Receptů na španělské je hodně, maminka vždy dělala z vepřového tak to zůstalo i u mně.
Suroviny:
Vepřové maso cca 8 plátků
2 velké cibule
sůl, mletý pepř
tuk-olej nebo sádlo
Náplň:
4 ks okurka sladkokyselá
8 lžíc plnotučné hořčice
8 plátků prorostlé anglické slaniny
2 ks špekáček nebo klobása
vejce
Omáčka:
4 lžíce nálev z okurek
1ks vejce
4ks okurka sladkokyselá
2-3 lžíce hladká mouka
voda, sůl, mletý pepř může být i masox
Vepřové maso nakrájíme na 8 kusů. Poté plátky masa dobře naklepeme. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo a vychladíme je. Pak 2 vajíčka nakrájíme na čtvrtky.
Špekáčky nebo klobásy nakrájíme na čtvrtky a okurky nakrájíme na půlky. Plátky masa potřeme plnotučnou hořčicí a na každý plátek masa položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku masa položíme vejce, špekáček nebo klobásu, okurku a plátky masa svineme. Každý plátek ovážeme režnou nití aby se nám nerozpadly a náplň neutekla. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobné kousky a na rozehřátém tuku orestujeme. Poté tam vložíme ptáčky a opečeme ze všech stran.
Mezitím si uvaříme vodu do které dáme kostku masoxu-dobře rozmícháme /kdo má domácí vývar může použít hotový jen ohřát/. Vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky a přikryté poklicí za občasného míchání dusíme do měkka cca 60minut. Udělané ptáčky vyndáme a udržujeme je v teple.
Do omáčky okurku a vajíčko nakrájíme na kostičky-přidáme do omáčky a prohřejeme. Ve vodě rozmícháme mouku a těstíčko nalijeme do omáčky, přidáme nálev z okurek, osolíme, opepříme. Omáčku povaříme dle chuti ještě dochutíme a nakonec dáme ptáčky zbavené nití aby se prohřály.
Podává se s rýži. U nás víc chutná brambor.