pondělí 5. února 2024

Javorová a hořčičná šunka

 Javorová šunka je šťavnatá, ideální na nějaké svátky. Já byla na vánoce u syna v Irsku a tam jsem si přivezla i jeho recept a postup odkoukala. Byla jsem mile překvapená. Doma opět zkoušela.


Suroviny:

1 kus uzené šunky /váha 3-5kg dle potřeby/

1 kus skořicová tyčinka

1 kávová lžička pepře

1 kávová lžíčka semínek koriandru

2 bobkové listy

asi tak kolem 25 hřebíčků

Poleva/Glazúra/

200 ml javorového sirupu

2 polévkové lžíce hrubozrné hořčiče

2 polévkové lžíce worcestrové omáčky

2 polévkové lžíce sojové omáčky


Postup:

Vložte šunku do většího hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte koření.Přiveďte k varu a vařte asi tak  2 hodiny. Postupně do hrnce přilívejte vroucí vodu jeli to nutné při vaření. Odstraňte každou splodinu, která se každou chvíli zvedá k vrcholu jako u vývaru. Když je hotovo šunku vyndáme a vývar můžeme použít jako polévku.

Šunku necháme trochu vychladnout a poté zahřejeme troubu na cca 190. Šunku dáme do většího pekáče, odřízneme přebytečnou tučnou kůži. Všimněte si i tuku v kříži. Pak posypeme hřebíčkem celou šunku.

V džbánu smíchame všechny ingredience /poleva,glazura/,pak šunku polijeme polovinou a pečeme asi 15 minut. Poté vyjmeme nalijeme zbytek pravidelně potřeme a vratíme do trouby na 35 minut. Pravidelně otáčíme aby byla barva šunky vyrovnaná.

Nakonec vyjmeme a necháme 15minut odpočívat před řezbou-podává se studená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...