pondělí 15. dubna 2024

Ořechové hrudky nepečené


 Suroviny:

1 plechovka salka

130g čokolády

250g ořechů

1 rozinky

8-100g kandované ovoce

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pak přidáme zbytek surovin.

Pořádně promícháme a dáme na 1/2hodiny do chladu.

Lžičkou děláme hrudky, dáváme do papírových košíčku a necháme 2-3 dny uschnout na suchém místě.

Kuličky ze salka /nepečené/


 Tento recept mi donesla kamarádka od své maminky.

Suroviny:

100g moučkového cukru

250g tuk 100% použila jsem máslo

1 kondenzované plnotučné mléko salko

30g kakaa

3 kusy práškového kakaového pudinku

rum dle chuti

kokos nebo mleté ořechy na obalení

Nejdříve si rozpustíme tuk. Pak si do tuku přidáme všechny suroviny. Vše vaříme 2 minuty. 

Necháme vychladnout a necháme do druhého dne na kuchyňské lince.

Druhý den děláme kuličky a obalujeme v kokosu nebo mletých ořechách.

TIP: Salko musí být kvalitní, já koupila poprvé jiné a kuličky mi nedržely tvar!

Uzená pečeně se sladkokyselou krustou s kapustičkami


 Suroviny:

 cca 1kg krkovice

3 polévkové lžíce medu

5ks malé cibulky nebo šalotky

2 polévkové lžíce balzamíkový ocet

2 polévkové lžíce hrubozrná hořčiče

sůl,pepř

2 polévkové lžíce oleje

125ml bílé víno

Kapustičky:

1 větší cibule

500g růžičková kapusta

sůl, pepř, muškátový oříšek

1 polévková lžíci chilli

1 polévková lžíce medu

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Do pekáčku dáme 2 lžíce oleje, cibulky pokrájené na půlkroužky, a poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát do trouby.

Mezitím si připravíme směs na krustičku. 

V hrnu promícháme med, balzamikový ocet, sůl a pepř. Maso vyjmeme a potřeme polovinou medové směsi. Dáme na 30minut péct. Během pečení maso podléváme vypečenou tekutinou medové směsi.

Po 30 minutách maso vyjmeme a potřeme zbytkem medové směsi, dáme péct na 15 minut ale již nepodléváme aby se nám vytvořila krustička.

Kapustičky- na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky. Osolíme opepříme přidáme chilli a muškatový oříšek, med hořčici a podusíme doměkka.

Dusíme ne déle jak 10minut aby kapustičky neztratily barvu a chuť.

Uzenou pečinku servirujeme společně s kapustičkami a vypečenou cibulkou.

Tento recept jsem si trochu upravila dle chuti ale je moc dobrý. Poprvé jsem ho viděla podobný v kulinárním pořadu Karolína.

Pomalu pečená kachna s červeným zelím



Pomalu pečená kachna je spolu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem vynikající sváteční oběd.

Suroviny:

1 kachna cca 2 kg

1 lžička soli

1 lžička kmínu

1 polévková lžíce medu

Nejdříve si připrávíme kachnu měla by mít tak 2kg aby nebyla sama kost. Sůl, kmín, med, pekáč s víkem nachystáme protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Kachnu jestli máme v mrazáku tak ji vyndáme rozmrazit, poté ji důkladně omyjeme a osušíme. /vyndáme sáček s droby pokud je kachna obsahuje ty se mohou použít na jiný recept/. 

Do kachny zvenčí i zevnitř vetřeme sůl. Posypeme kminem, kterým nešetříme. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáče podlijeme 0,5dl vody a přikryjeme.

Pekáč vložíme do trouby, zapneme na 120stupňů a kachnu pečeme 5-6 hodin. Za tu dobu troubu vůbec neotevíráme.

Na konci pečení slijeme všechnu šťávu i s omastkem.

Kachnu potřeme medem s trochou výpeku a vložíme zpět do trouby bez přikrytí, zvýšíme teplotu na 200stupňů a necháme asi 15 minut aby nám kachna zezlátla.

Ze šťávy co jsme slili odebereme sádlo a přelijeme do malého hrnce kde ji přivedeme k varu, zaprášíme moukou a převaříme.

Suroviny na zelí:

olej

citronová šťáva nebo ocet

cibule

cukr krupice

sůl, mletý pepř

hlávka červeného zelí

Když se nám kachna peče máme dost času si připravit červené zelí, popřípadě i domácí bramborový knedlík. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme, červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme červené zelí, osolíme opepříme a zalijeme vodou a dusíme asi 20minut.

Podušené zelí dochutíme citronovou šťávou nebo octem cukrem dle své chuti.

Pokud máte rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo může být i 1 nastrouhaná brambora.

Pečenou kachnu podáváme s podušeným červeným zelím, polijeme šťávou co jsme si připravili s výpeku a domácím bramborovým knedlíkem.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...