pondělí 8. dubna 2024

Plundrové rohlíky


  Těsto:

1kg hladké mouky

1/2l vlažné vody

1/2deci oleje

2 lžíce sušeného droždí

2 lžíce sušeného mléka

1 lžička soli

1 lžíce cukru

1 lžíce sody bikarbony

Na potření:

vejce, na posyp sezam

Zpracujeme kynuté těsto jako na buchty. Já použila pekárnu.

Těsto rozválíme na velký kruh a rádýlkem rozdělíme na 16 dílů. Každý svineme do tvaru rohlíků.

Dáme na plech vyložený papírem a necháme ještě hodinu kynout.

Potřeme vajíčkem posypeme sezamem. 

Pečeme na 180-200stupňů do růžová /dle trouby/

Kokosové housky


Suroviny:

450g hladké mouky

1 vejce

115ml kokosového mléka

115ml polotučného mléka

25g strouhaného kokosu

50g moučkového cukru

40g másla/rozpuštěného/

1/2 lžičky soli

5g sušeného droždí

Na potření:

máslo, třtinový cukr

Se všech surovin vypracujeme ručně nebo pomocí robota hutné ale elastické těsto.

Já jsem použila pekárnu kde mi těsto i krásně vykynulo.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 12 rovnoměrných dílů. Z každého dílů vyválíme váleček dlouhý cca 30cm. Váleček smotáme do tvaru šneka, jeho konec zahneme pod spodní část housky.

Housky položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30minut kynout.

Vykynuté housky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 220stupňů 15minut. 

Snídaňové croissanty


Těsto:

600g hladké mouky

2 polévkové lžíce cukr písek

11/2 lžíce sušeného droždí

350ml vlažné vody

1 polévková lžíce sušeného mléka

1/2 polévkové lžíce soli

+

250g másla

Na potření:

1 vejce

1 polévková lžíce mléka

Kdo má pekárnu, nebo robot s hnětačem-využijte. Jinak těsto zpracovávejte ručně ale jde to težší atřeba hníst alespoň 15minut. Hotové těsto musí být tuhé a pružné. Musí být elastické- vyzkouší se to tak, že ho trochu natáhnete. Když se objeví v těstě trhlina musíte hníst dále. 

Takto připravené těsto dáme na 2 hodiny kynout zakryté utěrkou.

Mezitím na papír položte kostku másla, přeložte druhým papírem a vytvarujte válečkem čtverec 20x20cm. Dejte ho pořádně vychladit a ztuhnout.

Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru čtverce 30x30cm. Položíme na něj šikmo ztuhlou kostku másla vybalenou z papíru.

Okraje těsta přeložíme do tvaru dopisní obálky a přitiskneme k sobě.

Těsto vyválíme do tvaru obdélníku, a potom ho odspodu a svrchu na třikrát přeložíme. Přeložíme ještě polovinu a dáme do mikrotenového sáčku na hodinu do lednice.

Těsto po hodině vyjmeme a znova rozválíme do tvaru obdélníku. Přeložíme na třikrát a dáme do sáčku znovu vychladit. Toto zopakujeme ještě dvakrát vždy po hodině.

Těsto-rychle kyne takže by bylo dobré si ho v lednici zatížit!!!/třeba deska a nani mléko/

Těsto vyjmeme z lednice rozdělíme na dvě poloviny a každou polovinu vyválíme do tvaru dlouhého úzkého obdélníků.

Pak nakrájíme na trojúhelníky. A začneme zamotávat croissanty-od širší strany do úzké.

Poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě hodinu kynout. Vajíčko rozšleháme z mlékem a tím potřeme croissanty.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15minut. Dle trouby.

Recept mám od kamarádky Tani. Je sice pracný ale výsledek stojí za to!


 

Buchty


Těsto:

100g másla nebo heru

100g moučkový cukr

2 žloutky

500g hladká mouka

1/4 mléka

1 kostka droždí

Náplň: povidla, marmeládá nebo nutella /dle chuti/ 

Máslo ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. 

Poté směs důkladně zpracujeme elektrickým hnětačem a necháme vykynout. Po vykynutí rozválíme na pomoučeném vále na plát ,plát rozdělíme na čtverce a plníme nádivkou a zabalíme.

Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem v elektrické troubě na 200 asi 20 minut.

Během pečení potíráme štětcem namočeným v oleji.

Já těsto zadělávala v pekárně a nejvíc peču s nutellou dvoubarevnou.

Kvásek připravuji /rozdrobím do misky zasypu cukrem počkám až se rozpustí a udělám kašičku/.

Byla to rada kamarádky.


Nadýchané loupačky s chia semínky


 Vyzkoušela jsem už více receptů na loupáčky, tento recept patří do mých oblíbených. Je od mé kamarádky Michaely Rau- / blog Dobrou chuť/. Jen místo máku jsem použila chia semínka.

Suroviny:

250g polohrubé mouky

150ml vlažného mléka

2 polévkové lžíce cukru

1/4 kostky droždí

90ml oleje

1 žloutek

trošku citronové kůry

špetka soli

´bílek na potření

chia semínka nebo mák

Tato dávka je na 8 kousku loupáčků.

Nejdříve si klasicky uděláme kvásek. Rozdrobte droždí, smíchejte se lžičkou cukru pár minut počkejte než se rozpustí nebo udělejte z droždí kašičku-takhle máte jistotu že vám těsto vykyne i když mléko bylo trochu studenější.

K drožďové kašičce přimíchejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Já použila na zadělání těsta pekárnu.

Nechte těsto 45minut kynout.

Po vykynutí těsto rozválejte do kruhu cca 0,5cm a ten rozkrájejte na 8 trojúhelníků.

Nebo taky můžeme těsto rozdělit na 8 kousků a každý kousek rozválet na placku-opatrně natáhnout do tvaru trojúhelníků.

Od širší části vždy motáme k nejužší do tvaru rohlíků. Rohlíky pak zahneme do podkovy a dáme na plech na pečící papír /raději dál od sebe aby se při pečení neslepily/.

Ještě necháme na plechu 10 minut kynout.

Troubu si dáme předehřát na 180stupňů a mezitím loupáčky potřeme bílkem a posypeme chia semínky nebo mákem.

Pečeme na 180stupňů tak 20minut dle trouby do barvy.

Po upečení dáme na mřížku vychladnout. A máme snídani hotovou jen už kakao uvařit nebo kdo je má rád s máslem. 


Plněné kynuté rohlíky


 Těsto:

250g hladké mouky

250g polohrubé mouky

260ml mléka

70g pískového cukru

1 kostka droždí

50g másla

2 vejce

špetka soli

Náplň:

marmeláda

tvaroh

mák

Připravíme si kvásek / trochu mléka,2 lžičky cukru a droždí/. Po vykynutí ho přidáme k mouce se špetkou soli, přidáme rozpuštěné máslo, vejce zbyly cukr a mléko.

Uhněteme polotuhé těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, každý kousek vyválíme na ovál a 1/3 oválu nařežeme na proužky. Do nařezaných části dáme připravenou nádivku a stočíme.

Připravené rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30minut kynout.

Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme na180stupňů asi 20-25minut.

Upečené posypeme práškovým cukrem.

Borůvkový koláč s tvarohovou náplní


 Tento Borůvkový koláč mi byl ještě z mého starého blogu KOUZELNÁ VAŘEČKA co mi zanikl /odcizen/ a různýma lidma i časopisama sdílen. I když jsem na jeden časopis reagovala a napsala jim nikdy se nikdo neozval. Ani bych na to nepřišla kdyby kamarádka co taky peče to nesdílela s jedněch stránek jako jejich.
Receptů je spoustu vždy jsou něčím podobné. Ale když už tak ať každý vyzkouší. Já mám blog pro všechny  a také pro sebe abych zde měla recepty.

Těsto:

200g hery

400g hladké mouky

120g moučkového cukru

2 žloutky

1 polévková lžíce mléka

1 lžička citronové šťávy

Náplň:

500g měkkého tvarohu

150g moučkového

2vejce

40g másla

citronová kůra

borůvky

Drobenka:

150g polohrubé mouky

150g moučkového cukru

2-3 polévkové lžíce hery

Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájenou heru, žloutky, citronovou šťávu a mléko.

Vypracujeme hladké těsto, které dáme vychladit. Mezitím si připravíme náplň.

Změklé máslo utřeme s cukrem, citronovou kůrou a vejci, za stálého míhání přidáme tvaroh a dobře promícháme.

Borůvky očistíme omyjeme a necháme okapat.

Připravené těsto rozválíme na pomočeném válu na plát, který opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Potřeme ho tvarohovou náplni a dáme do trouby na 190 stupňů zapéct až lehce zrůžoví.

Přísady na drobenku dobře promneme.

Předpečený koláč vyjmeme z trouby, posypeme rovnoměrně borůvkami, které lehce ještě posypeme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dáme péct do růžova.

Tento recept mám od své tchýně, která ho vždy pekla jak byla borůvková sezona. 





Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...