Suroviny:
250 ml mléka
75 g cukr krupice
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
špetka soli
2 vejce
80 g másla
cca 1 kg švestek
Drobenka:
60 g másla
60 g cukr krupice
60 g hrubé mouky
na posýpaní- moučkový cukr
Postup:
Mléko zahřejte aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte ze zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na 12 stejných dílů z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech znovu přemáčkněte abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprostřed koláčů dejte švestky-řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získánou všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200st asi 20 minut. Nakonec posypte moučkovým cukrem.