neděle 4. února 2024

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

 U nás doma když maminka dělala tyhle knedlíky všichni jsme se na moc těšili dodnes i má vnoučata je mají moc rádi.


Suroviny:

250 g měkkého tvarohu

300 g polohrubé mouky

2 celé vejce

50 g másla nebo hery

2  kavové lžičky cukr písek

1 lžička prášku do pečiva

1/2 hrnku mléka

špetka soli

čerstvé vypeckované švestky

Postup:

Změklé máslo utřeme z vejci a cukrem, do toho vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec vmícháme mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Poté z těsta uděláme váleček a rozdělíme si ho na kusy do kterých obalujeme švestky.

Měla jsem asi 18 kusů /záleží na velikosti/.

Do většího hrnce si dáme vařit vodu a připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody. Vařečkou promícháme aby se nám nepřichytly. Na mírné ohni vaříme 8 minut.

Na talíři knedlíky polijeme máslem, pocukrujeme a na horu dáme tvaroh.

TIP: Můžeme posypat skořicí, mákem s cukrem nebo i strouhaným tvarohem to už jak kdo má rád!

Housky rychlovka

 Dobrého pečiva doma není nikdy dost. Tak jsem zase dělala svůj pokus jaké tydle housky budou.

Nezklamaly jsou opravdu dobré a vydrží.


Suroviny:

500 g mouka hladká

1 vejce celé

1 polévková lžíce citronové štávy

4 polévkové lžíce oleje

1 kávová lžička soli

1 polévková lžíce medu

1 kostka droždí

300 ml vody

sezamová semínka na posyp

Postup:

Všechny suroviny na těsto jsem dala zpracovat v pekárně. Kdo nemá domácí pekárnu bude muset těsto zadělat klasicky ručně.

Těsto má jeden velký plus, že nemusíme čekat až nám vykyne, protože kyne hned.

Z těsta si uděláme váleček a rozdělíme na kousky,menší nebo větší jaké kdo chce. Kdo je chce mít všechny stejné musí si na váze odvážit každý kousek.

Potom si vyložíme plech pečícím papírem, z každého kousku těsta uděláme kouli a ukladáme na plech.

Rozprašovačem je postříkáme a posypeme sezamovými semínky a dáme do trouby.

Troubu máme vyhřatou tak na 220 pečeme asi tak 10 minut pote znova střikneme snížíme na 170 a dopečeme. Záleží jak komu peče trouba. Hotové přendáme na mřížku.

TIP: Příště zkusit dát zase jinou mouku uvidím jaké budou!


Kroucené buchty s tvarohem

 Na recept jsem se inspirovala kamarádkou blogerkou Danuškou, která bydlí v Polsku.


Suroviny:

Těsto:

340 g hladká mouka

40 g másla

3 žloutka

4 lžičky vanilkového cukru

1 kostka droždí

125 ml mléka

2 kavové lžičky cukru

Tvarohová náplň:

500 g tvarohu

1 vejce

4 polévkové lžíce cukru

1 vanilkový cukr

1 vejce na potření

Postup:

Mléko ohřejeme a odlejeme do větší nádoby přidáme droždí a necháme odstát. Mouku prosijeme a přidáme trochu soli. 

Do zbýlého mléka přidáme roztopené máslo, cukr a žloutka. Vše zaděláme. Poté to vlejeme do mouky i z drožděma a ručně vypracujeme hladké elastické těsto uděláme kouli a necháme kynout.

Já mám doma pekárnu tak jsem těsto zadělávala v pekárně. Když je těsto vykynuté , těsto rozválíme na vále na 30x 60cm. Položíme na to tvarohovou náplň.

Těsto skládáme podél dlouhého boku do poloviny, a přikrýváme druhou volno části, vypadá to jako by bylo ze 3 části.

Potom si ostrým nožem si těsto rozdělíme na 12 kousků. Každý kousek po stranách v polovině otočíme do opačné strany.

Dáme na vyložený pečícím papírem plech potřeme rozšlehaným vejcem na 180 asi 20 minut.

Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

TIP: droždí si můžeme také rozdrobit do mističky trošku pocukrovat a 10 minut vznikne kašička a je připraveno ke zpracování u každého těsta..

Kapustníky

 Kapustníky stojí rozhodně za to je vyzkoušet. Naše babičky a maminky moc dobře věděly co je dobré. Bude tu i také pár receptů polské kuchyně moje jedna babička byla z polska.


Suroviny:

500 g hladké mouky

150 g hera

1 kostka droždí

2 vejce

2 žloutky

1/2 hrnku kyselé

2 polévkové lžíce mléka

1 kávová lžička cukru

1 kávová lžička soli

Náplň:

1 kg kyselého zelí

2 střední cibule

30 g houby / žampiony/

1 strouhaná mrkev

sůl, pepř

bazalka, kmín, oregáno, na posypání.

Na přípravu těsta jsem použila pekárnu. 

Kyselé zelí a mrkev trochu povaříme asi tak 10/15 minut. Cibuli osmažíme na tuku přidáme houby a podusíme. Nakonec k tomu přidáme scezené kysané zelí ,opepříme a osolíme a společně vše krátce podsmážime.

Těsto rozválíme, středem rozložíme náplň ,svineme a ostrým nožem nakrájíme na menší i větší kousky.

Dáme na papírem vyložený plech a poukládamé vedle sebe, necháme kynout ještě asi 15 minut.

Před vložením do trouby pomažeme vejcem a posypeme kmínem. Pečeme 180/200 do zlatova.




Salát s kuřecím masem a šunkou

 Salát mi moc chutná prvně jsem ho jedla u mé tety a hned jsem si brala recept.


Suroviny:

1 kuřecí stehno

2-3 vejce

200 g šunky

1 balení kukuřice v konzervě

sterilované okurky

1 bílý jogurt

majonéza

sůl, pepř


Postup:

Kuřecí stehno uvaříme do měkka a obereme, vajíčka uvaříme natvrdo. 

Připravíme si mísu do které dáme nakrájené maso, pak nakrájené vajíčka na kostky. Vsypeme scezenou kukuřici a do toho ještě nakrájíme na kostičky šunku a okurky.

Nakonec přidáme jogurt a majonézy. Dle chuti osolíme opepříme a dáme do lednice.

TIP: Při servírování můžeme salát ozdobit sherry rajčaty nebo i dát do salátu předem. Množství salátu je orientační to si už upravíme dle členů doma nebo i pro hosty.


Špaldová bábovka

Špaldová bábovka Špaldové bábovce se u nás říká /žarnovková/ recept mám od babičky, vždy když ji peču tak si vzpomenu na tatínka jak mi říkal upeč mi žarnovkovou bábovku já ti namelu i mouku na ni.

Suroviny:

4 žloutky

4 bílky

200 g mouka špaldová

200 g hnědý cukr

1dcl slunečnicového oleje

1dcl vlažné vody

1 prášek do pečiva

rozinky

Postup:

Nejdříve si ručním mixérem vyšleháme do tuha bílky. Do misky kde jsme si dali žloutky přidáme hnědý cukr, vanilkový cukr a vyšleháme. Poté přidáme olej a vlažnou vodu nakonec rozinky a zamícháme.       Do směsi pomalu přidáme špaldovou mouku z práškem do pečiva a vyšlehanými bílky a vše opět promícháme.                                                                                                                                                  Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Já raději používám strouhanku.                                                                                                                                                     Dáme do trouby a pečeme na 160-170 stupňů asi 40 minut, dle trouby. Můžeme vyzkoušet špejli.            Upečenou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.                                                             TIP: Do bábovky si můžeme přidat ořechy nebo i mletou čokoládu. 

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...