neděle 18. února 2024

Bramborové vdolky


 Těsto:

500g hladké mouky

1 vejce

1 žloutek

200ml mléko

20g droždí

160g brambor/vařené ve slupce/

1 lžička cukr moučka

trocha soli

2 polévkové lžíce másla

1/2deci rumu

pěna 2 bílky

100g cukr moučka

marmeláda

Uvařené brambory necháme vychladnout a najemno nastrouháme. Do misky s moukou dáme sůl, brambory, vejce, žloutek. Z mléka uděláme kvásek a přilijeme do misky. Přidáme roztopené máslo a rum. Uděláme těsto.

Těsto vyvalíme na 1cm a povykrajujeme kolečka, které necháme 1 hodinu kynout.

Smažíme v hluboké pánvi v dostatečném množství oleje. Sníh uděláme nad párou/ušleháme s cukrem. Vdolky můžeme taky jen pocukrovat, nebo je naplnit marmeládou ještě před smažením-dle chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě

 Suroviny: 1kg dýně Hokkaido 3 celá vejce 120g másla 250g cukru 375g mouky polohrubé 1 prášek do pečiva špetka soli 1 celý sáček vanilkového...