čtvrtek 21. března 2024

Tvarohová bublanina


 Suroviny:

220g hladké mouky

230g polohrubé mouky

1 hera

1 tvaroh

15 polévkových lžíc mléka

4 vejce

300g moučkového cukru

1prášek do pečiva

čerstvé ovoce-třešně

Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme tuk tvaroh a mléko. Dále přidáme obě mouky do kterých jsme vmíchali prášek do pečiva. Nakonec velmi lehce vmícháme tuhy sníh s bílků.

Je-li těsto příliš husté přidáme ještě trochu mléka. Těsto dáme na hlubší moukou vysypaný a vymazaný plech. Poklademe na těsto ovoce a upečeme v předem vyhřáté troubě. 

Vychladlou bublaninu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Babiččin tvarohový koláč


 Těsto:

400g polohrubá mouka

1 vejce

50-70g másla

2 polévkové lžíce cukr písek

trošku oleje

1 kostka droždí

mléko dle potřeby

Tvarohová náplň:

500g tvarohu /může být i více/

1 vejce/sníh

4-5 polévkových lžíc cukr písek

rozinky, vanilkový cukr

smícháme tvarohovou náplň, jemně smícháme sníh s 1 lžičkou cukru a špetkou soli

Těsto necháme kynout jen cca 30 minut, pak ho propracujeme a rozdělíme si na dvě poloviny.

Jednu polovinu těsta vyválíme na dno vymazaného vysypaného plechu, dáme tvarohovou náplň a přikryjeme druhou polovinou těsta, kterou propícháme vidličkou.

Navrch dáme drobenku:

70g polohrubé mouky

50g moučkového cukru

50g změklého másla

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180stupňů cca 35minut /záleží na troubě/

Strouhaný tvarohový koláč


 Těsto:

500g hladké mouky

20g másla nebo hery

20g cukr písek

1 polévková lžíce sádla/dodává těstu křehkost/

1 vejce

4 více polévkových lžíc kysané smetany

1 lžíce prášku do pečiva

Náplň:

5 vajec/žloutky a bílky zvlášť/

1/2 kostky másla

1 hrnek cukr písek můžeme i moučku

1 vanilkový cukr

1/2 balíčku prášku vanilkového pudinku

rozinky

Všechny suroviny na těsto zpracujeme a poté rozdělíme na dvě části. Zabalíme do folie a dáme asi na 3 hodiny do mrazáku.

Mezitím si připravíme náplň, nejdříve smícháme rozpuštěné máslo s cukrem, vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky jeden po druhém a pořádně promícháme. Pak postupně přidáváme tvaroh. Vmícháme pudink a nakonec zašleháme bílky a dáme rozinky.

Hluboký plech si vymažeme vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. První díl mraženého těsta nastrouháme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Na těsto dáme tvarohovou náplň. A na náplň nastrouháme druhý díl mraženého těsta.

Dáme péct a pečeme asi hodinu na 180stupňů -píšu dle trouby každá trouba peče jinak.

Hrnkový malinový koláč


 Suroviny:

1 vejce

1 hrnek cukr písek

1 hrnek mléka 

1/2 hrnku oleje

1 hrnek hrubá mouka

1 hrnek polohrubá mouka

1 prášek do pečiva

Drobenka:

hrubá mouka, máslo, cukr

náplň: maliny

Všechny suroviny na těsto smícháme, postupně dohromady. Vylijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech. 

Na těsto poklademe maliny a posypeme již připravenou drobenkou. Pečeme na 170stupňů asi 30minut dle trouby.


Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...