středa 21. února 2024

Tvarohové řezy-červený rybíz


 Těsto:

750g měkký tvaroh

3 vejce

1 vanilkový cukr

7 polévkových lžíc cukr mletý

1 vanilkový pudink

4 polévkové lžíce dětské krupičky

1 prášek do pečiva

citronová kůra

Drobenka-3 polévkové lžíce polohrubé mouky

                  1 polévková lžíce mletý cukr

                  40g máslo

                   skořice

Vajíčka mletý cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, pudinkový prášek, citronovou kůru a nakonec prášek do pečiva.

Vylejeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe ovoce a připravenou drobenku. Můžeme ještě posypat plátky mandlí. Dáme péct na 180stupňů na 45minit.

Tip- já ovoce než ho položím na koláč obalím v práškovém cukru s trochou solamylu aby nekleslo

Roláda piškotová s krémem a malinama


Roláda, na kterou mi recept dala moje tchýně. 

Těsto:

1 prášek do pečiva

1 lžička oleje

180g cukr krupice

5 lžíc horké vody

5 vajíček

150g mouka hladká

Náplň:

150g hera

1 vanilkový pudink

1/2 mléko

150g cukr moučka

marméláda

kokos, mleté ořechy, maliny

Všechny suroviny zpracujeme a uděláme těsto.  Roládové těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180-200 stupňů. Mezitím si připravíme krém- Uvaříme puding dle návodu, necháme vychladnout a potom do něj vmícháme máslo nebo heru, cukr a vše ušleháme v hladkou krémovou hmotu.

Upečený korpus potřeme marmeládou a na ni naneseme vrstvu krému. Stočíme do rolády a necháme zatuhnout. Zbylý krém použijeme na potřeni povrchu rolády a posypeme kokosem či ořechy. Nahoře můžeme poukládat na zdobení ovoce a do krému co se bude plni /záleží na každém se může také ovoce/

Tvarohová dobrota


 Těsto:

250g hera

1kg tvarohu

250g cukr písek

8 vajíček

11/2 vanilkového pudinku

1 vanilkový cukr

trochu strouhané citronové kůry a štávy

hera a polohrubá mouka na vymazání formy

Smícháme vejce, cukry, pudinkový prášek, citronovou kůru a štávu a postupně přidávám tvaroh a nakonec vmíchám teplou tekutou heru. Těsto vyleju do vymazaného a vysypaného pekáče a dám péct do předéhřaté trouby na 170 stupňů asi 40 minut do zlatova.

Jablko-šlehačkový dort


 Suroviny:

3 zakysané smetany

1 šlehačka

2 vanilkové cukry

jablka 4-5 ks

1 banánový pudink

dětské piškoty 11/2 sáčku dle potřeby

Na menší plech nebo dortovou formu si rozložíme vrstvu piškotů na které nalijeme zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem. Znova dáme piškoty. Jablka nastrouháme přidáme cukr dle chuti, podlejeme trochou vody a necháme chvíli podusit cca 10minut. V 2dcl rozmícháme banánový pudink přidáme do podušených jablek a necháme uvařit. Pak necháme úplně vychladnout. Nakonec na piškoty vylijeme jablko-pudinkovou směs a opět vrstvu piškotů dáme. Navrch rozetřeme šlehačku a dáme vychladnout do lednice.

Moučník s pudinkem a jablky


 Těsto:

250g hera

3 hrnky mouka hladká

3 vejce

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička prášku do pečiva

3/4 hrnku moučkového cukru

2 malinové pudinky/v 1/2l mléka/

3 ks jablka

Sněhová peřina:

2 bílky

2 lžíce cukr

Mouku, heru, práškový cukr, smetanu, prášek do pečiva, dva žloutky a jedno celé vejce smícháme a uhněteme těsto.

Rozdělíme na dvě poloviny a dáme vychladit do lednice.

Jablka oloupeme a rozdělíme na osminky./můžeme je pokapat citronem aby nezčernala/. Uvaříme si pudinky v 1/2l mléka osladíme dle chuti.

Vyndáme první díl těsta, rozvalíme a dáme na pečicí papír na plech. Na těsto poukládáme jablka a zalijeme pudinkem mezi nimi. Vyndáme druhý díl těsta -rozválíme a přikryjeme.  Dáme péct do předehřaté trouby na 180 stupňů a pečeme po dobu 30 minut.                                                                      Mezitím si ušleháme bílky a cukr do tuhé hmoty. A rozetřeme je pak na předpečené těsto a pečeme ještě cca 10-15 minut.

Doporučuju dát bílky 4 místo 2 aby byla sněhová peřina vyšší.


Jablkové řezy s tvarohem


Těsto:

120g hera

200g hladké mouky

trochu prášku do pečiva

80g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli

1 vejce

Náplň jablečná:

2-3 jablka

1/2 balíčku skořicového cukru

Náplň tvaroh:

750g měkkého tvarohu

120g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

trocha nastrouhané citronové kúry

3 žloutky /sníh ze 3 žloutků/

50ml mléka

zdobení-4 menší jablka, skořicový cukr

Suroviny na těsto v míse smícháme a vypracujeme těsto, které na 15 minut uložíme do ledničky. Poté těstem vyložíme vymazanou dortovou formu /o průměru 26cm/- dno a boky do výše 2cm pod okraj formy.

Těsto posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem. Suroviny na náplň kromě bílků promícháme, z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do připraveného tvarohu. Náplň nalijeme na těsto a uhladíme. Oloupaná jablka nakrájíme nebo nastrouháme na plátky a rozložíme na řezy, posypeme zbylým skořicovým cukrem.

Řezy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 55minut na 170stupňů. Po upečení necháme vychladnout.

 

Malinovo-tvarohový moučník


 Suroviny:

Těsto:

1,5 hrnku polohrubé mouky

3 lžíce moučkového cukru

1/2 kypřicího prášku

125g hery

1 vejce

hera na vymazání formy

Náplň:

3 měkké tvarohy

1,5 hrnku mléka

0,25 hrnku oleje

0,5 hrnku moučkového cukru

1 vanilkový pudink

1 vanilkový cukr

1 vejce

maliny

Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. /formu o průměru 21cm/.

V misce smícháme všechny suroviny na těsto, prohněteme a vmačkáme do formy. Kraje po obvodu uděláme cca 3cm vysoké.

Suroviny na náplň tvarohy, mléko, olej, moučkový cukr, vanilkový cukr, pudink a vejce důkladně smícháme dohromady. Vlijeme do formy, přidáme maliny uhladíme a dáme péct. Pečeme na 170stupňů asi 1hodinu.

Vychladíme dozdobíme malinama a podáváme nejlépe druhý den.

Šlehačková roláda-bez mouky


 Recept mé tety je to její oblíbená roláda.

Suroviny:

4 vajíčka

4 lžíce moučkového cukru

4 lžíce holandského kakaa

  +

smetana na šlehání

ztužovač

Žloutky utřeme s cukrem a kakaem a poté opatrně vmícháme tuhý ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech na pečicí papír /rovnoměrně/ a upečeme -střední teplotu. Roláda se peče 8 minut.

Po upečení stočíme i s papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí roládu rozbalíme, papír sundáme a naneseme šlehačku a opatrně stočíme. Dáme vychladit do chladničky.

K naplnění rolády doporučuji třeba i šlehačku pařížskou je vynikající...


Pečené rafaelo řezy


 Suroviny:

2 vejce

11/4 hrnku cukr krupice

1 vanilkový cukr

1 hrnek mléka/vlažného/

2 hrnky hladké mouky

1 prášek do pečiva

+1 hrnek cukru

1 hrnek kokosu

1 vanilkový cukr

na polití- šlehačka

Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme hrnek vlažného mléka, hladkou mouku, prášek do pečiva a vymícháme. Poté nalijeme těsto na vymaštěný plech. 

V míse si smícháme- hrnek cukru, hrnek kokosu a vanilkový cukr. Nasypeme rovnoměrně na těsto a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě cca 20minut/řezy by neměly zrůžovět nutno je hlídat/                  Po upečení ihned řezy polijeme šlehačkou a necháme odležet.

Já dala šlehačky 2.

Vepřová panenka ve slanině


 Suroviny:

500g vepřová panenka

250g anglické slaniny

sůl, pepř, olivový olej

Panenku očistíme a rozkrojíme na 2-4 kusy opepříme a osolíme. Potřeme ji olivovým olejem. Plátky slaniny si narovnáme vedle sebe poté na ni položíme panenku zamotáme a propíchneme párátkem.          Panenku na olivovem oleji na pánvi zprudka opečeme a pak ji vložíme do pekáčku /podlijeme trochou vody/ dáme do trouby na 170-190 a pečeme 30-35 minut dle potřeby do měkka.                                        Druhá možnost je si upéct si panenku i v srnčím hřbetu-formu na srnčí hřbet si vyložíme plátky anglické slaniny na ni položíme osolenou opepřenou panenku a zabalíme. Dáme péct na 200 asi 20 minut pak ji vyklopíme a ještě tak 15 minut pečeme vyklopenou.

Vepřové na houbách


 Suroviny:

4 plátky vepřového masa

2 cibule

sůl, pepř, kmín, sladká paprika

čerstvé houby/ nebo mražené

/množství dle chuti/

koření grilovací+ houbové

hladká mouka, voda-zaklehtka

olej

Na oleji orestujeme cibuli na kostičky, přidáme plátky naklepaného osoleného a opepřeného masa a prudce osmahneme. Přidáme houby čerstvé nebo mražené zbytek koření, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme. V trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Necháme chvíli povařit a vložíme zpět maso. Podáváme s rýži.

Vepřové kostky na houbách


 Suroviny:

500g vepřového masa

houby

2-3 cibule

pepř, sůl, kmín, sladká paprika

+ tuk, mouka na jíšku

Vepřové maso si nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme a orestujeme. Poté přidáme sladkou papriku a maso. Prudce orestujeme. Osolíme, opepříme přidáme kmín a houby a to vše zalijeme 2-3dcl vývaru.     Dusíme pod pokličkou až je maso měkké. Nakonec zahustíme jíškou. Příloha rýže nebo i chléb.

Vepřové závitky plněné brokolicí


 Suroviny:

600g vepřové kýty

400g brokolice

100g vepřové šunky

150g anglické slaniny

sůl, pepř, 2 stroužky česneku

Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Přidáme posekaný česnek osolíme a uvaříme doměkka. Uvařenou brokolici rozmixujeme na kaši.

Očištěné a omyté maso nakrájíme na řízky a naklepeme. Osolíme a opepříme. Potřeme je brokolicovou směsí, přikryjeme je plátkem šunky a zavineme. Spojíme je jehlicemi nebo párátky, tak aby směs při úpravě nevztekala. Nakonec závitky obalíme v plátcích anglické slaniny.                                                   Naskládáme do pekáče, lehce podlijeme a pečeme pod pokličkou cca 45 minut při 180-190 potom bez pokličky.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...