neděle 3. března 2024

Karpatka-od maminky


 Tento recept znám od své maminky, vždycky jak ho doma pekla tak jsme si pochutnali. Znám ho jako Karpatka tak se mu říká v Polsku jak říkala zase babička.

Jsou to takové dva těsta, každé zvlášť pečené a po upečení připomínají vlny nebo obláčky. A doprostřed se pak dá krém.

Suroviny:

1 hrnek vody /250ml/

125g másla nebo hery

1 hrnek mouky polohrubé

4 vajíčka

Krém:

2 vanilkové pudinky

800ml mléko

1 celé máslo

moučkový cukr


Vodu a máslo dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté za stálého mícháni přidáme hrnek mouky.

Promícháme pořádně aby se nám těsto nepřipálilo  a vaříme okolo minuty.

Těsto by mělo být husté a bez hrudek, a mělo by se odlepovat od hrnce.

Hotové těsto necháme vychladnout, a když nám vychladne přidáme vejce. Vajíčka přidáváme po jednom a vždy vše pořádně zmixujeme.

Připravíme si dva menší plechy asi 32x23cm a ty vyložíme pečícím papírem. Těsto rozetřeme na polovinu a rovnoměrně rozetřeme na plechy.

Pečeme v předehřáté troubě na cca 210stupňů asi 25minut dle trouby. Pak snížíme teplotu na 150 stupňů a 10minut dopečeme opět dle trouby. To už bude znát těsto bude mít zlatavou barvu.

Vyndáme a necháme vychladnout.

Krém:

Pudinky uvaříme dle návodu. Většinu mléka svaříme a do odlitého si nasypeme pudinky a rozmícháme.

Povaříme a necháme vychladnout. Nakonec v misce kde máme připravené máslo-které už máme vyšlehané- dáváme na vychladlý pudink, začneme po troškách přidávat za stáleho mixování.

Kdo má rád více sladké může přidat lžíci práškového cukru.

Nakonec přendáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým těstem a dáme do lednice.

Už za 2 hodiny si můžete pochutnat...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...