Suroviny:
Těsto:
520 ml mléka
200 g másla
320 g hladká mouka
špetka soli
8 vajíček
1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém:
1/2 l mléka
1,5 vanilkového pudingu
125 g másla
100 g cukr moučka
rum dle chuti
Do mléka dáme máslo se špetkou soli a zahřejeme k varu, do vařícího mléka vsypeme mouku a odtáhneme s ohně. Zamícháme a opět za stálého míchání dáme na plotnu, aby se nám mouka propařila. Vznikne hladké těsto, které se nechytá na stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty. Necháme chvíli vychladnout a poté do prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém. Nakonec dáme prášek do pečiva.
Cukrářským pytlíkem s trubičkou tvoříme na plechu malé věnečky nebo i větší větrníčky. Každý věneček objedeme dvakrát. Plech vložíme do trouby vyhřaté na 220 st. a po 10 minutách ztlumíme na 180st. A pečeme cca dalších 10 minut. Věnečky musí být krásně zlatavé-každá trouba peče jinak. Troubu v žádném případě neotvíráme VĚNEČKY BY NÁM KLESLY! Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem-povrch pocukrujeme nebo můžeme dát bílkovou polevu.
Krém:
Z mléka, rumu /dle chuti/ a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý /ale ne úplňě studený puding/. Z této dávky vyjde kolem 50 věnečku záleží jak velké jsou.
Žádné komentáře:
Okomentovat