Tento recept znám od své maminky, vždycky jak ho doma pekla tak jsme si pochutnali. Znám ho jako Karpatka tak se mu říká v Polsku jak říkala zase babička.
Jsou to takové dva těsta, každé zvlášť pečené a po upečení připomínají vlny nebo obláčky. A doprostřed se pak dá krém.
Suroviny:
1 hrnek vody /250ml/
125g másla nebo hery
1 hrnek mouky polohrubé
4 vajíčka
Krém:
2 vanilkové pudinky
800ml mléko
1 celé máslo
moučkový cukr
Vodu a máslo dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté za stálého mícháni přidáme hrnek mouky.
Promícháme pořádně aby se nám těsto nepřipálilo a vaříme okolo minuty.
Těsto by mělo být husté a bez hrudek, a mělo by se odlepovat od hrnce.
Hotové těsto necháme vychladnout, a když nám vychladne přidáme vejce. Vajíčka přidáváme po jednom a vždy vše pořádně zmixujeme.
Připravíme si dva menší plechy asi 32x23cm a ty vyložíme pečícím papírem. Těsto rozetřeme na polovinu a rovnoměrně rozetřeme na plechy.
Pečeme v předehřáté troubě na cca 210stupňů asi 25minut dle trouby. Pak snížíme teplotu na 150 stupňů a 10minut dopečeme opět dle trouby. To už bude znát těsto bude mít zlatavou barvu.
Vyndáme a necháme vychladnout.
Krém:
Pudinky uvaříme dle návodu. Většinu mléka svaříme a do odlitého si nasypeme pudinky a rozmícháme.
Povaříme a necháme vychladnout. Nakonec v misce kde máme připravené máslo-které už máme vyšlehané- dáváme na vychladlý pudink, začneme po troškách přidávat za stáleho mixování.
Kdo má rád více sladké může přidat lžíci práškového cukru.
Nakonec přendáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým těstem a dáme do lednice.
Už za 2 hodiny si můžete pochutnat...