobu

2 polévkové lžíce citronové šťávy

Na posyp:

Moučkový cukr


Postup:

Nejdříve si připravíme těsto na základ. Všechny ingredience dáme do mísy a důkladně prohněteme dokud nevznikne hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli a zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do lednice.

Pak si připravíme makovou vrstvu / viz postup výš anebo plechovka/

Poté si připravíme tvarohovou náplň. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vyšleháme cukr se žloutky, pak přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. /můžeme dát i rozinky/.

Formu na pečení rozměr- 20x30 cm vyložíme pečícím papírem. Křehké těsto rozválíme na tenkou vrstvu a dáme na spodek formy, natlačíme ho i včetně okrajů.

Pak na těsto dáme makovou náplň a následně tvarohovou náplň. 

Dáme do předehřáté trouby na 175 stupních cca 35 minut. Pak zvýšíme teplotu na 200 stupnů a pečeme ještě 10 minut. Necháme zcela vychladnout pak posypeme moučkovým cukrem.

Doba pečení se může lišit každému peče trouba jinak. 

Mini mazance


 Vyzkoušela jsem mini mazance, místo jednoho velkého klasického. Upečené jsou rychleji, tvar drží a chuť je dobrá a vydrží čerstvé. Recept mi poslala kamarádka ze Slovenska, která je peče pro koledníky jak se někdy i malým mazancům říká.

Suroviny:

150 g polohrubé mouky

150 g hladké mouky

60 g třtinový cukr hnědý

100 ml mléka

1 kostka droždí

80 g másla

2 ks žloutek

2 cca lžíce sušených rozinek / rozinky můžeme namočit do rumu/

špetka soli

Na potření:

1 celé vejce

Na posyp:

mandlové plátky


Postup:

Já těsto zadělala v troubě, kdo troubu nemá musí udělat těsto ručně. Klasické kynuté těsto.

Když je těsto zpracované uděláme kouli, dáme do mísy přikryjeme utěrkou a necháme cca 1hodinu kynout.

Poté vykynutí těsto vyklopíme na pracovní desku, propracuje a rozdělíme asi na 5-6 kousku. Z každého kousku uděláme pěkný bochánek. Dáme je na na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout.

Po vykynutí bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupnů. A pečeme do zlatova cca 25minut. Dle trouby. Já zkouším vždy špejli.

Poznámka: Kdo chce může si do bochánků vyřezat i malé křížky před pečením. Nemusí být špatná i vánočka z tohoto těsta ale muselo by se upravit. Zkusím na svátky.


Velikonoční sekaná


 Na velikonoční svátky se vždy peče sekaná, letos jsem vyzkoušela recept, který mi doporučila kamarádka. 

Suroviny:

1 kg mletého vepřového masa

1-2 cibule

4 větší stroužky česneku

2 celé vejce

2 rohlíky

hladká mouka /dle potřeby/

mletý pepř, kmín, sůl 

majoránka

mléko

strouhanka /dle potřeby/

Špenát:

400 g mraženého salátu

1 cibule

3 stroužky česneku

sůl

olej

5 vajec


Postup:

Nejdříve 1 cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Vmícháme špenát a mírně podlijeme vodou a krátce podusíme.

Veškerou tekutinu vydusíme , špenát dochutíme solí a prolisovaným česnekem. Necháme vychladit.

Mezitím dáme vařit 5 vajec natvrdo,  když jsou vejce uvařená zchladíme je a oloupeme.

Připravíme maso- k masu přidáme syrová vejce, cibuli nakrájenou a česnek.

Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky zvlčené mlékem a trochu hladké mouky. Dochutíme solí, mletým pepřem, kmínem a majoránkou. Dobře promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou.

Poté masovou směs dáme na potravinářskou folii, potřeme špenátovou náplni a poklademe vejci vařenými  nakrájenými na kostky.  

Pomoci folie sekanou hezký zarolujeme, vytláčíme vzduch vyndáme a dáme do pekáče. Podlijeme vodou a sekanou ještě uhladíme.

Pečeme cca 45 minut přikryté alobalem při 180-190 stupních. Pak sundáme alobal a pečeme ještě cca 20minut. Dle potřeby podlijeme vodou. Záleží jak komu peče trouba.

Okurkový salát tradiční


 Receptů na okurkové saláty je velmi mnoho každý je dělá dle své chutí a jiného receptu. Moje mamka i babička ještě do salátu nakonec dávali kysanou smetanu.

Suroviny:

1 salátová okurka

1 polévková lžíce cukru

2 polévkové lžíce octa

2 polévkové lžíce vody

Na dochucení :

mletý pepř

sůl, trocha oleje

Postup:

Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo a osolíme.

Vedle v misce si rozmícháme vodu, ocet, cukr. Poté nálev nalijeme na okurku a promícháme.

Opepříme dle chuti, případně dosolíme, trošičku zakapneme olejem a kdo chce a má rád cibuli může přidat do salátu také. 

Kdo rád experimentuje může vyzkoušet dát zakysanou smetanu.

Klobásy zapečené v listovém těstě


 Tento recept  je tradicí na každé velikonoce. Ale mimo velikonoce když v obchodě nejsou k dostání zapékací klobásy peču jen tak na chuť a dávám klobásu klasickou. Je to skvělá chuťovka.

Suroviny:

2 listové těsta /dle kousků klobas/

Na potření:

1 rozšlehané vejce

Posyp:

kmín, hrubá sůl

Postup:

Klobásy k zapékání omyjeme a osušíme.

Listové těsto si rozdělíme na na 8 kusů dle počtu klobás. 

Z jednotlivých kousků listového těsta vyválíme obdélníky, abychom dobře zabalili klobásy. Klobásy zabalíme, kraje zatlačíme nebo odkrojíme.

Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a klobásy potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí.  Pečeme při 160 stupních cca 45minut.

Tvarohový koláč s mákem

 Jednoduchý tvarohový koláč s mákem  dle mé maminky.  Suroviny: 250 g hladké mouky 50 g moučkového cukru 2 žloutky 120 g másla /studeného/ š...