středa 27. března 2024

Tvarohový koláč s povidlama


 Těsto:

125g hera

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukr písek

1 hrnek mléka

2 celá vejce

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Náplň:

2 kostky tvarohu

1 hrnek mléka

1 hrnek cukr písek

1 vanilkový pudink

2 vejce

povidla

Vyšleháme vejce, cukr, vejce, heru přidáme mouku smíchánou s práškem do pečiva a vanilkový cukr.

1/2 těsta dáme na hlubší plech na pečicí papír, dáme tvaroh zbytek těsta a poklademe lžičkou kopečky povidel. Použijeme plech 30x30. Pečeme na 180 stupňů- vyzkoušíme špejli.

Nutellový koláč


 Suroviny:

130g hera

180g moučkového cukru

150ml mléka

2 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

400g hladké mouky

Náplň:

2 malá jablka

nutella

trocha citronové šťávy

Vyšleháme asi 180g moučkového cukru s dvěma vejci, přidáme 130g hery zašleháme pak 150ml mléka, vanilkový cukr, 400g hladké mouky a kypřicí prášek do pečiva.

Oloupeme jablka, nakrájíme na kostičky zakapneme citronovou šťávou aby nezčernala a zamícháme do těsta. Pak si vymažeme a vysypeme formu a dáme do ní polovinu těsta. Rozetřeme po celé formě přidáme nutellu a přikryjeme druhou polovinou těsta. Navrch dáme zase nutellu. 

Pečeme na 180 stupňů asi 50 minut /zkusíme špejli/ dle trouby.

Maminky švestkový koláč


 Suroviny:

80g hera

80g cukr krupice

2 žloutky

500g hladká mouka

30g droždí

300ml mléko

špetka soli

Drobenka:

100g hera

80g cukr krupice

160g hrubá mouka

Náplň:

švestky

Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžíci mouky a necháme vykynout.

Do mísy dáme mouku přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky.

Rozehřátou heru trochu soli, vypracujeme řidší těsto které necháme asi 30minut kynout.

Vykynuté těsto dáme na herou vymazaný a vysypaný plech a těsto roztlačíme na celou plochu.

Pokud se nám těsto lepí na prsty namočíme si je do studené vody. Poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Ještě necháme krátce kynout na plechu.

Poté švestkový koláč vložíme do středně předehřaté trouby a pečeme asi 25minut/vždy dle každého jak mu peče trouba/. Upečený koláč pocukrujeme.

Já na švestkový koláč si chystám vždy 50 švestek tak to má být mi říkala babička i maminka. Mám to vždy i tak uděláno když mrazím.

Koláč s jahodama se zakysanou smetanou


 Suroviny:

1 hrnek cukr krupice

1 vanilkový cukr

3 vejce

1/4 hrnku oleje

1/2 hrnku mléka

1 prášek do pečiva

2 hrnky polohrubé mouky

jahody

Náplň:

400ml zakysané smetany

4 vejce

100g cukru

Cukr, vanilkový cukr, vejce a přidáme olej, mléko, mouku a prášek do pečiva. A pořádně vymícháme.

Vylijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech.

Náplň:

Kysanou smetanu žloutky a cukr smícháme, ze 4 bílků uděláme sníh a vmícháme do směsi.  Tuto náplň nalijeme na těsto a poklademe jahodama.

Dáme péct na 180stupňů asi na 30minut. Upečený posypeme moučkovým cukrem.

Tento recept jsem si trochu upravila původní recept je na menší plech.


Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...