pondělí 21. dubna 2025

Velikonoční sekaná


 Na velikonoční svátky se vždy peče sekaná, letos jsem vyzkoušela recept, který mi doporučila kamarádka. 

Suroviny:

1 kg mletého vepřového masa

1-2 cibule

4 větší stroužky česneku

2 celé vejce

2 rohlíky

hladká mouka /dle potřeby/

mletý pepř, kmín, sůl 

majoránka

mléko

strouhanka /dle potřeby/

Špenát:

400 g mraženého salátu

1 cibule

3 stroužky česneku

sůl

olej

5 vajec


Postup:

Nejdříve 1 cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Vmícháme špenát a mírně podlijeme vodou a krátce podusíme.

Veškerou tekutinu vydusíme , špenát dochutíme solí a prolisovaným česnekem. Necháme vychladit.

Mezitím dáme vařit 5 vajec natvrdo,  když jsou vejce uvařená zchladíme je a oloupeme.

Připravíme maso- k masu přidáme syrová vejce, cibuli nakrájenou a česnek.

Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky zvlčené mlékem a trochu hladké mouky. Dochutíme solí, mletým pepřem, kmínem a majoránkou. Dobře promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou.

Poté masovou směs dáme na potravinářskou folii, potřeme špenátovou náplni a poklademe vejci vařenými  nakrájenými na kostky.  

Pomoci folie sekanou hezký zarolujeme, vytláčíme vzduch vyndáme a dáme do pekáče. Podlijeme vodou a sekanou ještě uhladíme.

Pečeme cca 45 minut přikryté alobalem při 180-190 stupních. Pak sundáme alobal a pečeme ještě cca 20minut. Dle potřeby podlijeme vodou. Záleží jak komu peče trouba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Tvarohový koláč s mákem

 Jednoduchý tvarohový koláč s mákem  dle mé maminky.  Suroviny: 250 g hladké mouky 50 g moučkového cukru 2 žloutky 120 g másla /studeného/ š...