neděle 14. dubna 2024

Pečený bažant


 Suroviny:

1 polévková lžíce worcestová omáčka

2 polévkové lžíce sojová omáčka

1/4 lžičky chilli

1/2hrnku kečupu

1 polévková lžíce cukru

2 stroužky česneku

1 cibule

2 polévkové lžíce citronová šťáva

1/4lžičky mletý pepř

1/2 hrnku teplé vody

sůl

50g másla

3 kuličky jalovce

Cibuli nakrájíme nadrobno dáme do misky a smícháme s vodou, máslem, kečupem, citronovou šťávou, worcestrovou omáčkou, sojovou omáčkou a přidáme koření a prolisovaný česnek.

Všechny suroviny dobře promícháme a naporcováného bažanta naložíme na 1 den do marinády.

Druhý den bažanta vložíme do pekáče i s marinádou, přiklopíme a pečeme. Během pečení bažanta otáčíme a polívame marinádou. Pečeme 60-80minut do změknutí masa. Jako příloha je vhodná rýže.

Bratr je myslivec tak jsem jedla bažanta prvně a recept mám od ženy jednoho myslivce.

Pečený králik/marinovaný/


 Suroviny:

1 naporcovaný králik

200g anglické slaniny

2 cibule

Marináda:

300ml voda

100ml olej

5 stroužku česneku

2 polévkové lžíce plnotučné

2 polévkové lžíce kečupu

1 lžička sladké papriky

pepř, sůl

Vodu smícháme s olejem, přidáme prolisovaný česnek, hořčici kečup a sladkou papriku. Pepř cca lžičku soli a 2 cibule nakrájené nadrobno. Promícháme a marináda je hotová. 

Králika prošpikuje slaninou a vložíme do marinády a necháme 1-2 dny uležet. Jestli nám slanina zbude poklademe ji na králika ještě při pečení nebo ji dáme do pekáčku na kostičky. 

Králika pečeme přiklopeného na 180stupňů, dokud není maso měkké. Během pečení maso přeléváme marinádou můžeme i podlít trochou vody.

Ke konci kralika odkryjeme aby zezlátl.


Rybí karbenátky


 U nás doma bylo zvykem nakládat karbanátky rybí tatínek je měl moc rád  a byl rybář tak problém nebyl ani se nemuselo maso kupovat.

Suroviny:

cca 1kg rybího masa

3 velké cibule

3 vejce

strouhanka

sůl, pepř, majoránka, česnek

Nálev: Sladkokyselý nálev na okurky dle vlastní chuti / tak jsme dělavali a dělám dodnes/

Ryby necháme projít varem asi 5 minut a obereme od kostí. Pak maso pomeleme na masovém strojku.

Přidáme vejce, nadrodno nakrájenou cibuli, sůl, koření, česnek a stouhanku. Vše promícháme.

Z této směsi uděláme karbanátky, které ještě obalíme ve strouhance a osmažíme. 

Karbanátky dáme do větší sklenice a každou vrstvu proložíme cibulí a zalijeme nálevem.

Karbanátky necháme 7-10 uležet čím déle tím jsou lepší.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...