pondělí 26. února 2024

Tvarohové řezy/černý rybíz/


 Těsto:

300g hladké mouky

150g cukr písek

1/2 prášku do pečiva

2 vejce

hera/nemusí být celá/

1 cukr vanilka

citronová kura

špetka soli

Náplň:

2 tvarohy

2 vejce

2 polévkové lžíce rumu

6 polévkových lžíc cukru

1 vanilkový cukr

1 l mléka

2 pudinkové vanilkové prášky

rozinky

může být jakékoliv mražené či kompotové ovoce

Se všech surovin vypracujeme těsto a rozválíme ho na vymaštěný a vysypaný plech.                                  Smícháme přísady náplňě kromě mléka. Když se rozpustí pudink, mléko přimícháme, přidáme rum s namočenými rozinkami a nalijeme na těsto.                                                                                                  - do náplňě nasypeme rozinky dáme péci a až ztuhne ozdobíme ořechy.                                                     -do náplňě nasypeme mražené ovoce po upečení ozdobíme čerstvými třeba ostružiny.                              -do náplňě nasypeme maliny po upečení a vychladnutí ozdobíme lžičkou jogurtové zmrzliny.

Můžete si vybrat jsou 3 možnosti ale i všechny 3 možnosti lze uplatnit na jednom plechu.                        POZOR PŘI PŘESOUVÁNÍ PLECHU DO TROUBY NÁPLŇ JE TEKUTÁ!!!                                          Pečeme pokud neztuhne a okraje moučníku nezezlátnou. 180 stupňů cca 45minut.

Tvarohový moučník


 Těsto:

2 vejce

1 hrnek cukr krupice

1/2 hrnku oleje

2 hrnky hladké mouky

1 prášek do pečiva 

1 vanilkový cukr

1 hrnek mléka

kakao

2 kávové lžičky rozpustného kafe

Krém:

1/2 mléka

2 vanilkové pudinky

cukr dle chuti

2 tvarohy

rum dle chuti

1/2 másla

Poleva:

2 zakysané smetany

čokoláda na vaření

Vše smícháme dohromady až na kakao a kafe. Polovinu těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. A do druhé poloviny těsta přidáme kakao a kafe smícháme a nalijeme na světlé těsto. Upečeme při 180-200 stupňů asi 15 až 20 minut./dle trouby-můžeme zkusit párátkem/.                                                        V mléku uvaříme pudink a ještě do horkého pudinku zašleháme máslo, poté přidáme tvarohy a rum a ještě našleháme. Krém naneseme na vychladlé těsto.                                                                                  Na polevu rozpustíme čokoládu a do ní vmícháme zakysané smetany. 

Polevu můžeme posypat-strouhanou čokoládou, mletými ořechy, různým zdobením.

Fantazii se meze nekladou jak kdo má rád... Dáme vychladit do lednice.                                                      

Krtkův domácí dort


 Těsto:

125g hera

230g mouky hladké

1 kypřicí prášek

200g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

2 polévkové lžíce kakaa

4 vejce

Krém:

1 Krémová náplň Stracciatella od Dr.Oetkera

125g hery

200ml mléka

3 polévkové lžíce cukru

4 banány

Rozehřejeme heru + kakao + veškerý cukr. Po vychlazení přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a žloutky. Následně pomalu přidáme vyšlehaný sníh. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy cca 25cm. Pečeme asi 45 minut na 175-200 stupních /dle trouby/. Mezitím si připravíme krém dle návodu a dáme vychladit.                                                                                                                        Upečené a vychladlé těsto vydlabeme lžíci-ale ne až na dno! Vydlabané těsto si dáme do misky na další použití. Banány oloupeme a podélně rozřízneme a narovnáme na vydlabané těsto. Na ně navršíme rovnoměrně krém a ten nakonec posypeme vydlabaným těstem.  Dáme do lednice pořádně vychladit aby to vše dobře ztuhlo.                                                                                                                                                     

Cheesecake


 Těsto:

150g hera

75g pískového cukru

225g hladké mouky

1 vejce

Náplň:

5 vajíček

50g másla

800g nízkotučného tvarohu

150g pískového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 sáček vanilkového pudinku

šťáva s malé limetky nebo citronu

Heru ušleháme s cukrem moukou a vejcem a pak studenýma rukama rychle zpracujeme na těsto. Dáme na 30minut do lednice. Pak těsto rozválíme na kruh cca o 10cm větší než je dortová forma /nebo forma ve které budeme péct/. Dno formy i okraje vyložíme pečicím papírem. Těsto přitiskneme i na bok formy a dno propícháme vidličkou.                                                                                                               Oddělíme bílky od žloutků. Utřeme žloutky a máslo s cukrem. Vmícháme tvaroh, vanilkový cukr, pudinkový prášek a šťávu s citronu nebo limetky. Ušleháme sníh s bílků a vmícháme do krému.               Tvarohovou směs navršíme na těsto, uhladíme a pečeme asi 1 hodinu /dle trouby/.

Hraběnčiny řezy


Suroviny:

450g polohrubé mouky

200g másla

6g prášku do pečiva

200g cukr moučka

4 žloutky

600g jablek

200g cukr písek

100g ořechů

4 bílky

50g rozinek

1 lžička skořice

Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo a žloutky a vpracujeme je co nejrychleji do těsta. Dvě třetiny těsta namačkáme do plechu a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout.                                                                                            Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí, opranými rozinkami a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh s bílků a cukru.                                                        Postrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme do vyhřáté trouby péct. 

Až nám začne těsto krásně růžovět je upečené. 

Jablečno-tvarohový


Suroviny:

300g hladké mouky

1/2 prášku do pečiva

80g cukr moučka

1 žloutek

125g másla

100ml mléka

Náplň:

750g nahrubo nastrouhaných jablek 

1 skořicový cukr, hrst nasekaných ořechů

Tvarohová směs:

500g měkkého tvarohu

2 vejce

1 vanilkový pudinkový prášek

250ml mléka

5 polévkových lžíc cukru

Na vále vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinku do ledničky.                       Na plech 30x40cm s pečícím papírem rozválíme těsto, pokryjeme jablky/hodně šťavnatá trochu vymačkáme/, posypeme skořicovým cukrem, ořechy a v předehřáté troubě zapečeme na 180 stupňů 15minut. Mezi tím si připravíme tvarohovou směs.                                                                                      Všechny suroviny smícháme a krátce prošleháme. Na horký moučník nalijeme tvaroh -rozetřeme a moučník dopečeme. Pečeme ještě cca 20-25 minut /dle trouby/

 

Pařížský dort


 Suroviny:

Korpus:

4 bílky

4 žloutka

1dcl oleje

110g hladké mouky

30g kakaa

130g cukr krupice

1 prášek do pečiva

Krém:

3 smetany ke šlehání 33%

20g kakaa

30g cukr moučka

Poleva:

200g hořké čokolády

1 lžíce másla

6 lžíc vody

3 lžíce smetany

Nejdříve si připravíme krém- Šlehačku kakaem a cukrem vymícháme a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Odstavíme a po částečném vychladnutí vložíme do lednice kde ji necháme do druhého dne. Druhý den ji vyšleháme do tuha.                                                                                                                   Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do toho zašleháme žloutky pak olej, a nakonec mouku s práškem a kakaem. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Pečeme cca 180-200 asi 30minut.                                                                                                                                             Po upečení necháme vychladnout. Ztuhlý krém z ledničky vyšleháme do tuha a naneseme na korpus.     Polevu si připravíme, že do hrnku rozlámeme čokoládu přidáme vodu a ve vodní lázni zahříváme až se čokoláda rozpustí, přidáme máslo a pořádně promícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Vlažnou hustou polevu nalijeme na korpus, rozetřeme nejlépe velkým nožem i po bocích. Dáme do lednice a necháme dort zatuhnout v lednici.

Hovězí mleté maso s brokolicí


 Když vařili manžel a syn a udělali recept :) 

Suroviny:

500g hovězího mletého masa

1 brokolice

1 kávová lžička nasekaného česneku

1 lžíce oleje sezamového

1 cibule

1 chilli paprička

Marináda:

1/2 lžičky soli

trošku cukru

1/2 octa

špetka pepře

1/2 lžičky kukuřičné mouky

1 lžíce sojové omáčky

Koření:

1 lžíce ústřicové omáčky

1 lžíce sojové omáčky

Kukuřičná směs/ 1 čajová lžička kukuřičné mouky rozpuštěná v trošce vody/

Mleté maso dáme na 1/2 hodiny marinovat viz. marináda. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky.  Dáme vařit osolenou vodu, a do vařící vody pak vložíme na cca 2minuty brokolici.                                  Na pánev dáme olej a přidáme česnek, cibuli, chilli-orestujeme až nám krásně provoní. Přidáme mleté marinované maso a smažíme dokud není téměř hotové. Dáme brokolici trošku teplé vody, ústřicovou omáčku, sojovou omáčku a smažíme 1 minutu neustále-promícháme /protřepáváme. Pro vylepšení můžeme přidat kukuřici a i mrkev.

Masové kuličky se smetanovou omáčkou


 Suroviny:

500g mletého masa

1 vejce

1 vařený brambor

50g kysané smetany

50ml mléka

1 cibuli, 2 stroužky česneku

strouhanku

sůl, pepř

Na omáčku:

2 polévkové lžíce másla

2 polévkové lžíce mouky

cca 300ml vývaru

200ml sladké smetany na vaření

1 lžička hořčice může být i dijonská

2 lžičky sojové omáčky

Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a do masa přidáme všechny suroviny. Pak uděláme kuličky. Kdyby byla směs moc řídká přidáme trochu strouhanky. Kuličky opečeme ze všech stran na oleji do zlatova. Vyndáme na ubrousek a necháme okapat. Pak si připravíme omáčku.                                            Na omáčku uděláme máslovou jíšku a zalijeme studeným vývarem. Přidáme hořčici a necháme chvíli povařit.  Nakonec přilijeme smetanu a dochutíme.

Já masové kuličky dělala z mletého masa ale měla by se použít plec. Ale musela by se pomlít na hladkou hmotu. Protože jsem nedělala z plece tak jsem je ještě před smažením obalila v hladké mouce.   Recept od kamarádky mám z plece. Podáváme z bramborovou kaší.

Chilli con carne


 Suroviny:

500g hovězího nebo vepřového masa

2-3 cibule dle velikosti

1 konzerva červených fazolí

1 konzerva loupaných rajčat

1 rajský protlak. 2 stroužky česneku

kmín, sůl, trochu třtinového cukru

majoránka sušená, oregano, pepř

1 červenou papriku

chilli papričky /dle chuti lepší je dát pálivější/

olej, ocet

1 hrnek vývaru

1-2 polévkové lžíce mletého chilli

2 kousky /dílky hořké čokolády/ nebo asi 1 kávovou lžíci kakaa

může se dát i kukuřice

Cibuli nakrájíme najemno a dáme na pánev na olej restovat. Pár minut restujeme za občasného mícháni. Sladkou červenou papriku nakrájíme na kostičky poté i česnek. Všechno přidáme na pánev k cibuli a nakonec i chilli papričky dle chuti. Pro ty kdo má rád pikantní přidáme více mletého chilli. Vše to na pánvi promícháme. Přidáme ještě kmín, ocet, cukr.  Chvíli vše restujeme.                                                  Přidáme mleté maso, maso se nesmí dusit tak jen opékáme do hněda pokud se nerozpadne na malé kousky. Pak přidáme plechovku fazolí, loupaných rajčat, přidáme protlak, majoránku, oregano, kostičky čokolády nebo kakao a vše podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí za občasného mícháni  25minut. Nakonec dosolíme a dochutíme. Při servírování posypeme koriandrem. Kdo má rád kukuřici může přidat před koncem a ještě tak 5minut povařit.

Jako příloha- rýže, topinky, chleba nebo kukuřičný chléb

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...