středa 14. února 2024

Povidlová růže z kynutého těsta


 Suroviny:

450 g hladká mouka

2 žloutky

200 ml vlažné mléko

špetka soli

30 g másla

8 g droždí /sušené/

70 g cukr písek

bílek na potření

povidla nebo nutella

Postup:

Do mísy dáme mouku, sůl, droždí, máslo mléko žloutky a cukr. Uhněteme těsto a odložíme na teplé místo na 1 hodinu kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl těsta rozválíme na kruh. Všechny kruhy by měly mít stejný průměr. První díl těsta položíme na plech na pečící papír-natřeme povidly, a tak stále opakujeme. Těsta navrstvíme na sebe-poslední díl těsta už nenatíráme.

Nejdřív si ve středu těsta vyznačíme skleničkou kruh. Pláty těsta nařízneme na čtvrtky/ne však až do středu!!!/. Každou čtvrtku pak ještě nakrojíme na 4 části. Každý trojúhelníček potom pak 2x přetočíme, takže vždy 2x točíme naproti sobě. Necháme ještě trochu kynout a pak dáme péct. Pečeme prvních 10minut na 200st a pak dopékáme na 160st.

Inspirovala jsem se kdysi dávno na stránkách varecha pravda videorecepty


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...