Javorová šunka je šťavnatá, ideální na nějaké svátky. Já byla na vánoce u syna v Irsku a tam jsem si přivezla i jeho recept a postup odkoukala. Byla jsem mile překvapená. Doma opět zkoušela.
Suroviny:
1 kus uzené šunky /váha 3-5kg dle potřeby/
1 kus skořicová tyčinka
1 kávová lžička pepře
1 kávová lžíčka semínek koriandru
2 bobkové listy
asi tak kolem 25 hřebíčků
Poleva/Glazúra/
200 ml javorového sirupu
2 polévkové lžíce hrubozrné hořčiče
2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
2 polévkové lžíce sojové omáčky
Postup:
Vložte šunku do většího hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte koření.Přiveďte k varu a vařte asi tak 2 hodiny. Postupně do hrnce přilívejte vroucí vodu jeli to nutné při vaření. Odstraňte každou splodinu, která se každou chvíli zvedá k vrcholu jako u vývaru. Když je hotovo šunku vyndáme a vývar můžeme použít jako polévku.
Šunku necháme trochu vychladnout a poté zahřejeme troubu na cca 190. Šunku dáme do většího pekáče, odřízneme přebytečnou tučnou kůži. Všimněte si i tuku v kříži. Pak posypeme hřebíčkem celou šunku.
V džbánu smíchame všechny ingredience /poleva,glazura/,pak šunku polijeme polovinou a pečeme asi 15 minut. Poté vyjmeme nalijeme zbytek pravidelně potřeme a vratíme do trouby na 35 minut. Pravidelně otáčíme aby byla barva šunky vyrovnaná.
Nakonec vyjmeme a necháme 15minut odpočívat před řezbou-podává se studená.
Žádné komentáře:
Okomentovat