Tento tvarohovo-makový koláč u nás na vánoce nesmí chybět. Tak jako samotný tvarožník. Mamka doma pekla ten anebo trošičku jinak /místo polevy často dávala drobenku/.
Koláč dlouho vydrží svěží. Kdysi nebyla ta možnost koupit si už mák hotový a tvaroh ochucen v kbelíčku. Jde to ale asi jen v Polsku. Já si zajela ale kdo nemá možnost musí mák připravit klasicky.
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku cukr písek
100g měkkého másla
2 žloutky
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
Maková náplň:
850g hotové makové hmoty v plechovce
3 vejce, 3 polévkové lžíce bramborové mouky
Tvarohová náplň:
1kg tvarohu
100g másla
4 žloutky
1,5 hrnku cukr písek
1 vanilkový pudink
4 bílky
Poleva- čokoláda na vařeni a kokos na posyp
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto- Všechny igrediedence dáme do misky a uhněteme do koule. Těsto by nemělo lepit na ruce. Poté těsto rozválíme na vyšší plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů jen 15 minut. Před vložením do trouby těsto propícháme vidličkou.
Mezitím než se nám těsto jen předpeče si připravíme zbytek. Nejdřív mak-všechny suroviny dáme do mísy a promícháme. Připravíme ještě tvarohovou náplň- bílky si ušleháme do tuha, máslo si ušleháme mixérem a postupně přidáme cukr a nakonec žloutky. Do tvarohu přidáme pudink zbytek surovin a nakonec vyšlehané bílky.
Na hotové předpečené těsto dáváme postupně. Nejdříve dáme připravenou makovou náplň, po celém těstě hezký rozetřeme. Na makovou náplň dáme tvarohovou a také rovnoměrně rozetřeme.
Koláč dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi 1hodinu.
Já si vždy vyzkouším špejli a po upečení ještě cca 15 minut nechám při mírně otevřené troubě.
Koláč pak vyndáme a když vychladne dáme na něj čokoládovou polevu a posypeme kokosem.