středa 1. října 2025

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě


 Suroviny:

1kg dýně Hokkaido

3 celá vejce

120g másla

250g cukru

375g mouky polohrubé

1 prášek do pečiva

špetka soli

1 celý sáček vanilkového pudingu

/můžeme dát trochu skořice/

Postup:

Asi 700g dýňě nakrájíme na malé kostičky a dáme do hrnce s vodou vařit cca na 20 minut. Uvařenou dýňi scedíme a rozmixujeme na pyré. Zbytek dýňě cca i 200g nebo i víc nastrouháme na jemném struhadle.

Rozpustíme máslo. Vyšleháme dýni nastrouhanou, cukr, vejce, skořicu a sůl. Dáme mouku prášek do pečiva a pudingový prášek. Na sám konec do těsta vmícháme dýňové pyré a vše zpracujeme v hladké těsto.

Plech vyložíme pečícím papírem a do něj dáme těsto.

Pečeme cca 180 cca 30 minut. Záleží jak komu peče trouba.

Koláč můžeme vylepšit ještě čokoládovou polevou, nebo citronovou. Recept mi dala kamarádka a ještě jako dodatek mi říkala že jestli bych měla víc dýni Hokkaido tak jak se udělá pyré jde ho zamrazit na pozdější spotřebu do koláče.

Masové kuličky s nudlema


 Podobný recept jak už jsem zde psala- ale  nyní zkusila jsem udělat jako přílohu nudle i omáčku. 

Suroviny

500g vepřového masa

1 celé vejce

150ml šlehačky

2 vařené strouhané brambory

hrstku strouhanky

cibule, sůl, pepř

olej na pečení

Omáčka:

250ml smetany

150ml vývaru

sůl na dochucení

trochu solamylu

Do mísy dáme všechny suroviny na masové kuličky a vše smícháme. Při práci doporučuji namáčet ruce do vody, lépe se pak s masem pracuje. Vytvarujeme přibližně stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem, pomalu smažte ze všech stran 10-15minut.

Na omáčku do menšího hrnce dáme vývar, smetanu, mouku sůl zamícháme a zahříváme. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme a mírně vaříme a redukujeme dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci.

Mezitím si uvaříme nudle naservírujeme na talíř a omáčkou polejeme a nahoru dáme maso-nebo můžeme také s omáčkou nudle hned smíchat a poté servírovat. Já do omáčky ještě přidávám mořskou řasu ale to zaleží na chuti- já spíše kvůli imunitě.

Domácí česneková pasta


 U nás doma byla česneková pasta jako zvyk, dělala se každý rok. Je dobrá na maso nebo i jen tak na topinky, polívky saláty a jiné ale třeba dávat pozor na sůl protože už je dosti slaná samotná pasta.

Suroviny:

500g oloupaného česneku

150g soli

Postup:

Nejdříve česnek oloupeme, pomačkáme na mačkadle  nebo rovnou pomeleme na masovém strojku na jemno. 

Pak přidáme sůl a smícháme se solí a naplníme do skleníček. Skleničky pevně uzavřeme -česnek nesterilizujeme.

Česnek můžeme uchovat ve skleničkách ve špajzu, jen když sklenička načtutá dáme do lednice.

Já letos udělala jen z polovičního množství normálně dělám z 1kg tam akorát zvýšime sůl kdo by dělal více.

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě

 Suroviny: 1kg dýně Hokkaido 3 celá vejce 120g másla 250g cukru 375g mouky polohrubé 1 prášek do pečiva špetka soli 1 celý sáček vanilkového...