neděle 3. března 2024

Krtkův dort na plechu


 Těsto:

320g hladké mouky

180g cukr písek

3 vejce

3 polévkové lžíce kakaa

200ml oleje

200ml mléka

1 prášek do pečiva

Stracciatelový krém:

250g tvarohu/kostka/

2 zakysané smetany

250ml smetany ke šlehaní

100g čokolády na vaření

1 vanilkový cukr

+uvařený pudink

+4 banány

Pudink:

250ml mléka

11/2 balíčku vanilkového pudinku

dle chuti asi 4 polévkové lžíce cukru

Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme ho vychladnout.

Těsto:

Oddělíme si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu, do které pak po částech zašleháme olej a mléko. Potom si smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a taky zašleháme do těsta. Nakonec vařečkou vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vysypaný a vymazaný vyšší plech a dáme péct na 160 stupňů asi na 30 minut /dle trouby/.

Stracciatelový krém:

V míse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakysanýma smetanama. Potom do toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink / to aby nám krém držel/ a najemno nastrouhanou čokoládu na vaření + vanilkový cukr. Nakonec si vyšleháme smetanu /bez ztužovače/ a zašleháme ji do krému. Pro nás by byl krém sladký akorát ale klidně si dle chuti můžete přisladit.

Když je těsto upečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak ještě jakoby šachovnici. To aby se nám buchta dobře dlabala! Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme ale ne až na dno. Vydlabané kousky dáme bokem do misky a jdeme připravit krém. Když máme krém hotov tak podélně rozkrojíme banány a naskládáme je na dno buchty . Na ně pak rozetřeme krém a navrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta.  Necháme přes noc v lednici.

Krtkův dort na plechu je skoro stejný jako v dortové formě, jen se mírně liší.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...