neděle 18. února 2024

Bramborové vdolky


 Těsto:

500g hladké mouky

1 vejce

1 žloutek

200ml mléko

20g droždí

160g brambor/vařené ve slupce/

1 lžička cukr moučka

trocha soli

2 polévkové lžíce másla

1/2deci rumu

pěna 2 bílky

100g cukr moučka

marmeláda

Uvařené brambory necháme vychladnout a najemno nastrouháme. Do misky s moukou dáme sůl, brambory, vejce, žloutek. Z mléka uděláme kvásek a přilijeme do misky. Přidáme roztopené máslo a rum. Uděláme těsto.

Těsto vyvalíme na 1cm a povykrajujeme kolečka, které necháme 1 hodinu kynout.

Smažíme v hluboké pánvi v dostatečném množství oleje. Sníh uděláme nad párou/ušleháme s cukrem. Vdolky můžeme taky jen pocukrovat, nebo je naplnit marmeládou ještě před smažením-dle chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...