úterý 13. února 2024

Švestkové svatomartinské koláčky


 Suroviny:

250 ml mléka

75 g cukr krupice

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

špetka soli

2 vejce

80 g másla

cca 1 kg švestek

Drobenka:

60 g másla

60 g cukr krupice

60 g hrubé mouky

na posýpaní- moučkový cukr

Postup:

Mléko zahřejte aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte ze zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na 12 stejných dílů z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech znovu přemáčkněte abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprostřed koláčů dejte švestky-řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získánou všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200st asi 20 minut. Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Mrkvové rohlíčky


 Suroviny:

400 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

špetka soli

250 g ztuženého pokrmového tuku /omega/

200 g nastrouhané mrkve

1 vejce

Náplň:

dle chuti-marmélada, povidla, tvaroh

já dala jablečnou náplň

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1hodinu v chladu odpočinout.Rozdělíme na 4 části každou vyválíme na placku, tu rozkrájíme na 8 výsečí. Na každý trojúhelník dáme lžičku náplňě a srolujeme do rohlíčku. Pak poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme na 180st. cca 15minut /dle trouby/.

Tvarohové mušličky s jablky


 Suroviny:

250 g hladká mouka

250 g tvarohu

250 g másla

3 lžičky cukr moučka

cca 5 jablek

moučkový cukr na posýpaní 

Postup:

Z mouky tvarohu másla a cukru vypracujeme vláčné hladké těsto. Vložíme aspoň na 2 hodiny do lednice. Jablka obereme nakrájíme na osminky /jadřince vykrojíme/. Poté těsto válíme jak na pirohy. Z rozváleného těsta skleničkou vykrajujeme kolečka, vložíme čtvrtku jablka a zakryjeme druhou polovinou kolečka-jen boky stlačíme.

Ukládáme na plech vyloženy pečícím papírem a pečeme 20 minut na 180stupňů. Ještě teplé poprášíme moučkovým cukrem-jsou výborné za tepla i za studena. 

Strom štěstí


 Bez lásky a štěstí by byl život smutny!

Je to měkké kynuté těsto vytvořeno do tvaru stromu štěstí. Můžeme jej plnit jakoukoliv nádivkou /tvaroh, marmeláda, mák, čokoláda či rozinky/. Těsto není moc sladké takže můžete přidat více cukru nebo medu. Recept můžeme použít i na upečení vánočního stromečku.....

Suroviny:

30 g hery nebo másla

325 g hladké mouky

1 kostka droždí

175 ml vody

20 g medu

špetka soli

náplň: rozinky

na potření: vajíčko

Mouku dáme do mísy a přidáme cukr, med, sůl a rozpuštěnou heru.Pak droždí /pokud budete dávat čerstvé droždí nejdřív ho rozmíchejte v trošce teplé vody a pak přidejte/. Hněteme těsto dokud není krásně elastické. Poté necháme asi 1 hodinu kynout. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto podělíme na 20 stejných části. Nejdřív utvoříme kmen stromu a dáme na plech. S ostatních části uděláme kuličky -do každé kuličky dáme náplň/já dala rozinky/. 

Buchty ukládáme do tvaru stromu- 3 buchty, 4 buchty, 5 buchet, 4 buchty, 3 buchty

Necháme ještě 30 minut na plechu kynout, pak potřeme vajíčkem a dáme péct na 180 stupňů 20-25minut.

Ořechové rohlíčky


 Suroviny:

100 g másla

80 g moučkového cukru

2 žloutky

1 kostka droždí

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

250 ml mléka

Ořechová náplň:

200 ml mléka

7 lžíc cukr písek

2 lžíce medu

1 vanilkový cukr

250 g mletých ořechů

1 lžíce rumu

1 lžička skořice

strouhanka

Postup:

Těsto zadělejte buď ručně nebo v  pekárně, já použila pekárnu. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a každou část vyválejte a tu rozdělte na 8 části. A na každou dáme náplň. Náplň můžete dát nejen ořechovou ale i makovou či jablečnou dle chuti. Zamotáme rohlíčky a dáme na plech na pečící papír, necháme ještě 15 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme ve vyhřaté troubě na 180 st15_20minut do zlaté barvy. Po vytažení pocukrujeme moučkovým cukrem.

Donuts _ americké koblížky


Suroviny:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek mléka

2 žloutky

2 lžíce cukr krupice

2 lžíce rozpuštěného másla

1 kostka droždí

1 lžíce rumu

špetka soli

Náplň:

2 čokolády na vaření

kokos, skořícový cukr

Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme mouku přidáme žloutky máslo a rum, zbylý cukr a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát tlustý 1,5cm. Skleničkou vykrojíme kolečka a skleničkou /třeba štamprlí/ vykrojíme střed.  Necháme je ješté poté chvíli kynout než je budeme péct.

Smažíme po obou stranach v rozpalénem oleji. Po usmažení je položíme okapat na papírové ubrousky abychom je zbavili přebytečného tuku. Po vychladnutí donutsy máčíme do čokoládové polevy a zdobíme barevným zdobením nebo kokosem , Nebo je můžeme jen obalit ve skořicovém cukru. 

Stříhané buchty z kynutého těsta


 Suroviny:

700 g polohrubé mouky

300 ml mléka

1 kostka droždí

100 g cukr písek

150 ml oleje

2 vejce

špetka soli

vejce na potření

Náplň ořechová:

100 g cukr krupice

2 dcl mléka

200 g vlašské ořechy

hrst rozinek

strouhanka nebo dětské piškoty

Mléko a cukr přivedeme do varu, /musíme míchat ať se nepřípalí/. Přidáme ořechy, rozinky promícháme a odstavíme. Dle potřeby přisypeme strouhanku či piškoty. Necháme vychladit a může se plnit. Nádivka ,která nám případně zbude se může zamrazit.

Těsto:

Připravíme si kvásek, poté smícháme všechny igrediedence, já použila na zadělání a vykynutí těsta pekárnu. Po vykynutí z těsta oddělujeme lžíci stejně velké kusy těsta. Vytvoříme z nich placky, které naplníme. /ořechy uzavřeme do kuličky a rozválíme do valečku/. Válečky potřeme vejcem a nastříháme a pečeme 15 minut na 180st. Z této dávky jsem měla 15 buchet. 

Můžeme také plnit-tvarohem, mákem či jablky.

Dvoubarevný závin


 Suroviny:

500 g hladké mouky

300 ml podmáslí

1 kávová lžíce cukru

1 kostka droždí

1/2 dc oleje

3 lžíce kakaa

na potření vejce

Nejdříve necháme vykynout kvásek pak uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 2 části a do jedné části dáme 3 lžíce kakaa. Obě těsta necháme asi 1 hodinu kynout. Pak těsta vyválíme na stejné pláty silné asi 5mm . Na plát světlého těsta položíme plát tmavého, srolujeme a vložíme na vymazaný plech, necháme ještě závin 15 min. kynout pak potřeme vejcem. Pečeme 180 asi 30-35 minut.

Závin můžeme potřít máslem nebo posypat moučkovým cukrem.

Koláčky plněné jablkovou náplní


 Suroviny:

Jablečná náplň:

1-1,5 kg jablek

1 skořicový cukr

1 vanilkový puding

citronová kúra

lžíce cukru/i více dle kyselosti jablek/

Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme skořicový cukr, citronovou kůru a cukr a necháme přejít varem. Pak v malém množství vody rozmícháme pudingový prášek a přidáme k jablkam a trochu povaříme cca 2 minuty stačí.

Koláčky:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

1 dcl mléka

3 vejce

100 g cukr krupice

300 g másla/roztopeného/

strouhaná citronová kůra

špetka soli

1 kostka droždí

na potření-vejce

Na zadělání těsta jsem použila pekárnu kde mi těsto i vykynulo. Pak těsto rozdělíme na kousky, podle toho jak velké chcete mít koláče. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme na plech. Pak dnem skleničky kuličku rozplácneme tak aby zůstaly okraje koláčků. Na dno koláčků dáme jablečnou náplň a do ní můžeme zamačknout rozinky nebo mandle. Okraje potřeme vejcem. Pečeme v troubě na 220st. do růžova.

Listové šátečky s jablky


 Suroviny:

1 listové těsto

6 jablek

100 g cukr písek

citronová kúra

rum

piškotové drobečky

skořice mletá

na potření žloutek

Postup:

Jablka oloupeme, rozčvrtíme, zbavíme jadřinců, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Počet jablek závisí na počtu porcí co se budou dělat. Měkká jablka prolisujeme přidáme cukr, citronovou kůru, skořici a rum-promícháme a nakonec zahustíme piškotovými drobečky.

Listové těsto rozválíme na plát, ten rozdělíme na 6 kusů. Okraje potřeme žloutkem, na jedné straně uděláme rádýlkem zářezy. Na jednu půlku těsta/ tu bez zářezů/ dáme hromádku jablečné nádivky. Přeložíme, prsty přitlačíme a vidličkou ozdobně stlačíme. Potřeme zbylým žloutkem a pečeme na cca 180 do zlaté barvy.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...