neděle 4. února 2024

Kapustníky

 Kapustníky stojí rozhodně za to je vyzkoušet. Naše babičky a maminky moc dobře věděly co je dobré. Bude tu i také pár receptů polské kuchyně moje jedna babička byla z polska.


Suroviny:

500 g hladké mouky

150 g hera

1 kostka droždí

2 vejce

2 žloutky

1/2 hrnku kyselé

2 polévkové lžíce mléka

1 kávová lžička cukru

1 kávová lžička soli

Náplň:

1 kg kyselého zelí

2 střední cibule

30 g houby / žampiony/

1 strouhaná mrkev

sůl, pepř

bazalka, kmín, oregáno, na posypání.

Na přípravu těsta jsem použila pekárnu. 

Kyselé zelí a mrkev trochu povaříme asi tak 10/15 minut. Cibuli osmažíme na tuku přidáme houby a podusíme. Nakonec k tomu přidáme scezené kysané zelí ,opepříme a osolíme a společně vše krátce podsmážime.

Těsto rozválíme, středem rozložíme náplň ,svineme a ostrým nožem nakrájíme na menší i větší kousky.

Dáme na papírem vyložený plech a poukládamé vedle sebe, necháme kynout ještě asi 15 minut.

Před vložením do trouby pomažeme vejcem a posypeme kmínem. Pečeme 180/200 do zlatova.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...