sobota 11. května 2024

Pirohy plněné masem a zelím


 Nejlepší pirohy dělavala moje babička.

Suroviny na těsto:

2 hrnky mouky hladké

1 vejce

2 polévkové lžíce oleje

špetka soli 1/2 hrnku teplé vody

mouka na podsypaní dle potřeby

Na posyp: anglicka slanina

Náplň:

1/2 kysaného zelí

1 větší kuřecí stehno

50g sádlo

1 větší cibule

pepř, sůl

Na vál prosijeme mouku přidáme vejce olej a sůl. Hněteme těsto a postupně přidáváme vodu a dle potřeby mouku. Těsto pořádně propracujeme cca 10minut aby bylo pěkně elastické.

Poté těsto vyválíme na 1mm/dobře podsypte moukou aby nelepilo/ mějte na paměti čím tenší těsto tím lepší.

Sklenici vykrajujeme kolečka, do středu každého kolečka položíme kuličku/lžičku nádivky/a formičkou nebo vidličkou uzavřeme pirohy.

Připravené pirohy házíme do osolené vařící vody, do které jsem přidala 1 polévkovou lžíci oleje, aby se pirohy neslepily a vaříme 2.3minuty než pirohy vyplavou na povrch.

Plněné pirohy masovou směsi na talíři přelévamé rozškvařenou anglickou slaninou.

Náplň:

Kyselé uvaříme do měkka a scedíme. Kuřecí stehno uvaříme také doměkka. Poté ochlazené a dobře scezené zelí /ještě vymačkáme vodu/, a obrané kuřecí maso společně pomeleme.

Na pánvi osmahneme sádlo a osmahneme cibuli do zlaté barvičky. Cibuli se sádlem přidáme k masu,

pořádně opepříme a osolíme dle chuti a promícháme.

Na náplň můžeme použít i maso vepřové nebo hovězí nebo můžeme přidat ještě houby.

 

Houbová omáčka a knedlíčky s toustového chleba


 Suroviny:

Houby nadrobno nakrájená cca miska

1 miska cibule

kmím,sůl, pepř

1 kelímek smetany na vaření

0,5l mléka

cca 4 lžíce hladké mouky

olej

Na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme kmín a nakrájené houby.

Osolíme a dusíme cca 10 až 15 minut.

Přidáme mouku a necháme několik minut posmažit. Zalejeme smetanou a mlékem a za stálého mícháni přivedeme omáčku do varu. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Pokud nám omáčka hodně zhoustla, tak rozředíme mlékem a vaříme ještě dalších 5 minut.

Moravské kysané zelí dle maminky/slezské knedlíky a kroupové jelito/


 Toto kysané zelí dělávala vždy moje maminka i babička a jiné se u nás nedělalo. Dál recept pokračuje a dělá ho i snacha se synem co bydlí v cizině a jiné jim nechutná. Já ani jiné nezkoušela je moc dobré. Knedlíky jsou ve složce kde jsou knedlíky na blogu.

Suroviny:

1 sáček kysaného zelí/ kdo má svoje je ještě lepší/

2 cibule

2 brambory

uzená slanina

2 lžíce hladké mouky

voda, sůl, olej

Zelí dáme vařit v mírně osolené vodě doměkka.

Na pánev hlubší nebo hrnec dáme na kostičky nakrájenou slaninu trochu posmažit. Cibuli nakrájíme na jemno přidáme ke slanině a necháme zesklovatět.

Pak přidáme mouku, chvíli restujeme hlídame aby neztmavla a zalijeme studenou vodou, posolíme.

Mezitím si nastrouháme sýrové brambory a po chvíli je pridáme k jišcee. Vaříme vše až se řádně provaří a zhoustne.

Uvařené zelí scedíme a přidáme do směsi. Ještě chvíli vše společně provaříme dochutíme a je hotovo.

Jeli zeli moc husté můžeme dolít tochu vody, hotové zelí můžeme i dochutit i octem i cukrem.

Já si vždy dle rad maminky nechávám scezenou vodu ze zelí a do zelí pak používám místo vody.

Knedliky ja jsem psala jso vi: složka SLEZSKÉ KNEDLÍKY

Lasagne s toustového chleba


Skvělý nápad na rychlou večeři...Vrstvy toustového chleba, sýr, šunka vše zalité lahodnou omáčkou.

Suroviny:

1 balení toustového chleba

300g šunky nebo šunkového salámu

300g sýru eidam

125g mozarella

2 vejce

1 zakysaná smetana

sůl, bazalka, olivy, rajčata, cibule, česnek

olej

Troubu předehřejeme na  220stupňů.

Na pánvi na oleji si osmážíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vejce smícháme se zakysanou smetanou usmaženou cibuli a česnekem. Dochutíme solí a bazalkou.

Připrávíme si malý plech nebo zapékací misku. Vyložíme pečícím papírem. 

Na papír poukladáme vrstvu toustového chleba a na chléb nalijeme 1/3 omáčky. Poté ukládame šunku a sýr. Přikryjeme opět vrstvou toustového chleba. Takto uděláme 3 vrstvy/ chléb, omáčka, šunka, sýr, chléb/.

Na poslední vrstvu přidáme olivy a rajčata a nakrájenou mozarellu na plátky. 

Dáme zapéct do trouby až do zezlatnutí sýru.

Zapékané brambory s brokolici a salámem


Suroviny:

1kg brambor

1 celá brokolice

1/2kg salámu /točeného/

2 cibule

150g eidam

8-10 vajec

1 kelímek smetana nebo mléko

sůl, pepř, česnek, oregáno

tuk na vymazání

Brambory povaříme se slupkou pokud nezměknou. Brokolici rozebereme na růžičky a dáme do vařicí osolené vody vařit doměkka. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.

Rozmícháme vejce se smetanou /můžeme použít i mléko/. Podle chuti okořeníme. 

Uvařené hotové brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Uvařenou brokolici scedíme a necháme okapat. Salám nakrájíme na kostky.

Zapekácí mísu vymažeme a na dno rozprostřeme polovinu brambor, osolíme opepříme posypeme oregánem a dáme česnek. Dáme cibuli, brokolici a salám opět okořeníme a zalijeme zálivkou.

Jako poslední vrstvu dáme brambory posypeme strouhaným eidamem nebo dáme jen plátky sýru. 

Brambory s brokolicí a salámem zapékáme v rozehřaté troubě dozlatova.

Bramborová roláda


Suroviny:

400g vařených brambor

150g polohrubé mouky

2 vejce

solamyl, mouka na vyválení

Nádivka:

400g salámu nebo uzeného masa

1 větší cibule

pepř,sůl

koření dle chuti

Vychladlé brambory nastrouháme přímo na vál, přidáme polohrubou mouku, sůl, solamyl a vejce.

Vše smícháme a zpracujeme v hladké a vláčné těsto.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku, asi 0,5cm a potřeme nádivkou.

Nádivka-příprava

Salám a cibuli nasekáme na jemno, na oleji osmahneme cibuli když začne sklovatět přidáme salám.

Trochu společně osmahneme a dochutíme solí pepřem a kořením.

Potom placku s nádivkou srolujeme a přendáme na čistou utěrku, nebo mikrotenovou folii do které roládu zamotáme.

Okraje zamotané rolády upevníme ! Roládu vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme asi 15minut z obou stran.

Po uvaření odstraníme utěrku či folii a roládu nakrájíme na plátky.

Podáváme s kysaným zelím nebo špenátem. Nebo jen dozlatova opečenou cibulkou.

 

Zapečený květák Curry


 Suroviny:

500g květáku

2 polévkové lžíce másla

1 kávová lžička kurkumy v prášku /jinak zvaná-žlutý zázvor/

1 kávová lžička kari koření

250ml zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru

1/2 lžičky cukr písek

1/3 lžičky soli

120ml kokosového mléka

2 polévkové lžíce zahuštěné smetany

Na zahuštění:

2 lžičky kukuřičné mouky

2 lžíce vody

Květák opláchneme a rozdělíme na růžičky. Dáme do vařící osolené vody na 3minuty/provařit/.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kurkumu a kari zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Vaříme cca 3minuty. Přidáme kokosové mléko a smetanu, dochutíme soli a cukrem. Přidáme květák a společně povaříme 5 minut na mirném ohni, nakonec zahustíme.

Troubu si předehřejeme na 200stupňů. Květák přendáme s pánve do zapékací mísy a dáme na 10minut zapéct.

Smažené plněné žampiony


Suroviny:

500g větší žampiony

olej na smažení

hranolky

na obalení:

strouhanka, mouka, vejce

Náplň:

4-5 vajec

petrželová nať

150g šunky

sůl

máslo

Žampiony zbavíme nožiček, opatrně vydlabeme lžičkou, opláchneme a vrchní vrstvu sloupneme.

Na másle osmahneme jemně nasekanou šunku, zalijeme ji osolenými vejci a mícháme, aby stejnoměrně stuhla- přidáme petrželovou nať.

Kloboučky žampionu naplníme vaječnou směsí a obalíme v trojobalu /hladká mouka, vejce, strouhanka./

Nakonec usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Vhodnou přílohou jsou opečené brambory nebo hranolky.  .


Jahelník


 Recept mi dala jedna kamarádka blogerka, která ho má od své babičky.

Suroviny:

1 hrnek jahel

4 hrnky mléka

cukr nebo med

špetka soli

2 vajíčka

2 polévkové lžíce másla

1 lžička skořice

4 velká jablka

1 hrnek švestky

Nejdříve uvaříme jáhlovou kaši: Jáhly spaříme vodou aby s nich vyprchala hořkost a pak je uvaříme v mléce se špetkou soli v poměru 1:4.

Když je kaše uvařená necháme ji trošku vychladnout a pak do ní vmícháme máslo, žloutky a osladíme ji. Medem nebo cukrem.

Z bílků vyšleháme sníh a jemně vmícháme do kaše.

Do vymazaného pekáče dáme první vrstvu kaše na ní dáme strouhaná jablka smíchané se skořicí. Zakryjeme druhou vrstvou kaše na kterou dáme švestky a opět přikryjeme kaši.

Dáme péct do trouby asi tak na hodinu na 180stupňů pokud není povrch pořádně zapečený.



Brokolicový nákyp


 Suroviny:

1ks celá brokolice

200g měkkého salámu 

100g tvrdého sýra

4 vejce

sůl, pepř

1/2 lžičky kari

150ml mléka

250ml polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

3 stroužky česneku

Brokolici povaříme v paře cca 5minut. Pokrajíme ji na drobné kousky a smícháme s moukou a práškem do pečiva. 

Zalijeme mlékem, přisypeme nastrouhaný sýr, nadrobné kostičky pokrájený salám, rozmačkaný česnek, osolíme a okořeníme. Celá vejce ušleháme do pěny a přidáme k ostatnímu. 

Dobře promícháme a nalijeme do pekáče nebo zapékací misky vymazané tukem a vysypané moukou.

Vložíme do trouby vyhřaté na 200 stupňů a pečeme do zezlatnutí povrchu asi 45 minut. Vždy zkouším třeba špejlí až zůstané suchá je hotovo.

Já jsem dnes vynechala salám a přidala trochu anglické slaniny a žlutou papriku a tvaroh smíchaný s trochou smetany a místo mouky dala rohlík máčený v mléce.

Vyzkoušela jsem dle mé maminky jak to občas taky dělala.


Rýžový nákyp s jahodami


 Suroviny:

4 sáčky rýže nebo hrnky

1l mléka

3 vejce / bílky zvlášť/

100g cukr písek

100g máslo

1 vanilkový cukr

špetka soli

jahody

Rýži uvaříme v mléku do kterého jsme přidali trochu soli a cukr. Necháme vychladnout.  Máslo vyšleháme s cukrem přidáme žloutky a vanilkový cukr.

Poté přimícháme vychladlou rýži a nakonec sníh s bílků.

Formu na pečení vymažeme a vysypeme strouhankou. Na spodek dáme rýži pak jahody a opět rýži.

Pečeme do růžova. Hotové posypeme moučkovým cukrem.



Těstoviny s tuňákem a porkem


 Suroviny:

1 balení těstovin farfalle Panzani

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 větší porek/ nakrájený na kolečka/

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě

1 polévková lžíce citonové šťávy

sůl, pepř

100g sýra s modrou plísni gorgonzola nebo niva

Těstoviny dáme vařit do velkého hrnce osolené vroucí vody. Než se nám těstoviny uvaří uděláme si omáčku.

V pánvi na olivovém oleji opečeme porek /dokud nezměkne/ poté k tomu přidáme tuňáka citronovou šťávu a promícháme.

Chvíli tak minutu prohřejeme, vypneme a přiklopíme poklicí.

Uvařené těstoviny slijeme scedíme. Pak přidáme na pánev a promícháme. Nakonec rozdělíme na talíře a hojně posypeme sýrem.

Tento recept mě inspiroval v televizním pořadu o vaření před 10 léty na TVprima.

Sweet chilli omáčka /domácí/

 Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít  už v každém sor...