pondělí 5. února 2024

Rychlá ovesná kaše s ovocem 2


 Suroviny:

2 hrnky ovesných vloček

5 hrnků mléka

špetka soli

med, cukr, jogurt

banán-kivi

Postup:

V hrnci promícháme vločky  v mléce a vaříme se špetkou soli za občasného míchání 4-5 minut.

Poté stáhneme s plotýnky necháme chvíli pod poklicí.

Hotovou kaši dáme do misky  dáme trochu medu, jogurt, cukr vše dle chuti.

Nakonec dáme ovoce.

Rychlá ovesná kaše s jahodama


 Suroviny:

2 hrnky ovesné vločky

5 hrnku mléka

špetka soli

čerstvé jahody

Postup:

Do horkého mléka dáme špetku soli a zavaříme ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme asi 4-5 minut.

Pak hrnec sejmeme s plotýnky a necháme chvíli stát pod pokličkou. Kaše je hotová, podáváme ji dle chuti já dala čerstvé jahody. Je to množství pro 2 osoby.

Musli tyčinka domácí

 Recept na domácí musli tyčinku jsem viděla u kamarádky, řekla jsem si že zkusim udělat svoji verzi receptu.


Suroviny:

1 1/2 hrnku mysli

1/2 hrnku ovesných vloček

1/2 hrnku sezamová i chia semínka dohromady

2 Polévkové lžíce olivového oleje

2 ks banán

2 ks jablko

sušené datle

sušené ovoce

2 Polévkové lžíce javorového sirupu

skořice, trochu kakaa

Postup:

Jablka nastrouháme, banány rozmačkáme vidličkou a promícháme s olejem, sirupem a kakaem.

Jestli máme ořechy je dobré je dát namočit i ovesné vločky a rozinky. Celou hmotu tak na hodinku.

Poté vše dohromady zpracované dáme na pečící papír, upravíme a dáme péct.

Pečeme na 180 asi 40 minut až jsou okraje zlaté pak necháme vychladnout a krájíme.

TIP:Nejlepší na tom všem je, že pokud se tyčinky nepodaří a třeba se rozpadnou. Můžeme je použit jako snídani pro děti nebo pro sebe nadrobíme do misky a zalijeme mlékem.


Vločkové sušenky

Suroviny:
100 g ovesných vloček
1 jablko
1 vejce
50 ml vody
skořice

Postup:
Do mísy vložíme najemno nastruhané jablko, vločky, vajíčko, skořici a vodu. Vše pečlivě dohromady smícháme.
Se směsi děláme placičky/do tvaru sušenek/ . Poté poklademe na plech na pečící papír  a pečeme na 180 asi 15 minut. Já do směsi přidala ještě chia semínka, sušené ovoce a plátky mandlí
Záleží nebo to může se udělat klasicky.

Tvarožník /Plovoucí/




 Suroviny-Těsto

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hery 

1 vanilkový cukr

4 žloutky

1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň:

1 1/2 kg tvarohu 

6 žloutků

200ml oleje

2 vanilkové pudingy

1 1/2 hrnku cukr písek

500 ml mléka

10 bílek /sníh/

Postup:

Přísady na těsto pořádně zpracujeme a vložíme na cca 1/2 hodiny do lednice. Plech si vyložíme pečicím papírem tak aby každá strana vyčnívala 2-3cm . Pak si na plech naneseme těsto.Nejlépe si těsto dát na menší hluboký plech.

Tvaroh a žloutky smícháme a pomalu přidaváme olej, pudingy, cukr a mléko.Bílky ušleháme do tuha a pomalu zašleháme do tvarohové náplňě.

Tvarohová hmota bude mít tekutější konzistenci, taková má být! Nalijeme na těsto.

Pečeme na 160-170 asi 60 minut / dle trouby může se péct i déle/.

Studený pocukrujeme moučkovým cukrem. Je nejlepší až na druhý den.

TIP: Můžeme místo cukru dát i bílou polevu. Já ho vždy nechávám vychladit v pootevřené troubě-moje maminka mi vždy říkala že koláče některé se tak mají udělat.Hlavně ty co má od své maminky z Polska tvarožníky.

Vepřenky pečené v troubě

 Tento recept jsem našla na internetu, když jsem se koukala na vepřenky. Je hodně receptů na vepřenky ale tento mě tam zrovna zaujal. V troubě nejsou tak masné a jsou stejně dobré. Akorát jsem si trochu upravila koření.



Suroviny:
500 g mletého vepřového masa
2-3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
1 vejce
strouhanka
3-4 polévkové lžíce smetany na vaření
sladká paprika, pepř
kmín, sůl, koření další dle chuti

Postup:
V míse si smíchame všechny suroviny-maso vejce, koření, sůl. Pak přisypeme pár hrsti strouhanky a smetanu a vše promícháme.
Ze směsi tvoříme placičky asi 5cm v průměru a vysoké 1,5cm.  Ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Během pečení placičky aspoň jednou otočíme. Pečeme v troubě vyhřaté na 180 stupňů.

Podáváme s cibulí nakrájenou na měsičky, placičky potřeme hořčicí. Jako příloha může být bramborová kaše nebo můžeme i samotné s chlebem.


Jablečný štrůdl


 Suroviny:

3 polévkové lžíce másla

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/4 hrnku vody

2 žloutky

špetka soli

máslo na pomazání

Jablečná náplň:

1 kg jablek

100 g rozinek

3-4 polévkové lžíce pískového cukru

citronová kúra

šťáva z 1/2 citronu

1/2 kavové lžičky skořice

Postup:

Se surovin na těsto vypracujeme vláčné těsto, pořádně prohněteme. Těsto by mělo být jako plastelina.

Poté těsto dáme na 1/2 hodiny odpočinout do lednice.

Jablka obereme a nakrájíme na kostičky. Přidáme rozinky,cukr, kúru, štávu a skořici. Vše promícháme.

Těsto rozválíme na tenký plát asi 40x50cm. Pak potřeme rozpuštěným máslem, na takto připravený plát těsta dáme jablečnou náplň.

Náplň si hezky rozložíme na celou plochu /po krajích necháme 5cm volného místa/. Delší strany zavineme doprostřed a pak celý zavineme a začínáme od kratší strany.

Dáme na plech na pečicí papír a pečeme cca 40minut při 180-200. Štrůdl co 15minut při pečení pomažeme roztopeným máslem.

Tvarohový koláč

 Inspirovala jsem se receptem kamarádky Ewy-dle polského receptů.


Suroviny-Těsto:

3/4 hrnku cukr písek

1 hera

5 vajec

1 kávová lžička prášku do pečiva

2 hrnky hladké mouky

Tvarohová náplň:

1 kg tvarohu

1 máslo

8 vajec

2 vanilkové pudingy

1 hrnek pískového cukru

rozinky +plus rum na namočení rozinek

Postup:

Mouku, cukr, prášek do pečiva 4 žloutky a 1 vejce a heru vše zaděláme na těsto. 1/3 těsta odložíme a dáme do lednice.

Tvarohová náplň- měkké máslo utřeme s cukrem a postupně přidaváme žloutky, přidáme pudingy a tvaroh pořádně vymícháme a nakonec přidáme sníh a rozinky.

Těsto rozválíme dáme na pečicí papír a propíchame vidličkou. Na těsto naneseme tvarohovou náplň.

Těsto které jsme na začátku odebrali a dali do lednice nyní vytáhneme-rozválíme, nakrájíme pásky a poukládame na tvarohovou náplň.

Pečeme tak 1 hodinu na 160 stupňů.

TIP:Po upečení nemusíme koláč hned vytáhnout -vypnout troubu, otevřit dvířka a nechat klidně vychladnout.

Vepřové pečené koleno

 Koleno moc nemusím ale když ho maminka dělala dle toho receptu tak mi chutnalo a nyní dělám koleno na ten způsob i pro manžela  a jinak připravené už ani nechce.


Suroviny:

2 zadní vepřové kolena

6 nebo více stroužků česneků / prolisovaných/

8 stroužků česneku celých /neloupaných/

sůl,pepř

bobkový list, celý pepř, nové koření

1 balíček mražené zeleniny/mrkev, kukuřice, hrášek/

1 pivo PILSNER

trochu čevené papriky

Postup:

Kolena potřeme česnekem utřeným se solí a necháme v chladu uležet nejméně 1 den.

Kolena si vložíme do pekáče přidáme bobkový list, nové koření, pepř, mraženou zeleninu a celé stroužky česneku neloupané. To vše zalijeme pivem. Posypeme trochu paprikou přikryjeme a dáme do trouby.

Pečeme pod poklici 2 hodiny podléváme pivem a podléváme pivem a vypečenou š´távou.

Když je měkké necháme ho odkrýte zčervenat. Podáváme s chlebem, strouhaným křenem a hořčicí.

Javorová a hořčičná šunka

 Javorová šunka je šťavnatá, ideální na nějaké svátky. Já byla na vánoce u syna v Irsku a tam jsem si přivezla i jeho recept a postup odkoukala. Byla jsem mile překvapená. Doma opět zkoušela.


Suroviny:

1 kus uzené šunky /váha 3-5kg dle potřeby/

1 kus skořicová tyčinka

1 kávová lžička pepře

1 kávová lžíčka semínek koriandru

2 bobkové listy

asi tak kolem 25 hřebíčků

Poleva/Glazúra/

200 ml javorového sirupu

2 polévkové lžíce hrubozrné hořčiče

2 polévkové lžíce worcestrové omáčky

2 polévkové lžíce sojové omáčky


Postup:

Vložte šunku do většího hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte koření.Přiveďte k varu a vařte asi tak  2 hodiny. Postupně do hrnce přilívejte vroucí vodu jeli to nutné při vaření. Odstraňte každou splodinu, která se každou chvíli zvedá k vrcholu jako u vývaru. Když je hotovo šunku vyndáme a vývar můžeme použít jako polévku.

Šunku necháme trochu vychladnout a poté zahřejeme troubu na cca 190. Šunku dáme do většího pekáče, odřízneme přebytečnou tučnou kůži. Všimněte si i tuku v kříži. Pak posypeme hřebíčkem celou šunku.

V džbánu smíchame všechny ingredience /poleva,glazura/,pak šunku polijeme polovinou a pečeme asi 15 minut. Poté vyjmeme nalijeme zbytek pravidelně potřeme a vratíme do trouby na 35 minut. Pravidelně otáčíme aby byla barva šunky vyrovnaná.

Nakonec vyjmeme a necháme 15minut odpočívat před řezbou-podává se studená.

Domácí jahodová marmeláda / kousky jahod/

 Jako každý rok vždy mi teta přinese domácí jahody. Letos jsem jahodové marmelády dva druhy, uvidím která bude lepší. Uvidíme co mé vnoučata řeknou, děti nejlépe soudí :) Recept mám od mé tety.


Suroviny:

1 kg jahod /umyté, okapané,bez stopek/

500 g želírovacího cukru /np.krystalická fruktoza/

500 g cukr krupice

1 kávová lžička kyseliny citronové

Postup:

Očištěné jahody dáme do misky a rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přendáme do hrnce.

Pak přidáme želirovací cukr a přivedeme k varu a chvíli povaříme asi 5-10 minut. Pak přidáme kyselinu citronovou , cukr krupici a opět přivedeme k varu a povařime 10minut. Pěnu odebírame stranou na talířek. Jestli se nám zdá marmeláda málo sladká dáme více cukru.

Ještě horkou marmeládu plníme do čistých a suchých skleniček. Skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, teprve po vychladnutí je obrátíme zpět.

TIP:Je výborná  na pečení do moučníků, koláčů nebo palačinek. Anebo jen tak na pečivě.



Domácí sirup ze smrkových výhonků

 Starý rodinný recept, který jsem opisovala mamince se sešitku po babičce. Na nachlazení a kašel je výborný vozím ho i vnoučatům do Irska. 

Užíváme každé ráno 1 polévkovou lžíci. Sirup má velmi dobrou chuť a děti ho hlavně pijou bez problému.


Suroviny:

smrkové výhonky

cukr krystal nebo třtinový 

zavařovací sklenici 3 nebo 5 litrovou

celofán, větší silnou gumičku

platýnko

láhve na uskladnění sirupu

Postup:

Natrhejte si mladé smrkové výhonky ne delší jak 5cm ideální jso tak 2,5 cm. Mají se sbírat ta do poloviny května maximálně do konce.

Nasbírané výhonky propláchneme studenou vodou, abychom se zbavili nečistot a necháme okapat.

Na dno velké sklenice napěchujeme výhonky do výšky asi 5cm a zasypeme 1cm cukru. Opět dáme výhonky cukr a tak opakujeme pokud není sklenice plná. Poslední vrstvou by mě být cukr! Cukr se může dosypat i během louhování-čím více cukru tím lépe.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a pořádně zagumičkujeme. Sklenici postavíme na slunné místo nejlépe na parapet okna. Obsah necháme asi 3 týdny louhovat. Dokud se nám uvnitř nevytvoří hustá šťáva. Hotový sirup přecedíme přes plátýnko a slijeme do láhvi. Skladujeme nejlépe v lednici.

Letos jsem se dověděla od známé, že přidává do sklenice na louhování i citron tak příště zkusím. Vždy když dělám sirup dělám i med je to při jednom akorát ,že med je rychleji.

Med ze smrkových výhonků

 Tak jak med tak i sirup patří do naší rodinné pokladnice receptů a dědí se po generace.

Smrkové výhonky jsou opravdu jak se říká vzacný poklad, posilují imunitu, čistí organismus, dodavájí sílu a energii fyzickou i psychickou.Léčí dýchací cesty pomáhají při kašli i rýmě. Mají také protizanětlivé účinky a další ...


Suroviny:

500 g smrkových výhonků

500 ml vody

500 g třtinového cukru

1 větší bio citron

1 kavová lžička kyseliny citronové-je to pouze na zakonzervování!

Postup:

Natrhané omyté výhonky dáme do hrnce a zalijeme 500ml vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut mírně povařit.

Pak odstavíme s ohně a necháme stát 24 hodin.

Po 24 hodinách scedíme nejlépe přez plátynko a dáme do hrnce. Přidáme cukr a pomalu provařujeme na konzistenci medu. Nakonec přidáme lžičku kyseliny citronové, která nám med zakonzervuje.

MED PŘI VAŘENÍ HODNĚ PĚNÍ TŘEBA STÁLE MÍCHAT.

Ještě horký med nalijeme do sklenic, obrátíme dnem vzhůru a vychladnutý dáme do lednice kde med skladujeme.

Pampeliškový med

 Tento recept si pamatuji od dětství. Jak u babičky tak i doma. Bylo to jak ve škole pampelišek se vždy sbíralo určitý počet.


Suroviny:

350-400 ks pampeliškových květů

2 kg cukr krupice / lépe je použít přírodní třtinový/

2 velké bio citrony

2 l vody

Postup:

Květy pampelišek omyjeme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili hmyzu a nečistot.

Bio citrony pořádně omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Potom pampelišky vložíme do většího hrnce, přidáme citrony a zalijeme vodou. Vše přivedeme k varu a poté vaříme 20 minut. Pak stáhneme s ohně přikryjeme a necháme 12 až 24 hodin odležet.

Druhý den pampeliškový  vývar i s květy přecedíme přes plátýnko, pořádně vymačkáme.

Přidáme cukr dáme na plotnu a za občasného míchání vaříme 1,5 hodiny dokud se nezačne táhnout jako med.

Během vaření sbíráme pěnu co se nám tvoří. Po delší době vaření si občas můžeme zkusit trochu medu dát na talířek, nechat vychladnout a pozná se hustota medu.

Hotový med naplníme do sklenic a skladujeme v lednici. Je výborný v čaji nebo ho můžem používat na slazení místo sirupu.


Domácí lučina od Květušky

 Recept mi opět dala Květuška ale zase trochu jiný, na lučinu jsou recepty hodně známé nyní jak jsem ale dělala jsem tam nakonec přidala mořskou řasu-je velice zdravá.


Suroviny:

2 ks velké bílé jogurty

1 ks šlehačka 33%

sůl, mořská řasa

Postup:

V misce si promícháme oba jogurty a šlehačku. Na větší misku nebo hrnec dáme cedník, do něj plátno nebo utěrku.

Pro rychlejší proces svážeme do uzlíku a zatížíme hrnkem s vodou. Přikryjeme utěrkou a dáme na 24hodin do lednice. Po 24 hodinách dáme okapanou lučinu do misky. Nyní dochutíme přidáme sůl a mořskou řasu.

Postup na přípravu mořské řasy

Mořskou řasu dáme do misky a zalijeme troškou převařené vody cca 5minut. Pak scedíme nakrájíme na malé kousky a přidáme do lučiny.

TIP: Když jsme lučinu nesolili a máme ji bez soli! Tak ji můžeme použit místo mascarpone do krému!

Tvarohová domácí Lučina

 Recept na Tvarohovou lučinu mám od kamarádky Květušky z obrázkového blogu. Zase jinak chutná a je moc dobrá. Manžel i když zrovna moc není na sýry tato mu moc chutnala.


Suroviny:

2 ks měkké tvarohy / může se použít i vaničkový tvaroh/

2 ks zakysané smetany

Postup:

Je skoro stejný jako u každého postupu na domácí lučinu. Tučnost igredienci si určujeme sami, my máme rádi tu s větší tučností.

Připravíme si misku a promícháme smetanu a tvarohy, poté si připravíme cedník dáme do něj utěrku a vyklopíme do ní obsah misky.

Vše vložíme do hlubší nádoby a necháme odkapat 24 hodin přikryté v lednici.

Na rozdíl od té jogurtové je tadlé lučina hustá a vydrží v této konzistenci dlouho. Dle chuti osolíme.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...