úterý 16. dubna 2024

Chlebové bagety /celozrné, žitné/


 Těsto:

230ml vody

3 polévkové lžíce oleje

2 lžičky soli

150g hladké mouky

150g pšeničné chlebové mouky

130g pšeničné celozrné mouky

1 lžička cukru

2 lžičky sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí

Těsto zpracujeme a necháme kynout. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněném ploše nebo na silikonovém vále/ těsto se nelepí nemusí se podsypávat/ rozdělíme na 4 díly a uválíme bagety nebo je vytvarujeme.

Z každého dílu vyválíme obdélník, delší strany přeložíme, jednu do dvou třetin, druhou přes to/je to jako váleček/. Uprostřed uděláme rýhu a složíme je napůl-položíme švem dolů a trochu povalíme.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 40minut kynout. 

Pak pomašlujeme vejcem s trochou mléka a posypeme semínky.

Pečeme při 180stupňů vyhřaté troubě 12minut /dle každého trouby/

Hotové pečivo přendáme s plechu na mřížku.

DRUHÁ VARIANTA- Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné/


Žádné komentáře:

Okomentovat

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...