neděle 11. února 2024

Nivové tyčinky


 Nivové, tvarohové, jsou už hodně známé a jsou moc dobré.

Suroviny:

1 listové těsto

1 vejce

200-150 g nivy

Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na tenký plát vyválíme.  Nejdříve listové rozválené těsto potřeme rozšlehaným vejcem a natřeme na něj sýr Nivu. Zakryjeme druhým těstem a okraje slepíme.

Znovu potřeme vejcem a nyní přeložíme na třikrát. zprava doleva a zprvchu odspodu. Rozjedeme rádylkem. Každý pásek zatočíme jako šnůrku. Dáme na plech a potřeme zbytkem vajíčka.

Pečeme v troubě na 230 asi tak 10 minut.

Brynzový koláč


 Suroviny:

Těsto:      300 g polohrubé mouky

               300 ml mléka

                 špetka cukru

                 špetka soli

                 1 kostka droždí

Nádivka: 

200 g bryndzy

200 g brambor

200 ml kyselého mléka nebo kysanou smetanu

200 g slaniny

100 g jarní cibulky

Do větší misky nasypeme mouku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a cukru. Vařečkou zpracujeme řidší těsto a necháme kynout na teplém místě.

Mezitím si uvaříme ve slrupce brambory,ve druhé misce utřeme bryndzu z kyselým mlékem,přídáme očištěné brambory a najemno nastrouháme a vmícháme nádivku.

Pleh vymažeme sádlem těsto na něj vlijeme,ruce si trochu pomastíme a těsto natáhneme po celém plechu aby mělo zhruba stejnou výšku. Necháme ho dál kynout a cibulku a slaninu si nákrájíme na malé kousky. Na těsto pomalu nanašíme brydzovou nádivku a na vrch cibulku a slaninu.

Pečeme na 180 asi 40 stupňu jak komu trouba.

Už ani nevím kde jsem objevila tento recept je moc dobrý ale asi někde u známé blogerky co má kuchařský blog.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...