úterý 16. dubna 2024

Domácí veka


 Těsto:

300ml vlažného mléka

500g hladké mouky

1 lžička citronové šťávy

1/2 kostky droždí

1/5 lžičky soli

Těsto uhnětu a nechám vykynout. Po vykynutí znova propracuji a vyválím a udělám 2 veky. 

Dám je plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě 30minut kynout.

Peču při 200 stupních 15-17minut. Vždy vše zkouším špejli je to zvyk od maminky.

Dalamánky ze staršího chleba


 Suroviny:

5 velkých krajíců staršího chleba

400ml vody

400g hladké mouky

1/2 kostky droždí

špetka soli

+

na posyp

kmín

hrubá sůl

Chleba si namočíme do vody. Jak nám navlhne to ho rozmixujeme na kaši. Přidáme mouku droždí špetku solí a vypracujeme těsto.

Poté necháme těsto cca 1hodinu kynout a tvoříme bochánky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180stupňů asi 40minut.

Plněné housky


Těsto:

260ml vody

20ml oleje

1 polévková lžíce medu

1 kostka droždí

350g polohrubé mouky

150g hladké mouky

2 lžičky soli

Naplň:

šunkový salám

niva

cibule

Posyp-hrubá sůl, vejce na potření

Se všech surovin zaděláme těsto-já použila pekárnu kde jsem nechala těsto i nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8-10 kusů a utvoříme placky a na každou placku položíme trochu naplňě. 

/sýr, salám,cibuli/. Zabalíme a zformujeme do tvaru housek.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem -potřeme vajíčkem a posypeme hrubou solí.

Pečeme cca 25-30minut na 180stupňů dle trouby.

Náplň můžeme měnit dle fantazie.


Chlebové bagety /celozrné, žitné/


 Těsto:

230ml vody

3 polévkové lžíce oleje

2 lžičky soli

150g hladké mouky

150g pšeničné chlebové mouky

130g pšeničné celozrné mouky

1 lžička cukru

2 lžičky sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí

Těsto zpracujeme a necháme kynout. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněném ploše nebo na silikonovém vále/ těsto se nelepí nemusí se podsypávat/ rozdělíme na 4 díly a uválíme bagety nebo je vytvarujeme.

Z každého dílu vyválíme obdélník, delší strany přeložíme, jednu do dvou třetin, druhou přes to/je to jako váleček/. Uprostřed uděláme rýhu a složíme je napůl-položíme švem dolů a trochu povalíme.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 40minut kynout. 

Pak pomašlujeme vejcem s trochou mléka a posypeme semínky.

Pečeme při 180stupňů vyhřaté troubě 12minut /dle každého trouby/

Hotové pečivo přendáme s plechu na mřížku.

DRUHÁ VARIANTA- Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné/


Křupavé housky se škvarkama


 Suroviny:

500g hladké mouky

350ml vlažného mléka

1 kostka droždí

30g umletých škvarek

50ml oleje

1 vejce

2 necelé kávové lžičky soli

1/2 kávové lžičky cukru

Na potření:

1 vejce

Do odvážené mouky uděláme důlek na droždí a přidáme špetku cukru, zalijeme vlažným mlékem.

Pak přidáme ostatní suroviny.

Já těsto zadělávala v pekárně-pak už jen vyndala do misky a nechala 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsta začínáme dělat houstičky. Vyválíme si menší válečky a vážeme s nich houstičky.

Ty dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pomažeme vejcem posypeme hrubozrnou soli nebo můžeme sypat i mákem záleží na chuti.

Plech vložíme do trouby na 200-180stupňů a pečeme do růžova /dle trouby/ ja zkoušela špejli.

Tento recept mám od známe má ho z netu.

Dost pečiva peču a tento recept na houstičky mně nezklamal dobré těsto vydrží měkké.


Hříbky


 Těsto:

250g hladké mouky

100g cukr moučka

100g mletých vlašských ořechů

250g másla

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr

Na ozdobu:

čokoláda na vaření 

poleva cukrová

15dkg práškového cukru

citronová šťáva a zelené potravinářské barvivo

kokos

Náplň:

125ml mléka

1 polévková lžíce hladké mouky

125g másla

140g cukru moučkového

1 vanilkový cukr

Z mouky, cukru, ořechů a másla, vanilkového a skořicového cukru zpracujeme hladké těsto. Těsto necháme hodinu až dvě v chladu odležet.

Troubu si předehřejeme na 180stupňů. Z těsta vyválíme plát vykrojíme formičkou /hříbky/ a dáme na plech na pečící papír. Pečeme 8-10minut.

Náplň- Mléko rozmíchejte s moukou a přiveďte k varu, povařte 2minuty na hustou kaši a za občasného míchání se nechá vychladnout.

Mezitím utřeme máslo se dvěma cukry a žloutkem do pěny. Pak do ni po lžičkách vmíchejte kaši.

Hříbky náplni slepíme a dozdobíme čokoládou potřeme cukrovou polevou a posypeme kokosem.


Kokosky


Suroviny:

2 bílky

100g moučkového cukru

100g kokosu

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, pořádně prošleháme a nakonec přimícháme kokos.

Směs musí být tuhá aby se nám kokosky při pečení neroztékaly.

Na plech vyložený pečícím papírem klademe malou lžičkou směs a tvoříme hrudky.

Pečeme na 150stupňů 8-10minut. 

Valiky slané sýrové perníčky


Suroviny:

400g hladké mouky

200g tvrdého sýra/eidam/

250g másla nebo hery

2 žloutky

1 prášek do pečiva

1/2 lžičky soli

2 polévkové lžíce kysané smetany

Na potření:

vejce

Na posyp:

mák, kmín, sezam, sůl 

Nejdříve si nastrouháme sýr. Poté všechny suroviny zpracujeme dohromady a vypracujeme těsto.

Těsto rozválíme na placku a formičkou /třeba prasátkem/ vykrajujeme. Ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Prasátka potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí, sezamem, kmínem....

Dáme péct, pečeme ve vyhřáté troubě na 170stupňů dozlatova.

Linecké cukroví


Suroviny:

500g hladká mouka

250g moučkový cukr

250g máslo

1 vanilkový cukr

2 žloutky

citronová kúra

Na slepení- marmeláda

Na obalení-moučkový cukr+vanilkový cukr

Všechny suroviny zpracujeme a uděláme krásné nelepivé těsto. Které zabalíme do potravinářské folie a dáme tak na 2 hodiny do lednice. 

Z těsta poté vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů.

Po upečení slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.  Do tmavého těsta přidáme kakao /když chceme mít i tmavé/

Makové kolečka


 Suroviny:

250g hladké mouky

125g cukr moučka

120g mletého máku

250g másla nebo hery

1 vanilkový cukr

1 lžička skořicového cukru

1 vejce

Na slepování- marmeláda

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Pokud se těsto bude moc lepit přidáme mouku aby jsme vypracovali pěkné nelepivé těsto.

Těsto uložíme do ledničky na 1-2 hodiny.

Ztuhlé těsto vyválíme na tloušťku cca 3mm/těsto podsypáváme moukou/ a vykrajujeme formičkou kolečka, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180stupňů asi 8-10minut. Upečené slepujeme marmeládou. 


Třené cukroví-banánky


Suroviny:

500g hladká mouka

270g moučkového cukru

370g másla

3 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

5 prášků vanilkových pudinků

Zdobení:

čokoláda na vaření

marmeláda

Na vále vypracujeme ze všech surovin hladké těsto a necháme ho chvíli v chladu uležet.

Potom na masovém mlýnku vytlačíme přes nadstavec banánky.

Poklademe je na plech na pečící papír a upečeme.

Potom slepujeme vždy dva banánky marmeládou a z poloviny máčíme do rozpuštěné čokolády na vaření.

Znova si jej ukládáme na plech na pečící papír. Můžeme namáčet i jen jeden konec dle chuti.

Tento recept mám od své tchýně.

Vosí hnízda 2


 Suroviny:

240g dětských piškotů/mletých/

150g cukr moučka

120g máslo

3 polévkové lžíce holandského kakaa

4 polévkové lžíce rumu

4 polévkové lžíce mléka

Náplň:

50g másla

50g moučkového cukru

1 žloutek

rum dle chuti

Ze surovin zpracujeme těsto. Formičku na úly si můžeme vysypat cukrem, a zpracované těsto po kouskách vtlačujeme do formičky.

Obraceným koncem vařečky si uděláme důlek pro náplň. 

Naplníme připravenou náplni a na spod přilepíme piškot.

Můžeme plnit náplni nebo i pudinkovým krémem dle chuti.

Je hodně receptů na vosí hnízda a každý se liší, za těch 13 let co mám zveřejněné recepty/nyní je musím znova přepisuji zde na blog z Kouzelné vařečky na Babi v kuchyni jsem se setkala s hodně variantama/

Vosí hnízda


Suroviny:

160g mletých piškotů

60g másla

2-3 polévkové lžíce mléka

100g práškového cukru

2 polévkové lžíce kakaa

70g mletých lískových oříšků

rum

Krém:

50g másla

50g moučkového cukru

1 žloutek

rum

zdobení-čokoládová poleva, celé piškoty na konec

Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky mléko a rum /místo mléka můžeme přidat více rumu/. Vypracujeme vlačné těsto.

Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém.

Z těsta uděláme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly.

Střed pak naplníme krémem a nakonec přilepíme piškot. 

Necháme ztuhnout a pak vše ozdobíme čokoládovou polevou.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...