středa 14. února 2024

Bavorské vdolky


Suroviny:

50 g moučkového cukru

50 g másla nebo hery/rozpuštěné/

3 žloutky

3/4 l mléka

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

trocha soli

trošku nastrouhané citronové kúry

můžeme dát i 2 kávové lžičky rumu

Navrch jako ozdoba:

250g tvarohu v kostce/ ne krabička/

vanilkový cukr

100 ml 33% smetany na šlehání, kterou vyšleháme a přidáme k tvarohu promícháme a hotovo.

Povidla pokud by byla moc tuhá přidáme trošku rumu na nařezení

Postup:

Do vlažného mléka dáme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezičasem si vyšleháme žloutky s cukrem a máslem. Ke směsi přidáme ostatní suroviny i kvásek a zaděláme těsto.

Těsto necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vyválíme a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, do kterého prstem uděláme důlek. Poté si rozehřejeme hlubší pánev na kterou nalijeme větší vrstvu oleje. Kolečka vkládáme důlkem dolů, smažíme z obou stran a pak je necháme osušit na papírovém ubrousku. Po zchladnutí potřeme povidly ozdobíme tvarohem a pocukrujeme.

Ze zbytku co nám nevyjdou udělat kolečka, uděláme odřezky a také usmažíme. 

Šatečky s Nutellou


Suroviny:

500 g hladká mouka nebo můžeme dát /250ghladká a 250g polohrubá/

125g másla rozpuštěného

2-3 lžíce krupicového cukru

3/4 hrnku mléka

1/2 kostky droždí

1 vejce

špetka soli

na potření-vejce

Drobenka:

40g cukr písek 

50g hrubá mouka

25gmásla/rozpuštěného/

Náplň-nutella

Postup:

Do mísy si prosejeme mouku, uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Až nám kvásek vzejde přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vypracované těsto necháme hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí z těsta vyválíme obdelník asi 1cm vysoký. Vykrájíme čtverce a naplníme nutellou. Zavineme do tvaru psaníčka potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem v předem vyhřaté troubě na 175-200st. dozlatova.                                                                          Šátečky můžeme plnit jablečnou, ořechovou nebo jinou náplni.

Koláčky-mini


Suroviny:

500 g hladké mouky

250 g hery/rozpustit/

1 kostka droždí

1/4l mléka

4 žloutky

1 celá vejce

10 lžíc moučkového cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli

dle potřeby poté přisypeme mouky

Suroviny na namáčení:

1 rozšlehané vejce

trochu mléka

Drobenka:

2-3 lžíce cukr moučka

1-2 lžíce másla roztopeného

3-4 lžíce hrubé mouky

rum a olej pro finální úpravu

Tvarohová nádivka:

tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce cukr a rozinky

Postup:

Těsto vypracujeme pak dáme na 3/4 do lednice kynout. Pak děláme koláčky, které plníme tvarohem či jinou náplní. Pak koláčky namočíme do rozšlehaného vajíčka z mlékem a následně v drobence. Pečeme ve vyhřaté troubě cca na 180 až nám zrůžoví. Po upečení ještě teplé-potřeme rumem a olejem. 

Makové koláčky


 Suroviny:

250 ml mléka

100 g cukr písek

100 g oleje/může být i 50 g sádla a 50ml oleje/

2 žloutky

trochu soli

1 kostka droždí

500 g polohrubá mouka

Maková náplň:

150 g mletého maku

200 ml mléka

3 lžíce cukru

1/2 lžičky skořice

citronová kúra, rozinky

+

vejce na pomazání

mandle na ozdobu

Postup:

Já jsem na zadělání těsta použila pekárnu kde mi těsto i vykynulo. Kdo nemá pekárnu zadělá si těsto klasicky ručně a dá kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky dle toho jak je chceme mít velké. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme na papírem vyložený plech. Poté dnem skleničky kuličku rozplácneme tak aby zůstaly okraje koláčků. Na dno koláčků dáme makovou náplň a ozdobíme mandlí. Okraje potřeme vejcem a dáme péct na 10 minut do vyhřaté trouby na 200-záleží na troubě.

Z této dávky jsem měla 14 koláčků.

Maková náplň:

Do kastrolu dáme mletý mák a zalijeme mlékem, přidáme cukr, citronovou kúru, skořici, rozinky až nakonec. Za stálého mícháni mák povaříme dokud se mléko neodpaří a náplň nezhoustne. Nakonec se přidají rozinky-necháme vychladnout a poté se plní.


Věnečky z odpalovaného těsta


 Suroviny:

Těsto:

520 ml mléka

200 g másla

320 g hladká mouka

špetka soli

8 vajíček

1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém:

1/2 l mléka

1,5 vanilkového pudingu

125 g másla

100 g cukr moučka

rum dle chuti

Do mléka dáme máslo se špetkou soli a zahřejeme k varu, do vařícího mléka vsypeme mouku a odtáhneme s ohně. Zamícháme a opět za stálého míchání dáme na plotnu, aby se nám mouka propařila. Vznikne hladké těsto, které se nechytá na stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty. Necháme chvíli vychladnout a poté do prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém. Nakonec dáme prášek do pečiva.

Cukrářským pytlíkem s trubičkou tvoříme na plechu malé věnečky nebo i větší větrníčky. Každý věneček objedeme dvakrát. Plech vložíme do trouby vyhřaté na 220 st. a po 10 minutách ztlumíme na 180st. A pečeme cca dalších 10 minut. Věnečky musí být krásně zlatavé-každá trouba peče jinak. Troubu v žádném případě neotvíráme VĚNEČKY BY NÁM KLESLY! Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem-povrch pocukrujeme nebo můžeme dát bílkovou polevu.

Krém:

Z mléka, rumu /dle chuti/ a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý /ale ne úplňě studený puding/. Z této dávky vyjde kolem 50 věnečku záleží jak velké jsou.

Povidlová růže z kynutého těsta


 Suroviny:

450 g hladká mouka

2 žloutky

200 ml vlažné mléko

špetka soli

30 g másla

8 g droždí /sušené/

70 g cukr písek

bílek na potření

povidla nebo nutella

Postup:

Do mísy dáme mouku, sůl, droždí, máslo mléko žloutky a cukr. Uhněteme těsto a odložíme na teplé místo na 1 hodinu kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl těsta rozválíme na kruh. Všechny kruhy by měly mít stejný průměr. První díl těsta položíme na plech na pečící papír-natřeme povidly, a tak stále opakujeme. Těsta navrstvíme na sebe-poslední díl těsta už nenatíráme.

Nejdřív si ve středu těsta vyznačíme skleničkou kruh. Pláty těsta nařízneme na čtvrtky/ne však až do středu!!!/. Každou čtvrtku pak ještě nakrojíme na 4 části. Každý trojúhelníček potom pak 2x přetočíme, takže vždy 2x točíme naproti sobě. Necháme ještě trochu kynout a pak dáme péct. Pečeme prvních 10minut na 200st a pak dopékáme na 160st.

Inspirovala jsem se kdysi dávno na stránkách varecha pravda videorecepty


Švestkové tvarohové koláčky

 Recept mám od své maminky, která ho má po babičce co pocházela z Polska.


Suroviny:

450 g polohrubé mouky

1 kostka droždí

200 ml mléka

5 polévkových lžíc cuk písek

100 g másla

2 vejce

Náplň: tvaroh-švestky cca 8ks

Drobenka:

1 lžíce mouky

1 lžíce cukr moučka

30 g máslo

Postup:

Droždí by mělo být pokryto polovinou cukru a necháno se rozpustit. Pak přidáme 2 polévkové lžíce mouky a dostatek teplého mléka aby droždí mělo konzistenci husté smetany. Ponecháme stranou 10 minut. Pak přidáme zbývající suroviny včetně rozpuštěného másla a zaděláme těsto, které bude mírně lepivé. Zakryjeme a necháme cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto podělíme na stejné části / mně vyšlo 10ks/, připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Z každého kousku uděláme kouli a důkladně na plechu zploštíme. Každý koláček pomažeme tvarohem a nahoru dáme švestky ve tvaru větrníku. Švestky mírně zatlačíme aby při pečení nespadly. Posypeme drobenkou a ještě 10minut necháme kynout. Pečeme 15-20 minut na 180st /dle trouby/.

Můžeme i místo tvarohu dát makovou nádivku a nahoru švestky.

Slimáky borůvkové s tvarohem


 Suroviny:

85 g hery roztopené

150 ml vlažného mléka

2 žloutka

1 vejce

1/2 hrnku cukr písek-hrnek/250ml/

3 hrnky mouky polohrubé

1 kostka droždí

špetka soli

Všechny suroviny na těsto jsem zadělala v pekárně-kdo nemá musí ručně. Poté necháme těsto vykynout.

Náplň:

400 g měkkého tvarohu

3-4 polévkové lžíce cukr písek

1 vanilkový cukr

2 bílka

85 g roztopené

borůvky dáme dle chuti buď více nebo méňě

Všechny suroviny na těsto zaděláme a dáme kynout. Mezitím si připravíme náplň -do misky dáme tvaroh a cukr a umícháme pak přidáme roztopenou heru a sníh ze 2 bílků a pořádně umícháme.

Vykynuté těsto vyválíme na čtverec -na to dáme tvaroh a posypeme borůvkama. Nakonec srolujeme do rolady a krájíme cca 1,5cm kousky. Ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 20minut na 170-180 stupňů jak komu peče trouba do zlatova.

Povidlovo-tvarohové koláče

 Jsou moc dobré!


Suroviny:

1/4 l mléka

1 kostka droždí

1 vanilkový cukr

3 celé vejce

80 g cukru

500 g hladké mouky

100 g hery

1/2 citronu

špetka soli

tuk na vymazaní

Nádivka:

250 g tvarohu

3 lžíce mléka

50 g cukr moučka

1 vejce

1/2 citronu

1 vanilkový cukr

50 g másla

Postup:

Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme tak aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, cukru a asi 2 lžíc mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout. Heru rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kuru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme v druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme také rozpuštěné ale ne horké máslo a vmícháme citronovou kuru a vanilkový cukr.

Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto, které nebude lepit. Těsto poprášíme moukou a necháme vykynout. Mezitím si připravíme nádivku dle receptu. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, do každého koláčku vytlačíme střed a plníme nádivkou. Vzniklé okraje koláčů potřeme bílkem a necháme na plechu ještě kynout.  Dáme do vyhřaté trouby na 160st. pečeme 30 minut. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.



Bleskové tvarohové koláčky /bez kynutí/


 Suroviny:

1/2 kg polohrubá mouka

1 vejce

1 žloutek

250 g ztužený tuk

8 polévkových lžíc cukru/ nebo 8 kostek cukru/

1 kostka droždí

1/4 l mléko

špetka soli

Náplň:

500 g tvarohu

2 lžíce cukr moučka

1 žloutek, rozinky

Postup: 

Připravíme si vlažné mléko kde máme cukr, droždí, nastrouhaný tuk, vejce a mouku. Přidáme špetku soli a vymícháme na vláčné těsto bez hrudek. Já těsto zadělávám v pekárně kdo nemá ručně. Z těsta hned děláme koláčky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem.

Tvaroh smícháme se žloutkem a rozinkami na hustý krém. Tvarohovým krémem potřeme koláčky a ihned pečeme v předehřáté troubě . Pečeme asi tak na 160 st. 20 minut /můžeme zkusit špejlí/.

Vystydlé koláčky ještě pocukrujeme.


Tvarohové koláče

 Je hodně receptů na tvarohové koláče, moje teta mi dala mezi jinýma tady ten a je dle mého jeden z nejlepších.


Suroviny:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

1 jogurt malý

150 ml olej

1 polévková lžíce cukru

3 žloutky

1 větší vařená brambora/nastrouhat/

1 kostka droždí

špetka soli

po upečení- máslo rozpuštěné

Drobenka: asi 100 g másla, hrubá mouka, cukr moučka-máslo rozpustíme dáme suroviny a uděláme hrudky.

Tvarohová náplň:

500 g tvarohu

cukr dle chuti

Estonský kringel


 Suroviny:

250 ml mléka

50 g rozpuštěného másla

2 žloutky

1 lžíce cukru

1 lžička soli

600 g hladké mouky

40 g čerstvého droždí

náplň:

10 lžíc cukr krupice

3 lžičky skořice

100 g změklého másla

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Cukr smícháme se skořicí. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku rozválíme na obdelník tlustý asi 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdelník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady. Z pletence zformujeme věneček a přeneseme na plech na pečící papír. Necháme ještě chvíli kynout pak vložíme do vyhřaté trouby na 180 a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Estonský kringel každý peče jinak-je spoustů receptů. Já příště zkusím naplnit mákem nebo ořechy. Anebo jak mi radila kamarádka-udělat ho i na slano, parmazán, bylinky no fantazii se meze nekladou.



Tvarohové šátečky


 Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

125 g másla/ rozpuštěného/

2 lžíce krupicového cukru

1/2 kostky droždí

3/4 hrnku mléka

špetka soli

1 vejce

na potření-vejce

Náplň tvarohová:

500 g tvarohu

cukr dle chuti

1 vanilkový cukr

1 žloutek

Do mísy prosejeme obě mouky, uděláme důlek do kterého rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Až kvásek vzejde přidáme ostatní suroviny na těsto a těsto vypracujeme. Těsto necháme kynout asi hodinu na teplém místě. Po vykynutí z těsta vyválíme obdélník asi 1cm vysoký. Pak vykrájíme čtverce -plníme a pak zavineme do tvaru psaníčka. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu vyložený pečícím papírem v předem vyhřáté troubě na 175st do zlatova.

Můžou se plnit libovolnou náplní-marmeláda, povidla jablka, ořechy

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...