středa 4. září 2024

Jablečné koláčky


 Sezona jablek začíná. Kamarádka mi dala recept na tyto koláčky a jsou moc dobré.

Suroviny:

Těsto:

500g hladké mouky

100g másla nebo hery

1 celé vejce

1 žloutek

100g cukr krupice

1 kostka droždí

špetka soli

200ml mléka

Na drobenku:

100g cukr krupice

100g hrubé mouky

máslo

Jablečná náplň:

1,5kg jablek /nemusí ale být tolik/

100 až 150g cukr písek

skořice

na koláčky:

vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny na těsto dáme do pekárny. Kdo pekárnu nemá musí zadělat klasicky ručně. Po vypracování těsta, těsto dáme do mísy a necháme kynout.

Jablka umyjeme oloupeme a nastrouháme nahrubo, vložíme do hrnce dáme cukr a skořicí a podusíme cca 10minut. Necháme vychladit.

Po vykynutí těsta s těsta uděláme váleček a nakrájíme na kousky /kousky dle toho jak velké chceme mít koláčky/. Z každého kousku vytvarujeme kuličku a přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí skleničky každou kuličku rozmáčkneme aby uvnitř vznikl důlek, ten naplníme připravenou náplni jablečnou. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě asi na 170 cca 15minut a hlídáme aby měly správnou barvu. /zkouším špejli/ Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Já jsem do těsta přidávala trochu více mouky protože se mi nezdálo elastické, jak jsem zadělávala. Náplň která mi zbyla jsem nechala zamrazit.

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...