pondělí 26. února 2024

Chilli con carne


 Suroviny:

500g hovězího nebo vepřového masa

2-3 cibule dle velikosti

1 konzerva červených fazolí

1 konzerva loupaných rajčat

1 rajský protlak. 2 stroužky česneku

kmín, sůl, trochu třtinového cukru

majoránka sušená, oregano, pepř

1 červenou papriku

chilli papričky /dle chuti lepší je dát pálivější/

olej, ocet

1 hrnek vývaru

1-2 polévkové lžíce mletého chilli

2 kousky /dílky hořké čokolády/ nebo asi 1 kávovou lžíci kakaa

může se dát i kukuřice

Cibuli nakrájíme najemno a dáme na pánev na olej restovat. Pár minut restujeme za občasného mícháni. Sladkou červenou papriku nakrájíme na kostičky poté i česnek. Všechno přidáme na pánev k cibuli a nakonec i chilli papričky dle chuti. Pro ty kdo má rád pikantní přidáme více mletého chilli. Vše to na pánvi promícháme. Přidáme ještě kmín, ocet, cukr.  Chvíli vše restujeme.                                                  Přidáme mleté maso, maso se nesmí dusit tak jen opékáme do hněda pokud se nerozpadne na malé kousky. Pak přidáme plechovku fazolí, loupaných rajčat, přidáme protlak, majoránku, oregano, kostičky čokolády nebo kakao a vše podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí za občasného mícháni  25minut. Nakonec dosolíme a dochutíme. Při servírování posypeme koriandrem. Kdo má rád kukuřici může přidat před koncem a ještě tak 5minut povařit.

Jako příloha- rýže, topinky, chleba nebo kukuřičný chléb

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...