úterý 20. února 2024

Kulatý tvarohový koláč


Suroviny:

45dkg hladké mouky

15dkg cukr moučka

12dkg másla

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

cca 6 lžíc mléka

Náplň:

500g tvarohu

rozinky

cukr vanilkový 

1 žloutek

Na vále si zpracujeme ze všech surovin těsto. Dobře ho propracujeme aby bylo kompaktní a nechte ho odpočinout 1 hodinu v lednici.

Pak 3/4 těsta si vývalejte kulatý koláč, a vložte do kulaté formy předem již vymazanou vysypanou.

Náplň-Smíchat všechny suroviny dohromady.

Pak ze zbylého těsta utvoříme/pomůžeme si hladkou moukou/  provázky a z těch utvoříme mříž přes náplň.

Dáme do předeme vyhřaté trouby péct na 40 minut. Když koláč začne hnědnout a náplň tuhnout/zkusíme špejlí/ zda už máme upečeno.

Rychlý koláč s jablky


Suroviny:

5 vajec

3/4 hrnku oleje

3 hrnky mouky polohrubé

3/4 hrnku mléka

1 hrnek cukr písek

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

jablka

Celá vejce dáme do mísy, přidáme cukr vanilkový cukr a vyšleháme. Přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec olej a vše dobře promícháme.

Jablka očistíme a nakrájíme na plátky.

Plech vymažeme a vysypeme moukou a vylijeme na něj těsto. Povrch poklademe plátky jablek.  Pečeme 35-40 minut na 170 stupňů. Nakonec pocukrujeme dle chuti. 

Lilek plněný mletým masem


Suroviny:

2 středně velké lilky

500g mletého masa

4-5 rajčat nebo konzerva krájených rajčat

6 stroužku česneku

olivový olej

sladká paprika, pepř, sůl, bazalka

100g balkánského sýra

Lilky omyté podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu tak aby nám zůstal okraj cca 1cm. Osolíme a necháme jak se říká vyplakat.

Mezitím si na pánvi rozpálíme olej přidáme mleté maso a opékáme. Dužninu kterou jsme vydlabali pokrájíme na malé kousky a dáme k masu. Okořeníme přidáme rajčata a restujeme cca 20minut.

Lilky osušíme vnitřek a hrany potřeme olivovým olejem a začneme plnit /chladnoucí směsí/. Poté naplněné lilky vložíme do trouby na pečící papír. Pečeme na 200 stupňů tak 40minut. Nakonec posypeme balkánským sýrem a necháme zapéct.

Já zde použila uzený sýr.

Závitky v rýžovém papíře


Suroviny:

500g mletého masa

200g čínské naložené zeleniny

sojová omáčka, pepř, sůl, chilli

čínské rýžové nudle tenké

rýžové závitky

trochu piva

bílek, olej na smažení

Na pánvi osmažíme mleté maso, ochutíme sojovou omáčkou, soli, pepřem a chilli. Rýžové nudle si uvaříme a scedíme studenou vodou. Když maso trochu schladne smícháme nudle a zeleninu a maso dohromady. Pak děláme závitky.

Papírové závitky máčíme v pivu /aby změkly/ -já je balím raději v dvojité vrstvě.  Smotáme pomažeme slabě bílkem , hlavně ten konec aby se nerozpadly.  A zprudka osmažíme .

Rychlý ovocný koláč


 Suroviny:

2 ks celá vejce

1 hrnek cukr písek

1 hrnek mléka 

1/2 hrnku oleje

3 hrnky hladké mouky

1 prášek do pečiva

Ovoce jakékoliv-švestky, jahody, maliny, třešně. Zde jsou švestky.

dle potřeby

máslo na vymazáni

mouka na vysypaní

mletý cukr na posypání 

kokos nebo drobenka

Postup:

Koláč je bleskový, rychlý a zvládne ho každý začátečník. Ovoce čistíme, velké pokrájíme na menší kousky, omyjeme a necháme Všechny suroviny na těsto ponorným mixérem nebo ručně smícháme na tekuté těsto. Vyšší plech vymažeme a vysypeme. Na takto připravený plech nalijeme těsto. Na těsto poklademe ovoce a dáme již připravenou drobenku nebo jen kokos.

Koláč pečeme 40minut ve středné vyhřaté troubě asi 170 stupňů./zkoušíme špejli/. Upečený ještě posypeme moučkovým cukrem

Fešácký koláč tvarohový


 Suroviny:

1 hrnek moučkového cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek oleje

1 hrnek mléka

2 lžíce kakaa

3 vejce

1 prášek do pečiva

Náplň:

1 tvaroh-kostka

1 vejce

1/2 vanilkového pudinku

cukr dle chuti

mléko dle potřeby

Postup:

Suroviny na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný vysypaný plech.

Tvarohovou náplň smícháme a zamícháme do těsta, nejlépe konce vařečky a kroužit. Pak to udělá v těstu hezké obrazce. Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut dle trouby.

Po upečení polijeme citronovou polevou.

100g cukr moučka

1 lžíce citronová šťáva

1 lžíce horká voda

Barevný koláč


Suroviny:

300g moučkového cukru

300g másla nebo hery

1 vanilkový cukr

1 kysaná smetana

5 vajec

300g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

vanilkový pudink

kakaový pudink

malinový pudink

tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu

Poleva:

300g moučkového cukru

2 lžíce horké vody

2-3 lžíce rumu

citronová šťáva

Postup:

Máslo, cukr, vanilkový cukr utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce /jedno po druhém/ a třeme. Poté přidáme kysanou smetanu a nakonec polohrubou mouku s práškem do pečiva.

Těsto rozdělíme na 3 díly-a obarvíme pudinkovými prášky. Plech vymažeme a vysypeme moukou.

Těsto dáváme střídavě lžíci na plech poté upečeme.

Nakonec poleva-cukr, vodu, rum a šťávu utřeme na kaši a polijeme koláč.

Inspiraci jsem našla na internetu na stránkách o pečení byl recept.

 

Tvarohový hrníčkový koláč


 Koláč je moc dobrý, není těžký. Stojí za to ho zkusit...

Suroviny:

1 hrnek moučkového cukru můžeme dát i písek

1 hrnek mléka

3/4 hrnku oleje

2 vejce

3 lžíce kakaa

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

Náplň:

500g měkkého tvarohu/ne ve vaničce

1 hrnek cukr moučka i víc dle chuti

1 hrnek mléka

2 vejce

Postup:

Nejdříve si do mísy dáme cukr, přidáme olej, vejce a mléko a šleháme. Pak přidáme kakao, mouku a prášek do pečiva a vše řádně promícháme.

Ve druhé míse si připravíme náplň, všechny suroviny ušleháme. Hluboký plech si vymažeme a vysypeme moukou. Těsto vylijeme a rovnoměrně rozmažeme na plech. Na vrch dáme taky rovnoměrně tvaroh a nejlépe lžíci uděláme obláčky.  Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Koláč z dýňě Hokaido


 Suroviny:

500g dýňě Hokaido /já nevážila/

200g cukr krupice

2 vejce

150ml oleje

400g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

cca 2 lžíce kakaa

na posyp-moučkový cukr

na vymazání plechu-máslo, mouka nebo pečící papír

Postup:

Dýni Hokaido oloupeme vydlabeme dužinu a potom nastrouháme na struhadle.

Do misky k dýni přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, vanilkový a krupicový cukr, vejce olej a dobře promícháme.

Plech si vymažeme máslem a vysypeme a nalijeme na něj polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta dáme cca dvě lžíce kakaa a vlijeme na světlé těsto.

Chceme li mít v koláči barevné ornamenty, vezmeme špejli a promícháme.

Koláč pečeme v předem vyhřaté troubě na 180 stupňů asi 30minut /zkusíme špejli/. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem. 

Koláč můžeme péct i jako bábovku. A myslím že kdo rád dělá ornamenty v bábovce lépe vyniknou.

Datlový koláč jujube


 Recept je mé snachy

Suroviny:

10 vajíček

140ml mléka

150ml olej

60g hnědý cukr

100g mouky polohrubé

20g kukuřičné mouky

120g datlu /Jujube červené čínské datle/ Bez pecek!

11/2 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce sody

Postup:

Nejdříve si připravíme datle jujube -vypeckujeme a zamícháme s mlékem.

Poté si všechny suroviny na koláč smícháme dohromady.

Přidáme datle, zamícháme a dáme na menší pečící vymazaný hluboký plech.

Pečeme na 150 stupňů 1 hodinu/dle trouby/ -zkoušíme špejlí.

Nakonec ještě můžeme posypat cukrem.

.


Tvarohový koláč dle polského receptu


Tento tvarohový koláč je hodně sladký takový jak má být. Na slazení cukrem můžeme rezignovat když přidáme pouze krowkowou hmotu bude méně sladký.

Suroviny:

1 kg tvarohu

1 plechovka hmoty krowkové

3 vejce

3 polévkové lžíce cukru

2 lžíce bramborové mouky

100g másla

100 g sušenek /2-3 na posypání/

Postup:

Sušenky rozdrobte válečkem, máslo rozpustíme a přidáme rozdrcené sušenky a důkladně vše promícháme.

Připravíme si plech o velikosti 25x30cm. Plech si vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Na spodek dáme připravené sušenky.

Tvaroh, vejce, cukr, hmotu krovkovou a bramborovou mouku důkladně promícháme. Trochu hmoty si necháme jako potření hotového koláče jako polevu.

Tvarohovou směs dáme do formy na sušenky-SMĚS JE DOST ŘÍDKÁ!

Pečeme v troubě na 130 stupňů cca 1 hodinu a 15minut. Po uplynutí této doby necháme koláč v troubě/ jen otevřené dvířka/ necháme ho tam vychladnout.

Nakonec koláč potřeme zbytkem hmoty a posypeme sušenkami-můžeme dát i kokos.

Koláč recept mám od polské blogerky viz odkaz:

http://szefowa-kuchni.blogspot.com/

Vánoční tvarohovo-makový koláč


 Tento tvarohovo-makový koláč u nás na vánoce nesmí chybět. Tak jako samotný tvarožník. Mamka doma pekla ten anebo trošičku jinak /místo polevy často dávala drobenku/.

Koláč dlouho vydrží svěží. Kdysi nebyla ta možnost koupit si už mák hotový a tvaroh ochucen v kbelíčku. Jde to ale asi jen v Polsku. Já si zajela ale kdo nemá možnost musí mák připravit klasicky.

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1/2 hrnku cukr písek

100g měkkého másla

2 žloutky

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

Maková náplň:

850g hotové makové hmoty v plechovce

3 vejce, 3 polévkové lžíce bramborové mouky

Tvarohová náplň:

1kg tvarohu

100g másla

4 žloutky

1,5 hrnku cukr písek

1 vanilkový pudink

4 bílky

Poleva- čokoláda na vařeni a kokos na posyp

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto- Všechny igrediedence dáme do misky a uhněteme do koule. Těsto by nemělo lepit na ruce. Poté těsto rozválíme na vyšší plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů jen 15 minut. Před vložením do trouby těsto propícháme vidličkou.

Mezitím než se nám těsto jen předpeče si připravíme zbytek. Nejdřív mak-všechny suroviny dáme do mísy a promícháme. Připravíme ještě tvarohovou náplň- bílky si ušleháme do tuha, máslo si ušleháme mixérem a postupně přidáme cukr a nakonec žloutky. Do tvarohu přidáme pudink zbytek surovin a nakonec vyšlehané bílky.

Na hotové předpečené těsto dáváme postupně. Nejdříve dáme připravenou makovou náplň, po celém těstě hezký rozetřeme. Na makovou náplň dáme tvarohovou a také rovnoměrně rozetřeme.

Koláč dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi 1hodinu.

Já si vždy vyzkouším špejli a po upečení ještě cca 15 minut nechám při mírně otevřené troubě.

Koláč pak vyndáme a když vychladne dáme na něj čokoládovou polevu a posypeme kokosem.

Drobenkový koláč s tvarohem 2


 Suroviny:

500g polohrubé mouky

200g hera

200g cukr moučka může být i písek

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

1 balení mandarinek v konzervě nebo jakékoliv čerstvé ovoce dle chuti

Tvarohová náplň:

2 tvarohy po 250/500g/

1 vejce

1 vanilkový cukr

400ml mléka

200g cukr písek

Postup:

Se surovin uděláme drobenku. Odebereme 2/3 drobenky a dáme na moukou vysypaný a předem vymazaný plech.

Tvarohovou náplň rozmixujeme a nalijeme na drobenku, pak přidáme scezené mandarinky nebo třeba ananas. Nakonec nasypeme zbývající drobenku.

Pečeme ve vyhřaté troubě na 170 stupňů asi 30 minut. Záleží jak komu peče trouba /zkoušíme párátkem/. Nakonec pocukrujeme.


Bramborové knedlíky


 Suroviny:

200g uzené krkovice

900g oloupaných brambor vařených ve slupce

180g hrubé mouky

80g  krupice

sůl 

1 vejce

20g hladké mouky na vyválení

sádlo, 2 cibule

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl,  vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5cm.

Nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10-12minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta


 Suroviny:

1,5kg brambor

2 vejce

150g cukr krupice

450g hrubé mouky

trocha soli

švestky

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Švestky umyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. 

Brambory nastrouháme přidáme hrubou mouku, cukr krupici, sůl a vejce a vypracujeme husté těsto. Uděláme z něj váleček. Pak z válečku nakrájíme stejné kousky. Do každého dobře zabalíme švestku a zakulatíme do tvaru knedlíku.

Knedlíky vaříme v mírné osolené vodě 8-10minut.  Hotové švestkové knedlíky podáváme s cukrem a máslem.

Slezské knedlíky


 Slezské knedlíky patří tradičně k polské kuchyni. Babička byla z Polska tak už to byla u ni tradice. Neznám nikoho kdo by je neměl rád jak je jednou okusí. Recept je velmi jednoduchý takže ho zvládne každý bez problému.

Je nutno si ale pamatovat že se nedělají z nových brambor! 

Podávají se ke guláši, omáčkám nebo jen tak samotné se slaninou a zelím-jak kdo má rád.

Suroviny:

1 kg brambor

bramborová mouka

2 vejce, 1 lžička másla, sůl

Brambory oloupejte a vařte v mírně osolené vodě do měkka. Poté ještě teplé je na jemném struhadle či robotu na hladké těsto, které nesmí mít hrudky.

Těsto vložíme do místy, krásně uhladíme do rovna povrh těsta a necháme vychladit. Jakmile je těsto vychlazené rozdělíme ho nožem na 4 části. Jednu odebereme/viz obrázek aby nám vznikl prostor na mouku/. Naplníme díru moukou do rovna -vrátíme vyndané brambory, přidáme vejce a lžíci másla. Uhněteme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme koule velikosti cca vlašského ořechu a ve středu uděláme důlek.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě, jak vyplavou na povrch cca 3-4 minuty.

Chlebové knedlíky


 Ty knedlíky mám moc ráda, doma je maminka dělala často.

Suroviny:

6ks /krajíců chleba/

400g polohrubá mouka

1 prášek do pečiva

1/4 vody

petrželová nať

Chléb nakrájíme na kostičky, a necháme oschnout. Osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Poté zalijeme vlažnou vodou a přidáme ještě petrželku. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto.

Z těsta uděláme 2 šišky knedlíků a dáme vařit. Vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Po 10 minutách knedlíky ve vodě otočíme. Knedlíky jsou vhodné ke guláši i různým omáčkám....

Karlovarský knedlík


 Suroviny:

3 starší rohlíky

200ml mléka

1 lžička soli

2 vejce/ bílky a žloutky oddělené/

150g polohrubé mouky

50g rozpuštěného másla

petrželová nať /i sušená/

Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme proschnout případně opečeme v troubě nebo na sucho na pánvi.

Bílky ušleháme se špetkou soli. V míse rozmícháme žloutky, sůl, mléko, máslo, mouku a petrželku tak aby vzniklo řidší těstíčko. Do této směsi přimícháme rohlíky a nakonec do toho přimícháme našlehané bílky. Na kuchyňskou linku si potřeme plát potravinové folie a naneseme na něj směs.

Folli potřeme olejem. Zamotáme to tvaru knedlíku, konce zamotáme, aby směs nevytekla. Propícháme na několika místech vidličkou a vaříme 20-25 minut v osolené vodě.

Udělala jsem 2 šišky.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...