čtvrtek 22. února 2024

Brokolicové karbanátky s mletým masem


 Suroviny:

250g mletého masa

250g brokolice

2 vejce

100g hladké mouky

sůl, pepř

olej na smažení

strouhanka/já použila na obalení/

Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka. Scedíme ji a vychladlou nadrobno nasekáme nebo lehce rozmixujeme. Promícháme ji s mletým masem, vejci, hladkou moukou, soli a pepřem. Mokrýma rukama tvoříme karbanátky které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova.  Já je navíc obalila ještě ve strouhance. Podáváme s bramborovou kaši zeleninovým salátem nebo okurkou.

Ohnivé kuře tandoori


 Suroviny:

Kuřecí maso

1 bílý jogurt

2 lžíce tandoori masala

2 lžíce sojové omáčky

1 cibule

1 lžička kájenského pepře nebo chilli

Kuřecí maso naložíme přes noc do směsi jogurtu, tandoori, pepře a sojové omáčky. Poté do pekáče nakrájíme na kolečka cibuli, vložíme kuře polijeme jogurtovou směsí a podlejeme hrníčkem vody. Vložíme do trouby a pečeme do měkka.

Po upečení nám v pekáči zůstane šťáva kterou můžeme použít-Šťávu slijeme zároveň s cibuli do hrnce, přidáme sojovou omáčku dle chuti a rozmixujeme. Nemusí se zahušťovat!

Kuře s brokolicovou omáčkou a rýži


 Suroviny:

4 kuřecí stehna /já je vždy rozseknu a oddělím nožky/

1 kus brokolice

olej olivový

voda 

asi lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

smetana12%

sůl, koření na kuře

rýže jako příloha

Kuřecí stehna opracujeme/rozsekneme/ osolíme, okořeníme a upečeme jako obvykle v troubě. Já dávám na pečení minimálně olivového oleje zbytek dám trochu vody a peču.

Brokolici spaříme /dám vařit vodu, jak voda začne vařit dám brokolici, na kousky asi na 2minuty a scedím/.

V kastrůlku dáme zaprášit máslo a zaprášíme hladkou moukou a uděláme jíšku. Do jíšky přidáme nakrájenou na kousky brokolici, orestujeme a zalijeme smetanou.

Podle chuti osolíme a za častého míchaní povaříme cca 10minut. Podáváme s rýži může být i brambor.

Rýži uvaříme klasickým způsobem, anebo kdo vaří sáčkovou....

Kuře na paprice


 Suroviny:

2-3 kuřecí stehýnka

2 menší cibule

1 sladká smetana na vaření

sladká paprika/dle potřeby/

sůl, pepř, olej

hladká mouka

Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na oleji osmahneme, zaprášíme paprikou a přidáme osolené kuřecí stehna. Zalijeme vodou aby bylo maso ponořené a vaříme asi 45minut do měkka. Pak maso vyjmeme a obereme. Do skleničky odebereme trochu šťávy. Rozkvedláme v ní smetanu se lžíci mouky, opatrně vmícháme zpět. Vložíme zpět obrané maso a chvíli povaříme. Nakonec dochutíme.

Rychlá kuřecí omáčka na paprice


 Když Vám doma zbyde kousek pečeného kuřete nebo čtvrtky....

Suroviny:

Kuřecí maso pečeně

1 lžička mleté sladké papriky

1-2 cibule

1 smetana

sůl, pepř

hladká mouka

olej nebo sádlo

Kuřecí maso obereme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli osmažíme na tuku do zlatova, přidáme maso a papriku přilijeme 1dcl vody okořeníme a povaříme. Zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě, provaříme přilijeme smetanu a je hotovo.

Podáváme s knedlíkem či těstovinami.

Rychlá kuřecí čína


 Suroviny:

2 kuřecí prsa

1/2 balíčku mražená čínská zelenina

5 lžíc sojové omáčky

1 lžíce pasty chu-hou sauce

4 malé chilli papričky

olej olivový

1 lžička koření na čínu

+ 1,5 lžičky bramborový škrob

cca 1dcl studená voda

sojová omáčka

Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky, přidáme sojovou omáčku, chu-hou pastu, koření na čínu a promícháme. Do rozpálené pánve nejlépe woku dáme trochu oleje a prudce osmažíme kuřecí nudličky. Pak je vyndáme a nejlépe ve stejné pánvi opět na trošce oleje orestujeme zeleninu a chilli papričky.

Pak si z vody sojové omáčky a škrobové moučky připravíme zálivku. Zálivku vlijeme na zeleninu a necháme zhoustnout a nakonec přidáme maso.

Je to taková rychlovka-jde ji připravit s jakoukoliv jinou zeleninou.

Kuřecí nudličky na žampionech


 Suroviny:

500g kuřecího masa

2 větší cibule

250g žampionů

1 smetana

pepř, sůl, kmín

snítka tymiánu

ocet, olej, mouka na zahuštění, máslo

Olej rozehřejeme na větší a hluboké pánvi, přidáme nakrájenou cibulku na tenké proužky, opečeme do růžova, přidáme žampiony na větší plátky a prudce orestujeme. Nakonec přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso lehce orestujeme a dusíme pod pokličkou asi 20minut. /lehce podlejeme vodou/.

Dáme sůl, pepř, dvě snítky tymiánu až je maso měkké zalijeme smetanou přivedeme k varu, pak lehce zaprášíme hladkou moukou za stálého míchání a povaříme cca 2 minuty. Přidáme ocet dle chuti.

Zvlášť si na pánvi na másle orestujeme tenké plátky žampionů do zlatova a ty použijeme na závěrečné zdobení. Podáváme s rýži nebo i bramborem.

Španělský ptáček z vepřového masa


 Receptů na španělské je hodně, maminka vždy dělala z vepřového tak to zůstalo i u mně.

Suroviny:

Vepřové maso cca 8 plátků

2 velké cibule

sůl, mletý pepř

tuk-olej nebo sádlo

Náplň:

4 ks okurka sladkokyselá

8 lžíc plnotučné hořčice

8 plátků prorostlé anglické slaniny

2 ks špekáček nebo klobása

vejce

Omáčka:

4 lžíce nálev z okurek

1ks vejce

4ks okurka sladkokyselá

2-3 lžíce hladká mouka

voda, sůl, mletý pepř může být i masox

Vepřové maso nakrájíme na 8 kusů. Poté plátky masa dobře naklepeme. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo a vychladíme je. Pak 2 vajíčka nakrájíme na čtvrtky.

Špekáčky nebo klobásy nakrájíme na čtvrtky a okurky nakrájíme na půlky. Plátky masa potřeme plnotučnou hořčicí a na každý plátek masa položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku masa položíme vejce, špekáček nebo klobásu, okurku a plátky masa svineme. Každý plátek ovážeme režnou nití aby se nám nerozpadly a náplň neutekla. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobné kousky a na rozehřátém tuku orestujeme. Poté tam vložíme ptáčky a opečeme ze všech stran.

Mezitím si uvaříme vodu do které dáme kostku masoxu-dobře rozmícháme /kdo má domácí vývar může použít hotový jen ohřát/. Vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky a přikryté poklicí za občasného míchání dusíme do měkka cca 60minut. Udělané ptáčky vyndáme a udržujeme je v teple.

Do omáčky okurku a vajíčko nakrájíme na kostičky-přidáme do omáčky a prohřejeme. Ve vodě rozmícháme mouku a těstíčko nalijeme do omáčky, přidáme nálev z okurek, osolíme, opepříme. Omáčku povaříme dle chuti ještě dochutíme a nakonec dáme ptáčky zbavené nití aby se prohřály.

Podává se s rýži. U nás víc chutná brambor.



Segedínský guláš


 Suroviny:

1kg vepřového masa /kýty nebo plecka/

800g kysaného zelí

3 cibule

12% smetana sladká na vaření

sladká mletá paprika-může i trochu ostré

2 chilli papriky/kdo nemá rád ostré bez/

bobkový list

sůl, pepř, kmín

1 masox

hladká mouka

sádlo

kysaná smetana na ozdobu

Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené osolené, opepřené maso a restujeme. Pak přidáme mletou papriku a kmín zamícháme a jen chvíli smažíme aby paprika nezhořkla a zalijeme vodou. Přidáme masox pro silnější chuť /nemusí se dávat/. Necháme dusit dokud není maso měkké.

Přidáme překrájené kysané zelí já dávám i půlku laku, kdo má rád ostřejší přidá ještě chilli./ Necháme povařit. Nakonec přidáme sladkou smetanu.  Zahustíme trochou vody s moukou lehce povaříme-místo vody můžeme použit mléko. Ochutíme a na talíři dozdobíme kysanou smetanou. Podáváme s knedlíkem.

Svíčková na smetaně z vepřového masa


Suroviny:

cca1kg vepřového masa /4-5 plátků/

50g špeku

trošku másla

2 cibule menší

5 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

2 bobkové listy

sůl, cukr, pepř, šťáva z citronu

1/4l sladké smetany

50g hladké mouky

1 sklenka sterilizované zeleniny nebo mražené zeleniny pod svíčkovou

Maso si prošpikujeme špekem osolíme a opepříme. Cibuli si nakrájíme na kostičky, a na másle v tlakovém hrnci osmažíme, přidáme maso, zeleninu, koření a vše zalijeme vodou, tlakový hrnec zavřeme a dáme vařit.

Když je hotovo maso přendáme a nakrájíme na plátky a necháme na talíři. Koření vylovíme a zeleninu rozmixujeme.

Zahustíme moukou a povaříme pak přilijeme smetanu. Podle chuti přidáme šťávu z citronu, sůl a pokud se nám zdá omáčka kyselá cukr. Maso nakrájené na plátky dáme zpět do omáčky aby se před podáváním prohřálo. 

Dozdobíme ještě na talíři brusinkama. 

Halali svíčková omáčka z vepřového masa


Suroviny:

1 sklenice halali

2 velké cibule

sádlo nebo olej

800g vepřového masa

sůl, pepř, bobkový list

200ml smetany ke šlehání

trochu cukru

hladká mouka na zahuštění

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na rozpáleném oleji či sádle osmažíme dosklovata. Maso nakrájíme na plátky-opepříme, osolíme. Poté maso přidáme k cibuli a osmažíme ze všech stran. K osmaženému masu přilijeme směs halali, přidáme bobkový list a asi 400ml vody nebo vývaru./neslaného/. Dusíme do změknutí masa a dle potřeby dolíváme vodu. Když je maso měkké tak ho vyndáme a omáčku zmixujeme. Pak přilijeme smetanu a omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v malém množství vody a vše ještě povaříme trochu. Omáčku dle potřeby přisolíme nebo přisladíme.   

Recept mám od známe  chtěla jsem vyzkoušet, kdo má rád chuť halali bude mu chutnat.

Vepřové špízy


Suroviny:

vepřové maso /kýta/

4 cibule

200g anglická slanina

4 stroužky česnek

grilovací koření, sůl, pepř, worcester, olej

Maso nakrájíme na menší čtverečky. Z koření a prolisovaného česneku smícháme marinádu a maso den předem naložíme. Marinádu lze připravit jakoukoliv dle vlastní chuti. Cibuli nakrájíme na kolečka a slaninu na čtverečky. Poté začneme napichovat na špízy-střídavě maso slanina cibule. Připravíme si alobal, který si lehce potřeme olejem a do něj špízy zabalíme. Pak špízy vložíme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 35 minut/dokud maso není měkoučké/. Pak odkryjeme a připečeme.

 

Zbytkové vepřové rizoto


 Co udělat s kousky pečeného masa když jsou třeba navíc? A taký výpekem co nám zůstane na pekáči?Je to taková menší kalorická bomba ale mamka to dělávala a můj manžel si to občas dá.

Suroviny:

zbytky pečeného vepřového masa

výpek z masa

vařená rýže

sůl, pepř dle chuti

Zbytky masa obereme a nakrájíme na drobné kousky. Osmahneme na výpeku z pekáče a smícháme s uvařenou rýži. Rizoto můžeme vylepšit konzervou sterilizovaného hrášku nebo kukuřice a nakonec posypat strouhaným sýrem. 

Ale tohle je jen taková rychlovka .....

Vepřový guláš


 Suroviny:

500g vepřové plecko

2-3 lžíce sádla

2 cibule

2 stroužky česneku

sladká mletá červená paprika/dle chuti může být i pálívá/

sůl, pepř, kmín

hladká mouka, voda

Očištěné maso nakrájíme na stejně velké kousky, cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle opečeme nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, tak přidáme na kostky nakrájené vepřové maso, které opečeme ze všech stran. Poté přisypeme sladkou mletou papriku a trochu orestujeme- ne moc dlouho aby paprika nezhořkla. Podlijeme vodou, osolíme, opepříme a za občasného podlití dusíme guláš doměkka. Až je maso měkké přilijeme dle potřeby vařící vodu, a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Vepřové kostky ala moravský vrabec se zelím a knedlíkem


 Suroviny:

700g vepřového masa

2 cibule

sádlo

sůl, pepř, kmín

5 i více stroužku česneku

Opláchnuté maso nakrájíme na kostky. Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli s česnekem. Přidáme kostky masa, které pěkně orestujeme dokud nepustí šťávu.                                                                                                                   Maso prosolíme, pokmínujeme, opepříme a podlijeme trochou vody. Přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Poté maso přendáme do pekáčku a dáme dodělat do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Maso kontrolujeme a přeléváme vypečenou šťávou dle potřeby. Mezitím si připravíme moravské zelí a lázeňský knedlík.

Maďarský tokáň


 Suroviny:

500g vepřového nebo hovězího masa

2 cibule, 1 větší mrkev, sladká paprika

sádlo, sůl

2 zelené papriky

2-3 lžíce bílého vína

2 rajčata, 2 lžíce rajčatový protlak

Maso nakrájíme na kostičky. Cibuli osmahneme na sádle do zlatova, přidáme sladkou papriku, nakrájené maso které osmahneme. Pak rajčatový protlak a osolíme. Poté podlijeme vínem a téměř dusíme skoro do měkka. Dle potřeby podléváme dalším vínem popřípadě i vodou. Potom přidáme nakrájené papriky, rajčata i mrkev a dusíme do měkka. Nakonec dochutíme. Podáváme s tarhoňou.

Falešný budapešťský řízek


 Suroviny:

600g vepřové kýty

sůl, pepř, mletá červená paprika

strouhanka

cibule

mrkev

česnek

vejce

olej

Maso nakrájíme na 4 plátky a potřeme olejem a dáme do lednice asi na 1 den uležet. Plátky masa osolíme opepříme a vklepeme do nich strouhanku. Poté řízky namočíme do rozšlehaných vajíček, opět do strouhanky a na oleji prudce osmažíme.

Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme trošku vody dáme lžíci červené papriky pak vložíme řízky přilijeme zbytek vajíček a dusíme. Po půl hodině přidáme na plátky nakrájenou mrkev chvíli dodusíme a nakonec šťávu dochutíme.

Řízky nám při dušení nesmí plavat!

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...