neděle 18. února 2024

Koláče s pudinkem

 Koláčky mi zachutnaly na návštěvě u mé tety. Tak jsem si ho donesla a v roce 2013 jsem ho poslala do Rodinné recepty /hera/ a  vyšel v knížce, kterou napsal Josef Vích.


Těsto:

500g hladké mouky

1 kostka droždí

50g cukr krupice

250ml mléka

75g Hera

1 vejce

špetka soli

citronová kura

Náplň:

1 vanilkový pudink

2 polévkové lžíce cukr krupice

300ml mléka

meruňky nebo švestky

hera na pomázání

Postup:

Ze surovin uděláme těsto a necháme ho vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ho rozpuštěným tukem a zavineme do válečku. Ten rozkrájíme na stejně velká kolečka, rozložíme na plech a v každém uděláme důlek.

Do každého důlku dáme pudink a půlku meruňky nebo švestky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 25-30 minut. Ještě teplé pocukrujeme.

Klasické kremrole


 Kremrole si můžeme udělat klasicky z listového těsta anebo si můžeme těsto udělat sami.

Kremrole z listového těsta

1 listové těsto-20ks

žloutek na potření

hladká mouka na podsypaní

Kremrole z domácího těsta:

350g hladká mouka

250g másla

1 šlehačka 250ml

2 žloutky

špetka soli

Vše smíchat udělat těsto a dát na 2 hodiny do lednice.

Náplň:

5 bílků

120g cukr písek

štipka soli

Listové těsto si položíme na vál poprášený hladkou moukou, těsto rozválíme do všech stra až vznikne tenký plát ve tvaru obdélníku a nakrájíme ho na proužky široké asi 2cm. Každý proužek těsta navineme na jednu kovovou trubičku od užšího konce k širšímu tak aby se okraje proužků překrývaly. Konec pečlivě přimáčkneme a trubičky dáme na plech na pečící papír tak aby konce těsta byly vespodu.

Potřeme žloutkem a dáme péct na cca 180-200 a upečeme do zlatohnědé barvy. Trubičky ještě teplé stáhneme s kovových trubiček./trubičky se nemusí mastit ale je nutno je sundávat horké/.

Bílky šleháme se štipkou soli do zhoustnutí. Poté vložíme nádobu se sněhem do parní lázně a pokračujeme ve šlehání během něhož pomalu přidáváme cukr. Šleháme až docílíme krásné lesklé tuhé hmoty kterou budeme plnit trubičky.

Hmota by měla být tak tuhá že kdyby jsme misku obrátili měla by držet. Pak si vezměte cukrářský sáček a naplňte ho vzniklou hmotou a tou naplňte trubičky. Nakonec trubičky se pocukrujou moučkovým cukrem.


Kakaové vějíře


Těsto:

500g mouka hladká

200ml mléko

25g droždí

1 polévková lžíce medu

1 žloutek

3 polévkové lžíce cukru

70g hera /rozpuštěná/

trocha soli, vanilkový cukr

Náplň:

3 polévkové lžíce kakao

4 polévkové lžíce cukr písek

Na potření-olej hera nebo máslo

Na přípravu těsta jsem použila pekárnu kde mi těsto i vykynulo. Na pomoučeném vále jsem těsto rozdělila na dvě stejné části. Těsto rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce 2-3mm. Potřeme máslem nebo olejem.

Na těsto naneseme rovnoměrně nádivku, uhladíme a jemně vtiskneme do těsta /zády polévkové lžíce/. Stočíme pevně do závinu a rozdělíme na 4 stejné části. Stejný postup i s druhou polovinou těsta.

Každý díl nakrojíme do hloubky 1cm v odstupech, dolů jsem ho nedokrájela a nechala neporušený pás asi 0,5cm. Nakrájené části rozvineme do tvaru vějíře. Potřeme rozpuštěným máslem nebo herou.

Pečeme ve vyhřaté troubě 25 minut na 180st.

Bramborové vdolky


 Těsto:

500g hladké mouky

1 vejce

1 žloutek

200ml mléko

20g droždí

160g brambor/vařené ve slupce/

1 lžička cukr moučka

trocha soli

2 polévkové lžíce másla

1/2deci rumu

pěna 2 bílky

100g cukr moučka

marmeláda

Uvařené brambory necháme vychladnout a najemno nastrouháme. Do misky s moukou dáme sůl, brambory, vejce, žloutek. Z mléka uděláme kvásek a přilijeme do misky. Přidáme roztopené máslo a rum. Uděláme těsto.

Těsto vyvalíme na 1cm a povykrajujeme kolečka, které necháme 1 hodinu kynout.

Smažíme v hluboké pánvi v dostatečném množství oleje. Sníh uděláme nad párou/ušleháme s cukrem. Vdolky můžeme taky jen pocukrovat, nebo je naplnit marmeládou ještě před smažením-dle chuti.

Vdolky


Těsto:

50g hera

500g polohrubé mouky

0,25ml mléka

50g cukru

1 kostka droždí

1 vejce

1/2 lžičky soli

marmeláda-kysaná smetana 

Pudingové slimáky


 Těsto:

75g hery

250ml mléka

500g mouka hladká

trocha soli

70g cukr

1 kostka droždí

Náplň:

450ml mléka

3 lžíce cukr

vanilkový puding

100g rozinky

Uvařit puding. Udělat těsto a nechat vykynout.

Rozválet na plát -dát náplň-zavinout jako roládu

Potom krájíme na kolečka a dáváme na plech na pečící papír. Pečeme 25 minut ve vyhřaté troubě na 180st

Tvarohové hřebeny


 Tento recept mi dala kamarádka už asi před 10 lety a nikdy nezklamal.

Suroviny:

250g hladká mouka

250g polohrubá mouka

1 žloutek

50g máslo

250ml mléko

2 vanilkové cukry

60g cukr písek

10g droždí, trocha soli

citronová kura

Tvarohová náplň:

300ml mléko

puding vanilkový

1vanilkový cukr

120 g máslo

130 g cukr moučka

250g tvaroh

Připravíme si kynuté těsto-já použila pekárnu kde mi těsto i vykynulo. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte asi na 30x30cm.

Z každého uděláme 6 obdélníků, tak že těsto rozdělíme ve středu na polovinu a zbytek na 3 části.

V jedné půlce těsta uděláme zářezy a do druhé dáme náplň. Těsto přeložíme přes náplň asi 2cm přes okraj, boční strany zatlačíme část dospod a dáme na plech a ještě chvíli necháme kynout.

Vejce rozmícháme s trochou mléka a potřeme hřebeny. Pečeme na 170 st. asi 20minut.

Z této dávky je 12 hřebenů.

Zamotané tvarohové koláčky


Těsto:

400g hladké mouky

50g rozpuštěného másla

100g cukru

25g droždí

3/4 hrnku teplého mléka

1 vejce

Tvarohová náplň:

400g tvarohu

1 vanilkový cukr

2-3 lžíce cukr písek

1 žloutek, rozinky

Do misky nasypeme mouku ve které uděláme důlek a dáme do něj droždí. Posypeme lžičkou cukru a zalijeme mlékem teplým. Necháme na teplém místě asi 10minut.

Když droždí začne růst přidáme cukr, máslo, vejce a uhněteme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň -všechny suroviny smícháme a dle chuti je můžeme ještě přisladit.

Po vykynutí těsto rozválíme do obdélníku cca 50x30cm a potřeme tvarohovou náplni. Smotáme jako závin a nakrájíme na plátky 12-14ks. Dáme na plech na pečící papír a pečeme 20minut při 180st.

 

Trdelník


 Těsto:

1 kg hladká mouka

0,5 mléko vlažné

1 kostka droždí

3 vajíčka/ na poloviční dávku 2 vajíčka dávám/

2 dcl olej

1 kávová lžička soli

200g kysaná smetana

1 vanilkový cukr

Na těsto:

1 vejce

vlašské ořechy, vanilkový cukr, skořice

Tento recept dělám z poloviční dávky.

Udělám si kvásek nechám vzejít a pak přidám do mouky s 1/2 teplého mléka, oleje, soli, vajičkami, smetanou a vanilkovým cukrem. Vypracuji těsto a nechám kynout. 

Po nakynutí ho vyválím na 3-5mm hrubý plát. Ten potřu rozšlehaným vajíčkem posypu ořechy, skořicí krupicovým cukrem a vanilkou. Pak ho pokrájím na 2cm široké pásy asi 15cm dlouhé. Ty dám na pomašťěnou zebrovou formu na biskupský chlebíček.

Peču 15-20 minut na 160_180

Možnost taky vzít-obyčejný dřevěný váleček omastit ho a namotat na něj pásky těsta.

Pak valeček položit na hluboký plech / nesmí se ale dotýkat dna/ a upečeme.

Kočičí oči


 Suroviny:

100g hery nebo másla

100g cukr písek

3 vejce/sníh/

3 polévkové lžíce kakaa

150g hrubé mouky

1 polévková lžíce rumu

10 polévkových lžíc mléka

cca 40ks dědských piškotů

marmeláda, kokos

Postup:

Nejdříve si slepíme piškoty s marmeládou a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vmíse ušleháme do pěny cukr, žloutky a máslo.

Poté vmícháme mouku, rum, kakao a mléko. Důkladně vše promícháme a nakonec dáme sníh z bílků.

Formu na srnčí hřbet vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Na dno formy vylijeme polovinu těsta, poklademe piškoty a zalijeme druhou polovinou těsta.

Dáme péct do předehřaté trouby na 180st. asi 20-30 minut.

Sušenky Koka


Suroviny:

200g hera

100g cukr moučka

240g hladké mouky

100g kokosu

2 žloutky

2 lžíce kakaa

1 vanilkový cukr

Heru vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kokos, žloutky, mouku, kakao a uhněteme těsto. Z těsta tvoříme kuličky velikosti skleněnky/které dáme na plech vyložený pečícím papírem/.

Každou kuličku vidličkou stlačíme do placičky. Při pečení musíme hlídat snadno se připalují!!!

Pečeme v předem vyhřáté na 170 stupňů. 

Kynuté makové rohlíčky


Suroviny:

200 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

250 g hera

špetka soli

1 kostka droždí-6 lžíc mléka,4lžíce cukru

Náplň:

250 g mák/mletý/

250ml mléka / svařit s mákem a 10minut na mírném ohni povařit pak přidat/

150-200g nastrouhaná zavařená jablka

piškoty mleté na zahuštění

cukr dle chuti

rozinky, vanilkový cukr,1/2lžičky skořice

1 žloutek na potření rohlíčků

Z kvasnic, mléka a cukru umícháme kvásek a necháme 10minut kynout.

Pak ze surovin vypracujeme těsto a necháme kynout hodinu. Pak si uděláme bochánky které vyválíme do kruhu. Kruh rozkrájíme na trojúhelníčky a plníme mákovou nádivkou a od širší strany smotamé do ruličky. Potřeme žloutkem a pečeme 170-180 st do zlatova. Nakonec pocukrujeme.

 

Povidlovo-nutellové rohlíčky z nekynutého těsta


 Suroviny:

1 kg hladké mouky

500 ml mléka

1 kostku droždí

3 dcl oleje

trocha soli, cukr dle sebe

na potření

žloutek

Náplň:

nutela, povidla

můžou se taky plnit třeba nivou a porkem

Postup:

Všechny suroviny na těsto zaděláme a vypracujeme-nedáváme kynout.

Těsto rozdělíme na 4 bochánky, každý vyválíme do tvaru kruhu.

Kruhy rozkrájíme na trojúhelníčky a plníme nutelou nebo povidlama, od širší strany zatočíme rohlíčky.

Rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem-potřeme žloutkem a pečeme. Pečeme na 180 stupňů do zlatova.


Domácí sojové mléko


 Výroba domácího sojového mléka -krása je v tom že si uděláte vlastní!


1 balení sojových bobů

cukr dle chuti/dávám lžíci/

voda dle potřeby

Sojové boby opláchneme a dáme do misky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. 

Druhý den sojové boby slijeme a rozmixujeme cca s vodou. Soju mixujeme až je směs úplně hladká, do menšího mixeru se nám to nevejde najednou tak mixujeme na vícekrát. Je ale moc důležité udržet proporce vody a soji.

Poté si dáme na hrnec látku a oddělíme pevnou část od tekuté. Směs přelijeme přes látku a vymačkáme poté všechnu tekutinu. Pevnou část směsi která se jmenuje /okura/ my již nebudeme používat ale jde ji také využít.

Nyní mléko začneme vařit, za neustálého míchaní přivedeme k bodu varu já vařím pak cca ještě 2 minuty/nepřipálíme/, při vaření vzniká velké množství pěny kterou odebíráme.

Po tomto vaření nám vznikne sojové mléko. Do mléka přidáme cukr a necháme vychladnout.

Můžeme si udělat i mléko ochucené-třeba nějakým ovocem či mletými ořechy.

Mléko vydrží maximálně týden.

Domácí sýr /bez syřidla/


 Recept mé babičky co ho má od své maminky.

1/2kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu /ne vaničkový/

1/2l mléka /použila jsem domácí

1/2 menší lžičky jedlé sody

1 lžička citronové šťávy

1 lžíce másla

sůl dle chuti

dále je možné sýr různě kořenit-kmín, paprika, chilli, česnek.....

Tvaroh rozdrobíme do hrnce a zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začne téměř vařit přilijeme citronovou šťávu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Mléko se srazí i bez citronové šťávy působením kyselosti tvarohu-já přidala pro jistotu.

Celou směs přecedíme. V hrnci rozpustíme lžíci másla přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případné bylinky a zvolna zahříváme.

Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do nádoby nebo formy ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a ztuhnout.

Nakládané tvarůžky2


 Suroviny:

1 balení tvarůžků

1-2 cibule

olivový nebo slunečnicový olej

feferonka, petržel suchá

kmín, pepř, sůl

Postup:

Do uzavíratelné sklenice vrstvíme tvarůžky a cibuli. Poté nadrobno nasekanou feferonku a okořeníme. Nakonec vše zalijeme olejem uzavřeme a dáme do chladu kde necháme nejmíň týden-čím déle tím lépe.

Nakládané tvarůžky 1


 Suroviny:

1 balení tvarůžek

1-2 cibule

olivový olej/můžeme použít i slunečnicový/

pár hořčičných semínek

kmín, feferonka

trochu sladké červené papriky

1 kávová lžička hořčice

petržel sušenou, libeček sušený

můžeme dát i sušený celer nebo rajčata

V misce si nejdříve smícháme veškeré koření, cibuli si nakrájíme na kolečka, promícháme a vše zalijeme olejem a znova promícháme.

Do sklenice si naložíme tvarůžky, koření dáme i částečně na tvarůžky a vše dolijeme olejem aby byly tvarůžky pod olejem. Než zavřeme sklenici dochutíme solí a nahoru položíme feferonku. Sklenici dáme na chladné místo nejméně na týden- můžeme i déle.

Kamarádka mi pravidelně vozí tvarůžky z Loštic tak zkouším pořád nějaké změny. Hodně receptů mi i doveze z podniku. Anebo dělám vyzkoušené recepty co už znám.


Domácí smetanová ricotta


1/2 l plnotučného mléka

100 ml smetany /38%/

špetka soli

2 lžíce šťávy z citronu a špetka kyseliny citronové

cedník

plátno nebo jiný prodyšný materiál 

teploměr/jde to i bez něho/

Mléko, smetanu a sůl promícháme. Dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne tak 80 stupňů což trvá tak 10minut pomalu vlijeme citronovou šťávu ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou.

Ztlumíme oheň na minimum a pomalu asi 2 minuty promícháváme. Mléko se začne srážet a při míchání bude vidět oddělená syrovatka. 

Po 2minutách vypneme plamen a necháme celou směs vychladnout. Poté ji vlijeme do cedníku co jsme vystlali plátnem a necháme vykapat. V plátnu zůstane cca 150g smetanové ricotty, chuťově se blíží mascarpone. Sýrovatku můžeme dále použít třeba do těst.

Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit riccotu bez něho a podařilo se. 

Metoda bez teploměru: Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky -je správný čas na citronovou šťávu. 

Domácí Lučina ochucená medvědím česnekem


 Kdo má rád Lučinu doporučuji vyzkoušet, ochucení už záleží na každém samotném-může se dát i mořská řasa místo medvědího česneku nebo pažitka....

 Suroviny:

2x bílý jogurt 400g

1 celá smetana na vaření nebo šlehačka / už jsem dělala i zakysanou smetanu ale ta mi při tom připadá lepší/.

sůl

medvědí česnek

V míse smícháme jogurty se smetanou a solí, směs přendáme do cedníku s plátýnkem. Cedník položíme na misku aby mohla odkapávat syrovátka a dáme na 24 hodin do lednice. Po 24 hodinách lučinu vyklopíme přidáme medvědí česnek a zamícháme.

Poté si ji uložíme do plastové krabičky a dáme do lednice, takto vydrží docela dlouho. Kdo nemá rád medvědí česnek nemusí míchat do lučiny nic jen namazat na chleba a posypat třeba pažitkou.

Receptů na lučinu je mnoho.

Domácí Lučina


 Maminka doma pravidelně dělala domácí lučinu, bylo to rychlé a výborné.

 2 x bílý jogurt 400 g 10%

1 kysaná smetana

Promíchat a nalít do síta s plenou, nechat 24 hodin v lednici vykapat.

Pomazánky jsou úžasné, druh už záleží na chuti každého ,doporučuji...

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...