Tuto vánočku jsem vyzkoušela recept kamarádky blogerky Táni. Pekla jsem už od ní více receptů a nikdy mě nezklamaly. Vánočka je vhodná pro začatečníky, má jednoduché zaplétání kříží se jen horní prameny.
Suroviny:
2 hrnky mouka hladká /hrnek250ml/
1 hrnek mouka polohrubá
1 hrnek mléko
2 ks vaječný žloutek
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí
5 polévkových lžíc cukr písek
1/2kavové lžičky soli
10 polévkových lžíc másla
citronová kúra, rozinky, mandle
Do větší misky nasypeme mouku se solí, uprostřed vyhloubíme jamku, vlijeme do ní hrnek vlažného mléka a přidáme cukr. Do mléka rozdrobíme čerstvé droždí. Přidáme 2 žloutky, měkké roztopené máslo, vanilkový cukr, nastrouháme kúru s citronu a vše společně promícháme. Po chvíli zpracujeme hezké nelepivé těsto. Do těsta dáme rozinky a znovu prohněteme. Poprašíme moukou zakryjeme a necháme vykynout. Já mám pekárnu tak jsem těsto zadělala v pekárně.
Vykynuté těsto vyklopíme a rozdělíme na 10 části. Z každé části uděláme prameny dlouhé asi 60cm. A můžeme jít zaplétat.
Vezmeme 6 části nahoře je stiskneme a podehneme. Tři a tři dáme stranou. Dbáme na to abychom měli vždy 3 a 3 na boku.
Vezmeme z jedné i z druhé strany horní pramen a překřížíme ho a uděláme uprostřed X.
A další X uděláme z těch dvou co jsou opět nahoře. A takto stále pokračujeme až do konce. Vrchní prameny a uděláme X.
Konec pletence opět stlačíme, podložíme dospodu a celý pletenec položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Zapleteme druhý pletenec přesně stejně jako první, jen máme na boku dva a dva. Horní vezmeme a uděláme X. Takto křížíme až do konce a konec stikneme a podložíme. Spodní pletenec po délce uprostřed stlačíme. Použijeme buď hranu dlaně nebo úzký váleček. Jamku co nám vznikne potřeme bílkem a vložíme pletenec. Konce podložíme dospodu.
Takto připravenou vánočku zakryjeme a necháme ještě kynout, vykynutou potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Dáme do trouby na 170stupňů a pečeme 45-40 minut dle trouby-vyzkoušíme špejli.
Hotovou vánočku přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
inspirace kamarádka viz.
bonvivavi sk.recepty