středa 14. února 2024

Věnečky z odpalovaného těsta


 Suroviny:

Těsto:

520 ml mléka

200 g másla

320 g hladká mouka

špetka soli

8 vajíček

1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém:

1/2 l mléka

1,5 vanilkového pudingu

125 g másla

100 g cukr moučka

rum dle chuti

Do mléka dáme máslo se špetkou soli a zahřejeme k varu, do vařícího mléka vsypeme mouku a odtáhneme s ohně. Zamícháme a opět za stálého míchání dáme na plotnu, aby se nám mouka propařila. Vznikne hladké těsto, které se nechytá na stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty. Necháme chvíli vychladnout a poté do prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém. Nakonec dáme prášek do pečiva.

Cukrářským pytlíkem s trubičkou tvoříme na plechu malé věnečky nebo i větší větrníčky. Každý věneček objedeme dvakrát. Plech vložíme do trouby vyhřaté na 220 st. a po 10 minutách ztlumíme na 180st. A pečeme cca dalších 10 minut. Věnečky musí být krásně zlatavé-každá trouba peče jinak. Troubu v žádném případě neotvíráme VĚNEČKY BY NÁM KLESLY! Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem-povrch pocukrujeme nebo můžeme dát bílkovou polevu.

Krém:

Z mléka, rumu /dle chuti/ a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý /ale ne úplňě studený puding/. Z této dávky vyjde kolem 50 věnečku záleží jak velké jsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...