úterý 6. února 2024

Sirup z černého rybízu

 Recept mám od své tety dělá dle receptu babičky ale nějaké vychytávky udělala . Vždy mám od ní i rybíz tak mám z čeho udělat. Domácí je nejlepší.


Suroviny:

černý rybíz

cukr písek

kyselina citronová

Postup:

Černý rybíz obereme a propláchneme. Dáme do většího hrnce a zalijeme vodou aby byl všechen rybíz ponořený. Přikryjeme a necháme 24 hodin v klidu ale klidně můžeme i 12 hodin jen. Nemusí se dávat na chladné místo může být třeba v kuchyni na sporáku.

Druhý den si připrávíme dětskou plenu nebo gázu, přez kterou budeme rybíz mačkat do čistého hrnce.

Poté co je vše vymačkané následuje vaření, odměrkou si odměříme kolik litru jsme vymačkali a podle toho si připravíme cukr. 

Na 1 litr šťávy vyjde tak 700 g cukru. Vaříme dokud nezačne šťáva vřít a občas promícháme aby se cukr rozpustil a celou dobu sbíráme pěnu.

Když začne štáva vřít necháme ještě 20 minut vařit  a před koncem přidám trochu kyseliny citronové.

Pak odstavíme z plamene a necháme 15-30minut stát. Mezitím si přichystáme láhve a trychtýř.

Rada mé tety-Láhve vypláchnout vždy alkoholem /nekazí se/.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...